Duurzamer Prisma

Peggy en Paul gaan voor een duurzamer Prisma

We kunnen er vandaag de dag niet meer omheen: onze wereld moet verduurzamen. Maar waarom precies? En hoe kan Prisma daarin een steentje bijdragen? Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, vertellen Paul Berry en Peggy Cremers over hun bijdrage in het verduurzamen van Prisma!

Peggy is binnen Prisma coördinator verduurzaming. Dat houdt in dat zij zich inzet voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft: duurzaamheid is heel breed; van zonnepanelen op ons dak tot het eten dat de mensen krijgen binnen een woonvoorziening. Daarbij krijgt ze steun van een groep medewerkers, die samen het Green Team van Prisma vormen. En Paul dan? Paul maakt zich als bewoner bij Prisma óók hard voor de verduurzaming van onze zorginstelling. Zodoende werken Peggy en Paul veel samen.

Paul En Peggy

Samen bereiken we meer

Voor veel mensen is het thema duurzaamheid iets lastigs. Iedereen weet dat we er iets mee moeten doen, maar waar begin je? Peggy helpt bewoners en medewerkers in de stappen die zij kunnen zetten. “Dat hoeft helemaal niet groot of spannend te zijn. Wat wij willen is dat mensen het leuk gaan vinden om na te denken over duurzaamheid. Iets kleins als een keer lekker vegetarisch koken is al een mooie stap. Of wat vaker de verwarming checken; staat die niet te hoog? Je kan de oplader uit het stopcontact halen als je telefoon vol is en de lichten uitdoen als je niet in de ruimte bent. Kleine stapjes zijn samen opgeteld grote stappen.”

Bewustwording 

Ook Paul heeft een missie, namelijk bewoners bewuster maken van een duurzaam leven. Paul: “Dat is een hele uitdaging, want sommige mensen hebben totaal geen beeld bij het begrip duurzaamheid. Soms hebben bewoners zelf geen weet van de hoge gasprijzen, zie dan maar eens uit te leggen dat de verwarming wat lager moet.” Peggy: “Dat is meteen ook het lastige als het niet uit je eigen portemonnee komt. Veel bewoners betalen een vaste woonprijs bij Prisma, terwijl Prisma het gas, water en licht voor haar rekening neemt. De drempel om hierop te letten is voor een bewoner dan ook gelijk veel lager. Maar we hopen dat mensen door onze voorlichting meer bewust worden en de verwarming bijvoorbeeld wat lager zetten of helemaal uitdraaien als ze de ruimte niet gebruiken. Op dit moment willen Peggy en Paul ook een Green Team voor cliënten starten. Ze willen een groep om zich heen verzamelen die met ideeën komen om Prisma te verduurzamen, en op deze manier anderen aansporen tot een betere wereld. Peggy: “We zijn begonnen met facilitair verduurzamen. Dit betekent dat we bijvoorbeeld  zorgen voor goed geïsoleerde gebouwen en zonnepanelen. Maar we weten dat isolatie en besparende maatregelen pas echt zin hebben als we ons gedrag aanpassen en een beetje bewuster omgaan met energie. We moeten echt sámen iets doen aan de klimaatcrisis en dat mag best ook leuk zijn. Maar bovenal is het gewoon erg belangrijk want de klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis.”. Je kan zelf al veel doen op een leuke manier. Als voorbeeld noemt ze handige gadgets die je kunt inzetten. “Zet je favoriete nummer op wanneer je de douche instapt en zet de douche uit als dat nummer is afgelopen. Zo weet je zeker dat je niet te lang doucht én maak je het douchen ook nog leuk!” Ook laat Peggy iedereen graag kennismaken met plantaardig voedsel.  “Je hoeft echt niet elke dag vegetarisch te eten, maar zelfs één of twee dagen maken al een verschil. Het kost geen moeite en het is erg lekker en gezond!”

Paul en Peggy zijn beiden enthousiast om iedereen binnen Prisma te activeren meer met duurzaamheid te doen. Paul: “Een beter milieu begint bij jezelf, hoorden we vroeger vaak. Dat geldt nog steeds zo.”

Op het hoogte blijven van al het nieuws? Dat kan.

Bekijk ons nieuwsoverzicht of volg ons op socials