Ervaringsverhaal, Cees 026, B

Een dag in het leven van Cees in tijden van corona bij Prisma:

Cees: ‘Ik miste de gezelligheid van de Rode Loper’

Ervaringsverhaal, Cees 121, B (2)

Altijd vrolijk

Altijd vrolijk: zo kennen veel mensen Cees (46) bij activiteitencentrum de Rode Loper in Kaatsheuvel. Cees is een enthousiaste man met een licht verstandelijke beperking die zich alweer vijf jaar met veel plezier inzet als horecaman. Hij zorgt voor de lekkerste koffie en thee voor cliënten en bezoekers. Dat hij zo graag onder de mensen is, maakt de tijd van corona bij Prisma voor hem wel een ietwat vreemde tijd.

Cees was niet altijd de vrolijke man die hij nu is. Toen hij achttien jaar was, woog hij 120 kilo. Dat maakte hem onzeker, waar hij jarenlang last van had. Op den duur besloot hij het roer om te gooien: hij viel ontzettend veel af en besloot dat hij een gezonder leven wilde leiden. Dat is gelukt: we durven met recht te zeggen dat Cees een vrolijke en geliefde man is bij de Rode Loper. Cees: “Ik vind het nu héérlijk om onder de mensen te zijn. Zodra ik ergens binnenkom, is bijna altijd het ijs meteen gebroken. Stilzitten is ook echt niets voor mij. Daarom vind ik het zo leuk dat ik onder andere bij de Rode Loper mijn werk mag doen.”

In gesprek met mijn begeleider

Maar dat niet kunnen stilzitten, werd tijdens de coronacrisis ook meteen een valkuil voor Cees. Cees: “Ineens kon ik niet meer vrolijk de Rode Loper binnenlopen. Dat vond ik heel vervelend. Ik ben iemand die graag met mensen lacht en dicht naast de mens staat. Als ik dat nu doe, stapt iedereen achteruit. In het begin dacht ik dan: ‘Nou zeg, ik heb geen corona hoor’. Ik moest er echt aan wennen. Je moet nu zo alert zijn, dat ben ik niet gewend.”

 

Ervaringsverhaal, Cees 131, B
“Ik geniet er echt van om onder de mensen te zijn”

Met zijn begeleider Ingrid, waarmee Cees een ontzettend goede band heeft, kon hij hier goed over praten. Cees: “Ingrid kwam bij mij thuis, waar we het uitgebreid over corona hebben gehad. Dat was fijn, zij begreep mijn struggles. Gelukkig mocht ik na een paar weken terug naar de Rode Loper. Ik miste de gezelligheid van het activiteitencentrum echt.

 

Ervaringsverhaal, Cees 093, B

Afstand houden bij de Rode Loper

Inmiddels is Cees weer terug op de Rode Loper en probeert iedereen met de maatregelen het werk weer op te pakken. Toch blijft dat soms een uitdaging. Cees: “Er zit hier ook een meisje met het syndroom van down. Ze kan je wel eens spontaan vastpakken en begrijpt niet goed dat dat nu niet meer mag. Dat we afstand van elkaar moeten houden. Als ik haar fysieke contact nu afwijs, wordt ze helemaal verdrietig. Dat doet mij dan pijn. Wat ik dan doe? Ik ga met haar aan tafel zitten om uit te leggen dat ik het niet slecht bedoel. Maar de vraag blijft: snapt ze dat? Ja, dat maakt deze periode wel ingewikkeld.”

Bovenal is Cees blij dat zijn leven nu - na de intelligente lockdown die Nederland kende - weer een beetje kleur krijgt, “Ik geef ook les op een dansschool. Dat heb ik ontzettend gemist toen de deuren moesten sluiten. Maar nu zijn we weer open. Stijldansen gaat nog altijd niet, gezien het fysieke contact dat je dan hebt met een partner, maar we doen nu aan Zumba. Als het even kan in de open lucht. Dat is te gek. En trouwens… Ik heb er een nieuwe hobby bij sinds corona: Netflix!” Lachend: “Dat is eigenlijk helemaal niet handig; ineens ben ik hartstikke verslaafd!”

Met dagbesteding doe jij elke dag iets leuks en bouw je een fijn dagritme op.

Meer over dagbesteding en werk