Van crisis naar kracht

In gesprek met Nathalie en haar begeleider Hanneke

Vijf jaar geleden kwam Nathalie in crisis bij Prisma wonen. Wat begon als een tijdelijke opname op Hindeloop 2, groeide uit tot een langdurig traject van vertrouwen, groei en zelfstandigheid. Samen met haar persoonlijk begeleider Hanneke blikt ze terug op een indrukwekkende weg vooruit.

Bijzonder werk bij Prisma

Ook werken in zorg? Word onderdeel van ons team en ontdek hoe we samen het verschil maken. Neem vandaag nog contact met ons op!

 

Leuk werk
Nathalie En Hanneke 1

Eerste stappen in een nieuw huis

“Ik kwam zingend binnen,” herinnert Nathalie zich. “‘Dit is het momentooooo!’ zong ik, van het lied De Toreador. Maar eigenlijk voelde ik me heel slecht. Ik kwam uit een GGZ-instelling waar ze me niet konden helpen met mijn gedrag. Ik had al zoveel plekken gezien, misschien wel dertig.”

Hanneke knikt. “In de overdracht stond dat er een meisje kwam voor zes dagen. Meer wisten we niet. Het was zoeken, voor haar én voor ons.”

“Het moeilijkst vond ik opnieuw wennen aan mensen,” vult Nathalie aan. “Ik vertrouwde niemand meer. Waarom zou ik nog geloven dat het hier anders zou zijn?”

Een andere benadering

Toch voelde deze plek anders. “Voor het eerst in mijn leven werd er iets met mij overlegd,” zegt Nathalie. “Op andere plekken bepaalden ze altijd alles voor me. Hier vroegen ze het gewoon.”
Hanneke herinnert zich zo’n moment nog goed. “Er hing een schilderij met touwtjes en begeleiders van de vorige instelling vertelden dat dat weg moest, voor de veiligheid, bang dat ze er zichzelf iets mee aan zou doen. Maar wij kenden haar nog niet, dus we hebben het gewoon gevraagd. En dat maakte meteen een verschil.”
“Ja,” glimlacht Nathalie. “Dat voelde zó fijn. Alsof ik ook echt iets te zeggen had. Dat had ik op andere plekken nog niet eerder meegemaakt.”

Nathalie En Hanneke 2

Van groot gedrag naar kleine stappen

De begeleiding was intensief, zeker in het begin. “Soms gingen de deuren op slot voor mijn veiligheid,” vertelt Nathalie. “Dat vond ik moeilijk, want ik zag toen niet dat ik dat nodig had. Maar het heeft me wel geholpen. Ik liet niemand toe in het begin. Maar ze bleven er gewoon voor me.”

“We hebben altijd geprobeerd om op groot gedrag klein te reageren,” legt Hanneke uit. “Dat klinkt simpel, maar het is best spannend. Zeker als het gedrag echt heftig is. Maar we wilden haar als mens blijven zien, niet alleen het gedrag.”

“En dat hebben jullie ook gedaan,” zegt Nathalie. “Ze lieten me gewoon weer doorgaan met de dag, ook na iets geks. Ik word hier niet veroordeeld.”

Mensen die het verschil maakten

“Er zijn zoveel mensen belangrijk geweest,” zegt Nathalie. “Begeleiders, de wijkagent, SPV, teamleiders, gedragskundigen, de arts VG… Het voelde alsof ik er niet alleen voor stond.”
“Wat me vooral bijblijft,” vervolgt Nathalie, “is wat jij altijd zei: Ongeluk kan niet je hele leven duren, ooit komt het goed. En dat er met mij werd gepraat in plaats van over mij. Hanneke stelde moeilijke vragen, maar was oprecht nieuwsgierig. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Hier wilden ze me echt begrijpen.”

Nathalie En Hanneke 3

Kleine overwinningen, grote groei

Wat volgde, was een weg vol inzichten. “Ik heb hier geleerd dat ik mag zijn wie ik ben,” zegt Nathalie. “Dat ik mag praten over mijn gevoel. Dat er wél mensen te vertrouwen zijn. En ik heb leren wachten! Vroeger als ik de dokter niet meteen kon spreken, brak de pleuris uit. Nu kan ik soms wel drie weken wachten.”

Een belangrijk kantelpunt kwam tijdens haar zwangerschap. “Dat was een grote ommekeer,” vertelt ze. “Ik voelde me fysiek beter, en in mijn hoofd werd het rustiger. Ineens was ik niet meer alleen en had ik iets om voor te leven. Ik stopte ook met mezelf beschadigen.”

Naar zelfstandigheid

Binnenkort verhuist Nathalie naar haar eigen woning, buiten een terrein als dat van het Landpark. “Voor het eerst in 22 jaar,” zegt ze zacht. “Ik vind het spannend. Soms twijfel ik of ik het wel kan. Maar misschien is dat alleen maar mijn hoofd die me bang maakt. Ik denk dat het gaat lukken, met vallen en opstaan.”
Hanneke glimlacht. “Ze is er klaar voor.”

Nathalie En Hanneke 4

Een band die blijft

Wat Nathalie vooral koestert, is het vertrouwen dat ze hier kreeg. "Ze hebben me nooit weggestuurd. Dat was ook raar, want ik maakte het er soms wel naar. En ik was gewend dat ik overal wél werd weggestuurd. Hier vierden we elk jaar dat ik er nog was. Toen de verplichte zorg via de Rechterlijke Machtiging afliep, gingen we uit eten. Elk jaar stond ik met Hanneke stil wat ik had geleerd, wat er goed was gegaan en waar ik trots op kon zijn. Dat kende ik niet, maar dat heeft me zoveel gegeven.”

Trots

Nathalie sluit indrukwekkend af: “Vijf jaar geleden kwam ik hier binnen in crisis. Ik was bang, boos en verdrietig. Ik dacht: dit komt nooit meer goed. Maar kijk nu… Ik ga op mezelf wonen. Ik ben echt trots op hoe ver ik ben gekomen. Als iemand toen had gezegd dat dit zou gebeuren, had ik hard gelachen. Ik had het niet geloofd. Maar het is wél zo.
Er waren veel mensen die mij hielpen. Ze bleven naast me staan. Ze begrensden me als dat nodig was, maar gaven me ook vertrouwen. Ze zagen mij als mens, niet alleen mijn gedrag. Door hen geloof ik nu: ik ben iets waard.
En voor iedereen die het soms even niet meer ziet zitten: weet dat het oké is om te vallen, en ook weer op te staan.”

Wil jij meer verhalen lezen?