Lonneke | Ergotherapeut

Wat heb jij in jouw dagelijkse leven nodig om zo zelfstandig mogelijk te zijn? En hoe zorgen we dat je jezelf veilig kunt verplaatsen? Ergotherapeut Lonneke Allard onderzoekt het.

Niet te veel overnemen

“Onze cliënten hebben vaak naast een verstandelijke beperking een lichamelijke beperking. Hierdoor gaan de dagelijkse dingen zoals uit bed komen, aankleden of eten niet altijd even snel. Vaak nemen begeleiders het dan over. Een natuurlijke reactie, maar het blijft belangrijk om de zelfstandigheid te onderzoeken. Ik kijk daarom goed naar wat de cliënt zelf kan en waar hij nog hulp bij nodig heeft.”

0Y8A8750_b_b.jpg
“Ik kijk goed naar wat jij zelf belangrijk vindt, in plaats van de mensen om jou heen. Soms is dat best lastig. Als je bijvoorbeeld niet kunt praten. Ik kijk dan naar jouw lichaamstaal om te begrijpen wat jij wilt.” - Ergotherapeut Lonneke Allard

Zo veel mogelijk zelf doen

“Iedereen wil graag controle over zijn leven, op een eigen manier. Ik onderzoek hoe dit mogelijk is voor onze cliënten. Dat kan al in kleine dingen zitten. Bijvoorbeeld zelf eten met aangepast bestek of aan een hogere tafel. Ik kom op locatie langs en bekijk wat de voorwaarden zijn om dit mogelijk te maken.”

0Y8A8730_b_b.jpg
“Stel je voor dat een cliënt is gevallen. Het liefst kom ik dan observeren hoe de cliënt woont, leeft en beweegt. Niet altijd is dit mogelijk omdat er bijv. in de nacht problemen zijn. We kunnen dan gebruik maken van videobeelden om te onderzoeken naar wat er gebeurt.” Ergotherapeut Lonneke Allard

Valpreventie

“Soms kunnen cliënten iets niet helemaal zelfstandig, maar met een hulpmiddel of aanpassing wel. Kijken wat er aan de hand is, levert vaak onverwachte resultaten op. Denk aan het gebruik van goed licht, inzet van hulpmiddelen of advies over kleding en omgeving. Binnen het valpreventie-team werk ik nauw samen met de fysiotherapeut en transferverpleegkundigen om passend onderzoek en advies te kunnen geven.” 

Een ergotherapeut helpt jou om controle te houden over jouw leven.