De dagbesteding van Suzanne en Bo

Suzanne (26) en Bo (21) hebben het syndroom van Down. Zij gaan vier en vijf dagen per week naar activiteitencentrum Groot Ypelaardreef in Breda voor dagbesteding.

0Y8A7678_b.jpg

Onder begeleiding

“Suzanne en Bo functioneren op kleuterniveau. De dagbesteding is hun werkplek. We stimuleren hen daar zoveel mogelijk in hun ontwikkeling”, legt begeleider Rian uit. Suzanne: “Zonder begeleiding zou ik niet kunnen werken. In het activiteitencentrum leer ik veel dingen. Vooral hoe ik met andere mensen om moet gaan en praktische zaken voor als ik straks mijn eigen appartement heb in Breda.”
IMG_6050_b.jpg
Wie is de leukste begeleider? Daar hebben Suzanne en Bo hetzelfde antwoord op: “We vinden alle begeleiders lief en leuk.”
0Y8A7770_b.jpg

Aan het werk

Beide dames gaan twee dagen per week naar verzorgingstehuis Ruitersbos. Daar doen ze allerlei klusjes. Suzanne en Bo kunnen allebei een beetje lezen en tellen. Ze helpen daarom mee met de krant bezorgen op het juiste huisnummer. Ze krijgen een speciaal t-shirt aan en een naamplaatje op. Helemaal echt dus. Bo: “Maar ik help ook met de was en in de keuken.” Suzanne: “Ik vind de post rondbrengen het leukste om te doen.”
IMG_6040_b.jpg

Op jezelf wonen

Zowel Suzanne als Bo wonen het liefst op zichzelf. Helemaal alleen is geen optie, maar begeleid wonen gaat prima. Bo is net verhuisd naar een nieuwe woning en hoopt dat ze daar nog lang mag wonen. Suzanne gaat volgend jaar begeleid wonen binnen een ouderinitiatief. Ze ziet het zonnig in: “Samen met de dagbesteding krijg ik zo een heel leuk nieuw leven.”
IMG_6047_b.jpg

Blijven kijken of ze het leuk vinden

De dames hebben het duidelijk naar hun zin op de dagbesteding, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te blijven. Rian: “De een vindt zijn werkplek tien jaar leuk, de ander niet. Dat is bij mensen met het syndroom van Down niet anders. Wij letten daarom goed op of Suzanne en Bo het nog naar hun zin hebben. En zo niet, dan zoeken we iets nieuws voor ze.”

Wij hebben veel leuke soorten dagbesteding voor mensen met het syndroom van Down.

Lees meer over onze dagbesteding