Anita | Casemanager Meer Mens

Meer Mens is een methode om beter met elkaar in contact te komen. Anita van Dongen is casemanager. Ze legt graag uit wat ze doet.

Wat is echt contact?

“We zijn de hele dag bezig zonder echt stil te staan bij wat we doen. Vaak raken we afgeleid, door telefoons bijvoorbeeld. Of gewoon door gedachten. Denk maar eens na. Hoe vaak heb jij een gesprek met iemand en denk je tegelijkertijd aan de boodschappen die je nog moet doen. Je hebt dan wel contact, maar je bent niet echt aanwezig. Voor cliënten is dat erg vervelend.”

0Y8A8238_b.jpg
“Jij kunt niet altijd zeggen wat je wilt. We vinden het daarom belangrijk dat begeleiders genoeg tijd en aandacht nemen voor jou. Zo leren ze jouw wensen kennen, zelfs als jij niet kunt praten.” - Casemanager Anita van Dongen

Beter contact met cliënten

“Vanuit het contact met jezelf kun je beter contact maken met de ander, je sluit dan beter aan.
Als casemanager maak ik begeleiders bewust van hun rol. Dat kan als algemene training, maar ook als er problemen ontstaan en de teamleider of gedragsdeskundige om mijn hulp vragen. Als de cliënt de begeleider bijvoorbeeld wegduwt en niemand snapt waarom. Zo stemmen we de zorg beter op iemands wensen af.”

0Y8A8329_b.jpg

Een praktijkvoorbeeld

“Een cliënt moet uit bed, want om negen uur staat de taxibus er. De begeleiders zijn in alle hectiek vergeten om hem wakker te maken. Er is nog maar een half uur om hem klaar te maken. De eerste reactie van een begeleider is misschien stress. Maar stress vertraagt, zeker aangezien deze cliënt blokkeert bij druk. Doordat de begeleider rustig blijft, routine hanteert en de cliënt met aandacht begeleidt, zit hij uiteindelijk binnen een kwartier aan tafel. Dat is wat coaching doet.”

Leer beter contact leggen met een ander. De methode Meer Mens helpt.