Stichting eigen wijze maakt wonen op eigen wijze mogelijk in Breda

Datum: 16 apr 2018Onderwerp: Nieuws

BREDA - Zondagmiddag zijn de tekeningen gepresenteerd van een bijzonder nieuwbouwproject op het Bredase Wisselslagterrein. Zestien zelfstandige woningen voor jongeren met een verstandelijke beperking. Het project is gerealiseerd door Stichting eigen wijze, een ouderinitiatief.

Eigenwijze

Bron: BNdeStem

Natuurlijk weet de architect het mooi te vertellen. Over de tuin die zo mooi in de zon ligt, over de verschillende doorkijkjes die worden gerealiseerd en over de afwegingen bij de indeling van de gemeenschappelijke woonkamer. Maar de écht belangrijke vragen komen achteraf van de toekomstige bewoners zelf. "Krijgen we dn ook allemaal een éigen sleutel", wil Margriet weten. 'Ja', luidt het antwoord. "Het wordt jullie huis, dus jullie krijgen ook een eigen sleutel", legt stichtingsvoorzitter Peter Peeters uit. Felicia wil graag weten of huisdieren toegestaan zijn.

Iedere bewoner zijn eigen huisje

Stichting Eigen wijze Breda is opgericht in 2012 op initiatief van vijf ouderstellen. De wens zorg op maat te kunnen bieden de mogelijkheid om invloed op de woonomgeving van hun kinderen te hebben, vormden de basis van de stichting. De zorgverlening zal uitgevoerd worden door Prisma. Omdat zelfstandig koken niet realistisch is, is er een gemeenschappelijke keuken en - woonkamer. Verder heeft iedere bewoner straks echt zijn eigen huisje, met mogelijk recht op huursubsidie maar ook de eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van huur, gas, water en licht.

Na de officiële presentatie blijkt al snel dat er, nog voor ze buren worden, een hechte vriendschapsband bestaat tussen enkele van de toekomstige bewoners. Kelsey, Arianne Margriet, Berthe, Femke en Amber kennen elkaar via school, dagbesteding of - zoals Arianne en Berthe - als collega in de horeca. Er wordt al volop gedroomd over het moment dat ze buurtjes worden. Voor Berthe staat vast dat ze de kleur paars terug wil laten komen in huis. Kelsey en Arianne sparen alvast het geld van opa en oma en dat van de verjaardag, op voor de uitzet.

Femke, met 36 jaar de oudste van het stel, weet al hoe het is om het huis uit te gaan. De rest woont nog bij hun ouders. "In het begin is het even moeilijk, zo zonder mama", zegt ze. "maar daarna ging het ook beter."

'De papieren zijn nog niet getekend'

De kurk kan nog niet helemáál van de champagnefles. De financiering en de omgevingsvergunning zijn 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' rond. "Maar de papieren zijn nog niet getekend", zegt Peeters. Momenteel zijn er nog twee huurwoningen beschikbaar. "Als we alle jongeren die de afgelopen vijf jaar zijn aangehaakt, er nu nog bij zouden hebben, zou er een wachtlijst zijn", aldus Peeters. In de praktijk blijkt dat veel ouders en jongeren het wachten toch te lang vonden of in de tussentijd een andere passende woning of woonvorm vonden."

Als alles volgens plan verloopt, kan er na de zomervakantie met de bouw begonnen worden. Negen maanden later moeten de woningen dan klaar zijn. In de tussentijd kunnen de jongeren op zoek naar meubels, verf en een sleutelhanger voor hun éigen huissleutel.

Bel ons!088 7702200