Kopie Van 20230303 111246

Prisma bezoekt provinciehuis in Den Bosch

10 maart 2023

Op vrijdag 3 maart waren enkele cliënten en begeleiders vanuit Prisma te gast bij de Staten op het provinciehuis in Den Bosch. Cliënten waren nieuwsgierig wat er allemaal gebeurd op het provinciehuis en hoe zo’n grote vergadering van provinciale statenleden er aan toe gaat. Dit bezoek bracht Prisma ter voorbereiding op de aanstaande provinciale statenverkiezingen.

Bijwonen statenvergadering
Na ontvangst met koffie en thee, mochten de deelnemers aanwezig zijn bij een statenvergadering. Vol verwondering keek iedereen hoeveel mensen hier bij elkaar zaten en luisterde aandachtig, al was de actuele stikstof discussie voor de meeste deelnemers lastig te volgen. Cliënten van het Landpark die op zaterdag 25 februari aanwezig waren bij het bezoek van de statenleden en bestuursleden van het Waterschap, zagen een aantal bekende in de zaal zitten. In de pauze van de vergadering was er ruimte om deze bekende even de hand te schudden en wat vragen te stellen.

Tijd voor wat vragen
Zo’n ingewikkelde vergadering maakt hongerig, dus tijd voor een heerlijke lunch. Na de lunch volgde een presentatie van een statenlid over zijn werkzaamheden en was er ruimte om vragen te stellen. Vragen die o.a. ter tafel kwamen waren:

  • Waarom is het belangrijk dat óók mensen met een beperking gaan stemmen?
  • Heeft u wel eens de heer Rutten ontmoet?
  • De boodschappen worden duurder, maar onze uitkering blijft gelijk. Hoe kan dit en wanneer kunnen we een verhoging van onze uitkering verwachten?

Het statenlid deed erg zijn best om alles in begrijpelijke taal uit te leggen, maar moest toegeven dat dit geen makkelijke opgave is. Duidelijk werd dat er nog heel wat winst te behalen valt om de politiek begrijpelijk te maken voor mensen die minder talig zijn. En ook hoe kun je de stem van mensen die minder talig zijn horen en meenemen in besluitvorming binnen de politiek?

Rondleiding door het provinciehuis
Genoeg gepraat, tijd om de bijzondere plekken van het provinciehuis te ontdekken. Een enkeling durfde het aan om de donkere bunker onder in het provinciehuis te bekijken. Maar het mooiste uitzicht was toch wel bovenin de toren, ongeveer 100 meter boven de stad. De omgeving werd afgespeurd op bekende plekken en jawel hoor, zelfs Landpark Assisië zag je liggen. Ter afsluiting werd er nog een kop koffie of thee gedronken en ging iedereen daarna weer huiswaarts. Een enkeling maakte gebruik van de gelegenheid en ging in Den Bosch op zoek naar een lekkere Bossche Bol. 

Het was een interessante dag die de deelnemers naar eigen zeggen niet hadden willen missen.

Op het hoogte blijven van al het nieuws? Dat kan.

Bekijk ons nieuwsoverzicht of volg ons op socials