Autisme

Mensen met een verstandelijke beperking en autisme ervaren soms problemen met hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld op school, werk of vrije tijd of in relatie met anderen. Sommigen ervaren ook psychische problemen.

Autisme _logoWat is autisme?
Autisme is een aangeboren aandoeninging in de hersenen. Mensen met autisme verwerken dingen die ze zien, horen, ruiken etc. op een andere manier. Dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee.

Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analystisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden, sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.

De meeste mensen zien de wereld als een film maar mensen met autisme zien de wereld eerder als een stapel losse foto's, zij zien hierdoor een andere samenhang. Hierdoor kost het hen veel moeite om te begrijpen wat er gebeurt. Ook snappen zij vaak niet goed wat andere mensen bedoelen of voelen. 

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Elke dag opnieuw.

Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme en tevens een (lichte) verstandelijke beperking, maar ook mensen met autisme met een hoge intelligentie. Sommigen kunnen een behoorlijk zelfstandig leven leiden, anderen hebben hun leven lang veel hulp nodig. Maar voor iedereen met autisme geldt dat het knap lastig is om te leven in een wereld die je niet begrijpt, en die jóu niet begrijpt.

Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen - heeft een vorm van autisme.

Autisme verwante stoornissen
PDD-NOS
Syndroom van Asperger

Welke zorg past bij u?
Tijdens de aanmeldprocedure kijkt een persoonlijk klantbegeleider hoe we het beste kunnen helpen. Zo kunnen wij zorg bieden die past bij de situatie. Wij kijken waar iemand plezier in heeft en over welk talent hij beschikt. Daar spelen wij dan op in. >Bekijk onze aanmeldingsprocedure.

 

Voorwie _hoofd _v2 Zorgaanbod _hoofd _v2

widget

Bel ons!088 7702200