Gedragsdeskundige Monique ziet progressie:

IMG 3090

‘In twee maanden tijd is het stressniveau van de bewoner gehalveerd’

De tijd van stress herkennen door vermoedens is voorbij: de HUME meet stress en stressopbouw en maakt dit visueel inzichtelijk. Het zorgt ervoor dat gedragsdeskundige Monique Berkenhamer (29) haar adviezen objectief kan onderbouwen. “We kunnen de bewoner nu snel en gericht helpen. Ook kunnen we voor medewerkers de situatie visualiseren en inzichtelijk maken wat dit met hem of haar doet. En Prisma krijgt inzicht in de resultaten. Het mes snijdt aan alle kanten.”

Wil je meer lezen over de HUME?

De HUME, een innovatie van Mentech, signaleert via sensoren in een borstband of sok – gekoppeld aan slimme algoritmen – de stressopbouw van een cliënt.

Klik hier

“Momenteel werk ik met een bewoner die verbaal heel sterk is, waardoor hij vaak wordt overschat in wat hij fysiek en emotioneel aan kan.” Als gedragsdeskundige kan Monique dat gedrag signaleren en er een behandelplan voor schrijven, maar de HUME stelt haar in staat het objectief en visueel te maken voor begeleiders.

IMG 3096 (1)

Van vermoedens naar objectieve adviezen

Stress zorgt ervoor dat de doelgroep bijzondere gedragingen laat zien. Die kunnen al dan niet problematisch zijn voor zichzelf óf voor de omgeving. De HUME helpt om vragen over de bewoner en zijn of haar spanningen te beantwoorden. Vanuit het behandelbeleid heeft Monique het vermoeden dat de bewoner moeite heeft met de wandeling die hij ‘s ochtends alleen maakt van de woning naar de dagbestedingsplek. “Om dat te beoordelen heb ik de HUME ingezet, waaruit blijkt dat de bewoner op deze momenten veel stress ervaart. Om de proef op de som te nemen zet ik een interventie uit voor begeleiding tijdens deze momenten. Uit de metingen blijkt dat zijn stress letterlijk halveert. In twee maanden tijd hebben we een flinke vooruitgang geboekt.”

“Fysiek en praktisch kan deze bewoner prima zelfstandig naar de dagbesteding wandelen, maar dat is iets heel anders dan wat je emotioneel aan kan. Dat werd nu heel concreet gemaakt en geeft de begeleiders handvatten om daadwerkelijk op aan te sluiten.”

IMG 3106

Meten is weten

Vaak heeft de bewoner al een signaleringsplan waarbij je altijd afhankelijk bent van de waarneming van de begeleider. Monique licht toe: “Signaleert een begeleider een donkere of gespannen blik? En wat wordt er vervolgens voor actie op ondernomen? Met de HUME kunnen we meten of iets wat in het signaleringsplan beschreven staat ook daadwerkelijk een teken van spanning is. Zo meet de HUME onder andere fysiologische reacties op basis van een hartslag. De HUME meet wat je met het blote oog niet kunt zien. De bewoner draagt een borstband en een sok met een sensor, waarbij de telefoon als hub fungeert om alle informatie te delen. Ook dragen begeleiders een telefoon bij zich waarop live spanningen zichtbaar zijn Bij een groene kleur is de bewoner ontspannen. Begeleiders kunnen de activiteiten die ze op dat moment doen via de telefoon doorgeven.” Van de informatie over de hartslag en huidgeleiding op de voet volgt een digitale verzameling die Monique doorvertaald naar de teams. Als gedragsdeskundige is zij verantwoordelijk om adviezen te geven op de werkvloer om de dagelijkse uitvoering van het team te versterken.
IMG 3115
Voor Monique is het heel fijn dat ze haar werk nu objectiever kan maken en gedegen advies kan geven. Een mooie bijkomstigheid: “Met de grafieken die uit de data komen kan ik letterlijk visueel maken hoe de spanningsopbouw eruitziet bij de bewoner. Zo wordt het voor begeleiders en andere betrokkenen veel concreter.”

Wil jij meer weten over Prisma?

Verhalen van medewerkers en cliënten