Dee Dee werkt al 12 jaar met veel plezier in de nachtzorg:
"
De diversiteit in het type zorg is groot én elke nacht is anders!”

Bij Prisma gaat de zorg 24/7 door en dat betekent dat medewerkers ook tijdens de nachtelijke uren een oogje in het zeil houden. Coördineren, coachen en bovenal de rust bewaken: Dee Dee Verhagen (42) werkt al ruim twaalf jaar in de nachtzorg. Destijds maakte ze een bewuste carrièreswitch van de dag- naar de nachtzorg, en daar heeft ze geen seconde spijt van. We spreken Dee Dee over de uitdagingen in haar werk, de verantwoordelijkheden die ze draagt en wat de rol van begeleider niveau 5+ van haar vraagt.

Bij ons werken ook iets voor jou?

Prisma is met regelmaat op zoek naar persoonlijke begeleiders en/of verpleegkundigen niveau 3, 4 en 5+ voor de nachtzorg in Biezenmortel. Neem gerust contact op voor meer informatie of loop eens een nachtje mee.

Check de vacatures
Foto 3 800Px

Grootste uitdaging

Het gezinsleven combineren met een baan in de zorg is voor Dee Dee reden genoeg om een switch te maken naar de nachtzorg. “Ik wil er voor mijn kinderen zijn en op deze manier krijgen ze nauwelijks mee dat mama werkt. In de nacht kan ik veel uren werken, zonder dat ik oppas hoef te regelen. Mijn man is ‘s nachts thuis en overdag ben ik er voor de kinderen. Dat ik al 12 jaar werkzaam ben in de nachtzorg zegt eigenlijk al genoeg: het bevalt zo goed dat ik ben blijven plakken.” Dee Dee werkt als begeleider niveau 5+ en dat maakt haar eindverantwoordelijk voor de nachtzorg. De grootste uitdaging in haar functie? “In deze coördinerende rol ben ik verantwoordelijk voor een team van zeven collega’s. De uitdaging zit hem in de diversiteit van het werk. Je bent verantwoordelijk voor de zorgsystemen en kijkt kritisch mee naar de zorg die een bewoner in de nacht nodig heeft. Aan mij de taak om het team aan te sturen en de juiste zorg te bieden.”

Het valt Dee Dee op dat soms wel eens vergeten wordt hoe groot onderdeel de nachtzorg van Prisma eigenlijk wel niet is. Wij zijn met zeven teamleden verantwoordelijk voor een derde van een dag en 250 zorgvragers, dat vergt tijd en discipline om de zorg zo goed mogelijk in te zetten. “Een heel belangrijk onderdeel van mijn werk is de communicatie met de dagzorg, met de focus op een goede overdracht. Maar ook de coaching van mijn teamleden. We kijken samen naar de zorg die iemand nodig heeft. Je verleent zorg aan mensen met een meervoudige beperking, aan mensen die bedlegerig zijn, die hun laatste levensfase ingaan, maar eveneens aan mensen met gedragsproblematieken. De diversiteit in het type zorg is groot én elke nacht is anders!”
‘Ik probeer mensen in beweging te krijgen’

In beweging blijven

Aan Dee Dee de taak om het overzicht te bewaken. “Welke collega staat op welke route? Welke meldingen komen er vanuit bewoners en hoe passen we de zorg daarop aan? Wat heeft een collega nodig om de juiste zorg te verlenen? Wanneer zetten we wel of niet een arts in? Het werk is heel divers!” Eén van de belangrijkste taken voor Dee Dee is een goede vertaalslag naar de dagzorg. “Wat hebben jullie van ons nodig en andersom? Met slechts zeven collega’s in de nachtzorg moeten we ook keuzes maken in wat we wél en niet doen. Voor mij is een luisterend oor voor het team heel belangrijk. Je moet het samen doen. Het ene moment bieden wij hele warme zorg aan en helpen we een zorgvrager aan bed, een ander moment zijn we druk bezig om een lekkage te verhelpen. Het is zo breed.” Wat Dee Dee vooral aanspreekt in haar werk is de coördinerende rol. “Ik probeer mensen in beweging te krijgen. Ik wil dat mensen het gevoel krijgen dat je het samen doet. Daarvoor moet je goed het overzicht kunnen bewaken en heel snel kunnen schakelen. Dat vind ik écht een uitdaging. Elke nacht is anders en zelfs na twaalf jaar ervaring loop ik nog tegen dingen aan die ik niet ken. Dit werk is onvoorspelbaar!” Dee Dee haalt er plezier uit om vervolgens haar team in z’n kracht te zetten. “Stel iemand vindt iets spannend, dan is het aan mij de uitdaging om iemand waar nodig te helpen om toch een manier te vinden om deze zorg wél te verlenen. Als het vervolgens lukt, is mijn missie geslaagd!”

‘Dankzij diverse zorgsystemen kunnen wij op afstand zorg verlenen’
Foto 5 800Px
Dee Dee beseft dat de juiste systemen nodig zijn om de zorg te bieden. “Je hebt domotica nodig om gerichte zorg te kunnen leveren. Zeker in de nachtzorg waarbij je met zeven teamleden een oogje in het zeil houdt voor 250 bewoners. Dankzij domotica kunnen wij middels beeld en geluid op afstand kijken of iemand zorg nodig heeft. En vervolgens kunnen wij in de juiste zorgbehoeften voorzien. Eventueel met hulp van de slaapdiensten. Er is veel verandering in zorgdomotica. Je bent constant bezig met visie, aansluiting en wat iemand nodig heeft. Eveneens met het testen van innovaties. Je moet in beweging blijven. En juist dat maakt deze tak van zorg zo interessant.”

Wil jij meer weten over werken bij Prisma

Lees de verhalen van onze medewerkers