Nachtzorg - zorg, begeleiding en ondersteuning

Werken in de nachtzorg: een nacht op pad met Ilona

In de nachtzorg draait het om meer dan waken; het is zorg, begeleiding en ondersteuning. Tijdens haar nachtdienst op het landpark in Biezenmortel vertelt Ilona Liebregts over de dynamiek van haar werk, de samenwerking met collega’s en de bijzondere momenten die het zo waardevol maken om in de nachtzorg te werken.

Bijzonder werk bij Prisma

Ook werken in de nachtzorg? Word onderdeel van ons team en ontdek hoe we samen het verschil maken. Neem vandaag nog contact met ons op!

 

Leuk werk
Ilona1b

Het bijzondere van werken in de nachtzorg

De monitoren spelen een cruciale rol in de nachtzorg; zij houden toezicht, bieden ondersteuning en zorgen voor rust en veiligheid tijdens de nacht. Ilona geeft haar collega's bij de monitor koffie en loopt naar haar bureau. “Wat ik zo mooi vind? Ik ben er voor iedereen, met of zonder probleemgedrag. Ik help mensen met een verstandelijke beperking, psychische stoornissen en soms ook lichamelijke beperkingen. Geen nacht is hetzelfde en dat maakt het afwisselend en leerzaam.”

Ze krijgt van haar collega aan de monitor een melding door en loopt naar de gang.“Naast zorg bied ik ook een luisterend oor. Sommige cliënten kunnen niet slapen of zitten ergens mee. We lossen niet altijd hun problemen op, maar door er te zijn en te luisteren, kunnen ze vaak weer rustig slapen.”

Drukke start van de nachtdienst: inschatten en schakelen

Ilona loopt terug naar de post. “We starten om 22.00 uur met de overdracht en verdelen de taken: wie begint achter de monitor en wie in de zorg. Gedurende de nacht rouleren we deze rollen. In de overdracht bespreken we de bijzonderheden, zodat we goed voorbereid aan de slag kunnen. De eerste uren zijn het drukst, want niet iedereen slaapt meteen. De collega achter de monitor moet goed inschatten welke signalen actie vereisen.”

Nachtzorg2b (1)

Allerlei hulpvragen

Een nieuwe melding volgt. Signalen komen binnen via zorgdomotica, vooral het inluistersysteem. Ilona luistert en loopt naar de woonlocatie verderop. “Soms is het gewoon woelen, maar soms is er echt iets aan de hand.” In de kamer ligt een cliënt onrustig te draaien. Ze checkt of alles goed gaat en loopt even later terug.

“We krijgen allerlei hulpvragen, van toiletbezoek en hoofdpijn tot epilepsie en probleemgedrag. Rond 1.00 en 4.00 uur draaien we enkele cliënten om doorligwonden te voorkomen. Naast het inluistersysteem gebruiken we ook andere zorgdomotica, zoals camera’s, uit-bedmelders en NightWatch. Zo kunnen we cliënten tijdig de juiste zorg te bieden. We monitoren zo ook cliënten op verschillende locaties, ook buiten onze centrale post op Landpark Assisië."

Samenwerking met collega’s in de nachtzorg

Terug bij haar bureau neemt Ilona een slok thee. “In de nachtzorg vertrouw je op elkaar. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. De een is beter in zorgtaken, de ander in omgaan met probleemgedrag. We gaan altijd in duo’s naar cliënten en leren van elkaar.”
Ze lacht. “Toen ik begon in de nachtzorg, wist ik veel over complexe zorg, maar weinig over werken in de nacht. Mijn collega’s moesten me echt leren hoe je een half slapende cliënt verschoont. De kracht van nachtzorg is vertrouwen op elkaars kwaliteiten en blijven leren, of het nu van een ervaren collega is of van een jonge medewerker die net van school komt."

Nachtzorg is anders dan oppassen

“Mensen denken dat we alleen ‘oppassen’ terwijl cliënten slapen. Maar nachtzorg is enorm afwisselend, zo monitoren we slaapgedrag, epileptische activiteiten en probleemgedrag. Wat hier gebeurt, heeft impact op de dagzorg en andersom. Daarom werken we nauw samen met de woonteams.”

Foto Lucht Landpark Klein

Welke vaardigheden heb je nodig in de nachtzorg?

Ilona kijkt naar een lijst met cliënten die ‘s nachts extra zorg nodig hebben. “Je moet vooral leergierig en nieuwsgierig zijn. Je hoeft geen allrounder te zijn, maar wel bereid zijn om dit te worden. Je moet snel kunnen schakelen tussen zorgzaam en kordaat optreden. En niet bang zijn in het donker,” grijnst ze. Ze werpt een blik naar buiten. “Overdag goed kunnen slapen is zeker een must. In de winter zie je weinig daglicht, maar in de zomer geniet je van de zonsopkomst om 5.30 uur. Dat is een prachtig moment.”

Wat is een moment dat je altijd bijblijft?

Ilona wordt even stil. “Een keer begeleidden we een cliënte in haar laatste dagen. Via het inluistersysteem volgden we haar ademhaling en controleerden we haar regelmatig. Rond 2.00 uur werd ik geroepen. We hielden haar hand vast en ze overleed terwijl we bij haar waren. Daarna belden we haar begeleider, die die nacht bereikbaar was. Hij kwam direct en nam het van ons over. Dat moment vergeet ik nooit.”

Nachtzorg4b

Begeleiding nieuwe collega’s in de nachtzorg

Het hele team helpt nieuwe collega’s op weg. “Je wordt ingewerkt in alle aspecten van het werk en ingedeeld in een cluster met specifieke taken, zodat je je goed kunt verdiepen.” Ze neemt een slok thee.

“Mijn tip? Wees nieuwsgierig, stel vragen en gun jezelf de tijd om te leren. Je hoeft niet alles meteen te kunnen. We werken altijd in duo’s, dus maak daar gebruik van en vraag om coaching.”

Een collega vraagt om afwisseling bij de monitor. Ilona staat op en loopt weg. “Tijd om weer aan de slag te gaan.”

Wil jij meer weten over Prisma?