Sensorische informatieverwerking

Sensorische informatieverwerking gaat over het verwerken van prikkels. Lise Boere kijkt mee naar hoe de prikkels bij jou verwerkt worden en geeft hierover tips.

Zeven soorten prikkels

“Iedereen verwerkt informatie in zijn hersenen. Er zijn zeven soorten prikkels: voelen, evenwicht, spier- en gewrichtszintuigen, zien, horen, ruiken en proeven. Soms komen deze prikkels niet goed aan. Cliënten krijgen dan te veel of juist te weinig informatie naar hun hersenen. Wij kijken hoe we je kunnen helpen hen om daar beter mee om te gaan.”

 

0Y8A8109_2_b.jpg
“Als de wereld soms iets te veel is voor jou, kan het helpen om iets zwaars op je te voelen. Een hele zware deken bijvoorbeeld. Zo word je rustiger. We kijken wat het beste bij jou past.” - Sensorische verwerkingstherapeut Lise Boere

Te veel

“Soms geven cliënten zelf aan dat het te veel is. Andere keren kun je het zien. Als iemand zijn handen over zijn oren drukt bijvoorbeeld. Of als cliënten hard gaan gillen om andere geluiden te overstemmen. Of nog erger: als iemand zichzelf pijn gaat doen, omdat hij niet meer weet wat hij moet doen.”

Te weinig

"Als je je niet goed kan concentreren kan het soms lastig zijn om een taakje te volbrengen. Soms werkt het om de activiteit te verkorten of een extra prikkel toe te voegen zoals bijvoorbeeld een stressbal of muziek aan te zetten.
Er wordt heel gericht gekeken naar jouw dagprogramma zodat we dit samen passend kunnen maken."

0Y8A8138_b.jpg
“Als ik niet zo snel reageer, denk niet dat ik het niet snap, maar ik ben nog aan het verwerken wat je tegen mij hebt gezegd."

“Als er een probleem is waar de gedragsdeskundige of arts niet uitkomen, vragen ze onze hulp. Met een vragenlijst en videobeelden proberen wij jouw prikkelverwerking in kaart te krijgen. Vervolgens geven wij per zintuig een advies.”

Te veel of te weinig prikkels zorgen dat jij niet fijn kunt leven.

Wij helpen je om jouw dagelijks leven weer op te pakken.