Actueel 1 Kranten (1)

Wanneer de dood om de hoek kijkt

16 oktober 2019 - Brabants Dagblad

In deze rurbriek schrijven medewerkers van de hospice Balade in Waalwijk regelmatig over wat ze meemaken.

Door: JANNEKE HOBO

In hospice Balade in Waalwijk verblijven bijzondere mensen. Mensen die geen gebruik kunnen maken van de reguliere hospicezorg, door hun psychiatrische problemen, verslaving, verstandelijke beperking of dementie. Ze zijn in hun laatste levensfase beland. Een moeilijke maar tegelijkertijd ook mooie tijd. Ook al probeert de dood al om de hoek te kijken, er wordt nog veel gelachen in de hospice. En juist dan blijkt dat de kleine dingen ertoe doen, merkten de medewerkers. ,,We vertelden elkaar vaak mooie verhalen over wat we met de bewoners hadden meegemaakt", zegt teamleider Linda Tielen. ,,En we vonden het eigenlijk jammer dat deze verhalen niet zouden blijven hangen. Voortaan zouden we ze opschrijven en al snel lag er een mapje met schrijfsels op de computer."

Deze verhalen zijn vanaf nu op regelmatige basis op deze plek te lezen. Soms stemmen ze vrolijk en een andere keer zorgen ze voor een brok in de keel. ,,Het is belangrijk om met elkaar over de dood te praten, het is niet eng", aldus Tielen. ,,Het is juist erg intiem en waardevol om met iemand het leven te mogen afsluiten."

De verhalen zijn steeds weer door een andere medewerkster van de hosice geschreven. Door de nachtzuster die een speciaal gesprek met een bewoner had. Of een bijzonder verhaal over een innige vriendschap tussen twee bewoners.

Hiernaast leest u alvast een voorproefje.

Leven in de brouwerij

Op de voordeur van de hospice staat: 'Pas op: Leven in de brouwerij!' Ik begin te lachen... mijn vriendin kijkt me aan. Ze herhaalt het nog eens: ,,Linda ik denk echt dat het gek is om jou op het hospice tegen te komen. Daar ben jij veel te vrolijk voor!"

Ik kijk haar lachend aan. Stel haar dan de vraag: ,,Denk jij dat mensen op de hospice alleen maar huilen en verdrietig zijn?" Aarzelend kijkt ze terug en een zachte 'ja' ontsnapt uit haar mond.

Tja, natuurlijk lopen we niet de hele dag grappen te maken en is er

een sfeer waar verdriet niet geschuwd wordt. Maar de hospice is ook een plek waar je juist even gek mag doen: ik noem een 'Het schieten met supersoakers op het balkon', een ingelaste bingo met mondharmonica-concert door een van onze bewoners, met (te) gekke prijzen zoals een watergevecht als je in bad gedaan wordt.

Humor is een van de belangrijke speerpunten van de hospice, niemand wil drie maanden huilen maar juist leven tot het laatste moment. Oftewel: Leven in de brouwerij!

(geschreven door Linda)