Theresiastraat Woningen 1

Theresiakwartier brengt met 72 woningen weer leven in de buurt

4-11-2021

Bron: BN DeStem

Ooit stond er een klooster, later een ziekenhuis en de laatste 25 jaar zat Prisma aan de Sint Theresiastraat. De zorgverlener blijft op die locatie, maar in een compact nieuw gebouw. Op de rest van het terrein komen in totaal 72 nieuwe woningen. 

Een nieuwe buurt die – wanneer het in 2024 in zijn geheel klaar is – de naam Theresiakwartier draagt.
De naam is een verwijzing naar het Theresiaklooster, dat later een ziekenhuis werd. Voor veel mensen in de gemeente Geertruidenberg is het een prominente plek. Toch komt bijna niemand er. ,,Het was weinig uitnodigend om heen te gaan. Je had het gevoel dat je er niet mocht komen”, zegt Jaap de Bruijn, voorzitter van de raad van bestuur van Prisma.

Theresiastraat Woningen 2

Kindcentrum

Dat gevoel moet verdwijnen. Naast een nieuw Kindcentrum en 32 zorgwoningen, die met twee loopbruggen aan elkaar verbonden zijn, komen er in de nieuwe buurt grondgebonden woningen, studio’s en appartementen in veel verschillende prijsklassen. ,,Het zijn gebouwen waar je omheen kunt lopen, waar het groen omheen slingert”, legt Johan Liebregts, directeur van projectontwikkelaar Rezidenz Development, uit.

Het gebied wordt autoluw, het hoogteverschil wordt benut als speels element en er is biodiversiteit. ,,En er komt een ontmoetingspunt, een algemene ruimte die eigenlijk voor de hele buurt toegankelijk moet zijn.” Tot genoegen van wethouder Kevin van Oort. ,,Het is een mooie locatie. En met zo’n ontmoetingspunt komt er ook extra leven tegen het centrum aan.”

Met zo’n ontmoe­tings­punt komt er ook extra leven tegen het centrum aan - Kevin van Oort Wethouder
Jaap De Bruin Voorzitter Raad Van Bestuur Prisma
"Bijzonder is dat we dan ook deeltijdwo­nin­gen hebben, mensen wonen dan een paar dagen hier en een paar dagen thuis." - Jaap de Bruin, Voorzitter Raad van Bestuur Prisma
Theresiastraat Woningen 3
Van Oort mikt bij de nieuwbouw op inwoners vanuit de gemeente. De ontwikkelaar heeft ook de opdracht een poging te doen de doorstroom te bevorderen. ,,Dat is wat we wel graag zien natuurlijk. We hebben ook bewust gekeken naar het type woningen waar behoefte aan is binnen de gemeente.”

De sloop van het gebied is in volle gang. Alleen het gebouw van de dagbesteding blijft staan, tot het nieuwe gebouw af is. ,,Dan hoeft dat geen moment gestaakt te worden”, zegt De Bruijn.

Buurstede

De bewoners zijn tijdelijk over naar Buurstede in Oosterhout. In 2023 keren ze terug, naar hun gloednieuwe thuis. ,,Bijzonder is dat we dan ook deeltijdwoningen hebben, mensen wonen dan een paar dagen hier en een paar dagen thuis.” Ook dat past perfect bij de insteek van het hele project vanuit Prisma: de mensen veel meer onderdeel laten zijn van de maatschappij.

Fotografie: Fabian Eijkhout