Aandachtsfunctionaris middelengebruik inzetten? Bekijk het profiel! 

Bron: Kennisplein gehandicaptenzorg

Begeleiders worstelen vaak hoe om te gaan met middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). Dan is het fijn als zij daarvoor kunnen aankloppen bij een aandachtsfunctionaris. Maar waar moet die aan voldoen? Daarvoor ontwikkelden Cello, Novadic Kentron en Prisma een profiel.  

Hanneke van Turnhout, sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Prisma: ‘Met het profiel kun je als organisatie zelf zorgen voor de juiste kennis in huis. Die kennis is belangrijk, want zo ben je er tijdig bij. Je voorkomt zo dat middelengebruik uit de hand loopt. En dat iemand moet worden opgenomen in een verslavingskliniek.’ Procesbegeleider Renate de Haan: ‘De aandachtsfunctionaris voegt kwaliteit toe. Het profiel helpt om ervoor te zorgen dat professionals de aandachtsfunctionaris ook weten te vinden. Dit omdat voor iedereen helder is wat hij/zij doet.

'Herkenning en erkenning’ 

Cello, Novadic Kentron en Prisma hebben deelgenomen aan het lerende netwerk ‘LVB in het vizier’. Het profiel is het resultaat van de opdracht om een kennisproduct te ontwikkelen. Ze blikken met een goed gevoel terug. ‘We hebben geleerd het netwerk te herkennen, erkennen en er samen mee te werken. Dat is pure winst.’ 

Meer informatie