Echte connecties maken door te masseren: vrijwilliger Maria (76) doet het

Maria Sterrenburg (76) doet vrijwilligerswerk bij wooninitiatief De Toekomst in Reusel. Dit is een kleinschalige woongemeenschap voor zes ernstig gehandicapte jongvolwassenen. Maria loopt hier al een aantal jaar rond en de tijd vliegt voorbij. “Sinds een paar jaar masseer ik ook de bewoners. Heel bijzonder om de bewoners op deze manier te helpen.”

Vroeger werkte Maria als juf op een basisschool. Er werd een sponsorloop georganiseerd om wooninitiatief De Toekomst te sponsoren. Ouders van kinderen met een beperking kwamen in de klas iets over het initiatief en hun leven vertellen. “Dit heeft heel veel indruk op mij én op de kinderen gemaakt,” vertelt Maria. “Ik weet nog goed dat er filmpjes werden vertoond van de dagbesteding. Een kindje in de klas riep verbaasd uit: “Maar die jongen kan helemaal niet lopen! En ook niet praten!” Iets waar de kinderen tot op dat moment geen weet van hadden. We zijn er de rest van de week volop mee bezig geweest. Ik wist dat ik voortaan anders naar deze mensen zou kijken en ze écht zou zien.”

Aan de slag als vrijwilliger

Heb jij interesse in vrijwilligerswerk bij Prisma? Maak dan kennis met onze 800 vrijwilligers en bekijk de verschillende mogelijkheden.

Klik hier
20230822 200204 2

Vrijwilliger geworden

Als Maria’s dochter van een meisje bevalt, blijkt ze meervoudig gehandicapt te zijn. “In het begin was dat wel even schrikken, maar wat is Isa een cadeautje,” zegt Maria liefdevol. Haar kleindochter groeit op met een oma die graag helpt. “De verhalen van de ouders in de klas werden nu nog meer werkelijkheid. Het was fijn om thuis bij Isa op te mogen passen en een mooi contact met haar op te bouwen,” legt Maria uit. Isa is nu 18 en woont sinds twee jaar in een woongroep. Het gaat heel goed met haar. Net als met haar broertje die eveneens een beperking heeft en in een rolstoel zit. “Omdat ik bij mijn kleinkinderen heb gezien hoeveel je kunt betekenen als vrijwilliger, besloot ik in mijn woonplaats Reusel ook vrijwilliger te worden,” aldus Maria.

Massages voor mensen met een beperking

Wooninitiatief De Toekomst in Reusel is een kleinschalige woonvorm met zes ernstig, meervoudig beperkte volwassenen. Maria komt een avond per week langs om te zingen, muziek te luisteren, een praatje te maken én om te masseren. 

Massagetherapie heeft een speciale plek in Maria's hart. Vlak voor de coronapandemie begint ze met een cursus Shantala massage. Een ontspanningsmassage die erg geschikt is voor mensen met een beperking. Het activeert de zintuigen van degenen die gemasseerd worden. Ook  is het een erg rustige en respectvolle massagevorm. Als begeleider kan Maria de bewoners helpen met ontspannen.

‘Vrijwilliger zijn geeft zin aan mijn leven’
20230822 202458 2

Geluksmomentjes

Maria vindt het bijzonder wat er tijdens of na zo’n massage kan gebeuren. “Bij sommige bewoners zie je dat het echt ontspannend werkt. Zo is er een bewoner die eerst helemaal niet aangeraakt wil worden en nu gewoon haar eigen benen op die van mij legt. Zo van: ‘Ga je gang maar!’. Dat is echt een geluksmomentje voor mij.” Omdat niet alle bewoners goed kunnen communiceren of praten, is het belangrijk om de massage met heel veel aandacht en liefde uit te voeren. Maria: “Het is heel belangrijk om te kijken naar non-verbale signalen. Ik vind het dan ook zo bijzonder als het lukt om contact te maken door middel van zachte aanrakingen. Heel waardevol voor de zorgvragers en voor mij.”
‘Deze groep mensen verdient net zo goed zorg en aandacht!’

Dankbaar werk

De werkzaamheden geven Maria veel voldoening. “Het voegt zin toe aan mijn leven. Het geeft me energie om echt iets voor deze doelgroep te betekenen.” Maria ziet om haar heen dat er vaak weinig aandacht is voor deze groep mensen. “Ik begrijp ook wel dat het voor velen een onbekende en misschien spannende wereld is. Toch hoop ik door mijn verhaal te vertellen dat daar verandering in komt. Want ook deze mensen verdienen het om zorg, warmte en aandacht te krijgen,” vertelt Maria.

Wil jij meer weten over werken bij Prisma

Lees de verhalen van onze medewerkers