coronavirus

2020 10 15 14 10 41 Start

Corona update 16 maart 2022

In Nederland worden per volgende week woensdag - 23 maart - de algemene regels losgelaten. Voor de zorg blijven nog wel wat regels gelden. Deze worden opgesteld door onder andere het RIVM en de VGN. Deze regels volgen wij. 

We nemen je hieronder graag mee wat dit betekent bij Prisma.

Mondmaskers
De zorgmedewerker draagt nog altijd een medisch mondmasker:

 • tijdens lichamelijke verzorgingsmomenten.
 • tijdens het fysiek aanbieden van eten en drinken.
 • als met de arts is afgesproken dat dit moet, wanneer je een kwetsbare gezondheid hebt.

Vervoer van en naar dagbesteding
Per volgende week woensdag hoeft niemand meer een mondkapje op tijdens het vervoer van en naar de dagbesteding. Maar het mag natuurlijk wel. 

(Mogelijke) besmetting
Is iemand (misschien) besmet? Dan gelden er andere regels en zijn mondmaskers verplicht. 

In alle andere situaties is een mondmasker niet meer verplicht. Wanneer jij of de medewerker zelf een mondmasker wilt dragen, mag dat natuurlijk altijd.

We bekijken per week of deze richtlijnen nog noodzakelijk en voldoende zijn. We houden je via deze pagina op de hoogte.


Tweede booster voor kwetsbare doelgroepen in Nederland
In Nederland kun je een tweede boosterprik krijgen wanneer je ouder bent dan 70 jaar of als je het syndroom van Down hebt. Wij kunnen daarom ook alleen deze twee groepen cliënten een booster geven. 

 • Behoor jij tot één van bovenstaande groepen en val je onder de verantwoordelijkheid van de Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG)? Dan kan je komende maandag 21 maart de booster krijgen. We hebben persoonlijk contact met jou wat je wilt.
 • Behoor je tot één van bovenstaande groepen en heb je een eigen huisarts? Je krijgt dan in april een uitnodiging. Vaccinatie gebeurt via de GGD.

Als landelijk wordt bepaald dat ook andere doelgroepen een booster kunnen krijgen, gaan we dat natuurlijk ook regelen. 

Adviezen blijven voor iedereen van kracht
De algemene adviezen blijven gelden. We herhalen ze nogmaals, zodat we goed voor elkaar blijven zorgen:

 • Was vaak je handen.
 • Laat je direct testen bij (milde) klachten, ook als je gevaccineerd bent.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht.
 • Ook mag jij, een begeleider of een bezoeker altijd een mondmasker dragen als dat gewenst is.

Nu de maatregelen verdwijnen in Nederland en de zon wat meer schijnt, wensen we je een mooie lente.

Op deze pagina vind je alle informatie en handige links over het coronavirus zoals: 

 • corona nieuwsberichten (onderaan deze pagina)
 • antwoorden op veelgestelde vragen voor 'cliënten en netwerk'

Onderaan deze pagina onder de veelgestelde vragen vind je nog nog meer informatie:  

Verder:
Heb je een vraag over corona, bel dan met de Prisma Hulplijn: 088 - 770 2300 of stuur een mail naar hulplijn@prismanet.nl

Volg ook het laatste nieuws van de landelijke organisaties: 
RIVM
VGN

Hulplijn

Bel met de Prisma Hulplijn voor vragen of wanneer je je verhaal kwijt wilt. De hulplijn is telefonisch te bereiken op 088-770 2300 (maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur) of mail naar hulplijn@prismanet.nl

Houd deze webpagina in de gaten voor het laatste nieuws. Neem voor overige vragen contact op met de begeleiding of de teamleider.

Blijf gezond en zorg goed voor elkaar.

Vaccinatie Promo Steffie

Hoe werkt vaccineren

Steffie vertelt over het vaccin tegen het coronavirus. Ze legt ook eenvoudig uit hoe quarantaine werkt. Een vaccin tegen het coronavirus helpt om corona te bestrijden in Nederland. Vanaf 6 januari worden de eerste Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit gebeurt met een veilig en goed werkend coronavaccin.
Ik wil meer weten over vaccineren
Steffie Corona

Het coronavirus eenvoudig uitgelegd

Steffie heeft een nieuwe stapsgewijze uitleg over het coronavirus gemaakt. De eenvoudige website is te vinden op corona.steffie.nl. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en andere kwetsbare doelgroepen.
Bekijk de website van steffie
Naamloos 2

corona zelfhulpboekjes

Het Coronavirus heeft een enorme impact op ieders leven. Om jou te ondersteunen in deze tijd die angst en onzekerheid kan oproepen zijn er een paar zelfhulpboekjes geschreven. De boekjes zijn er om jou te helpen om over je gevoelens te praten. Zodat je beter leert omgaan met de situatie van nu.
Download de boekjes hier

Eerdere nieuwsberichten over corona vind je hieronder

Update 11 maart 2022

In Nederland is een tweede booster op dit moment alleen mogelijk voor mensen van boven de 70 jaar of voor mensen met het syndroom van Down. 

Wij kunnen daarom ook alleen deze twee groepen een booster geven. Als jij hiertoe behoort, laten we jou snel weten hoe en wanneer je de booster kunt krijgen.

Als het landelijk beleid verandert en er meer cliënten in aanmerking komen, laten we dit weten.

Heb je nog vragen of opmerkingen hierover? Bel dan met de Prisma Hulplijn op 088 - 770 2300 (tijdens kantooruren).Update 17 februari 2022

17-02-2022

De persconferentie van vandaag bracht positief nieuws: Nederland gaat weer open, in 3 stappen. We leggen in deze mail uit wat dit betekent binnen Prisma. 

Stap 1: Versoepelingen per direct
Het maximaal aantal bezoekers verdwijnt. Advies blijft: houd afstand van cliënten en medewerkers waar het kan. Zo houden we de risico’s op besmetting zo klein als mogelijk. Tot 25 februari blijft het dragen van een mondmasker verplicht

Stap 2: Per vrijdag 18 februari
Vanaf vrijdag 18 februari wordt voor de medewerker het aantal isolatiedagen verkort naar minimaal 5 dagen en 24 uur klachtenvrij.

Bij (eventuele) besmetting van cliënten: wordt er contact opgenomen met het Infectie Preventie Team op nummer 088 - 770 22 90 voor advies. Het team maakt met de arts de medische afwegingen. Zij volgen altijd de landelijke richtlijnen.

Stap 3: Per vrijdag 25 februari
De mondkapjesplicht en de 1,5 meter afstand verdwijnen per vrijdag 25 februari. De VGN komt zo snel mogelijk met een advies voor onze sector. Wij gaan deze adviezen volgen. Volgende week komen we hier bij je op terug.

In het vervoer van en naar de dagbesteding blijft een mondkapje verplicht.

De basisregels blijven altijd van toepassing, zowel in de zorg als op kantoor:

 • Was vaak je handen.

 • Laat je direct testen bij (milde) klachten, ook als je gevaccineerd bent.

 • Zorg voor voldoende frisse lucht.

Oudere nieuwsberichten vind je onderaan deze pagina. 

 

update 26 januari 2022

Er kan weer steeds meer in Nederland. Dit heeft het kabinet gezegd. Zo fijn! De versoepelingen gaan in op 26 januari. Wij volgen altijd de regels van het kabinet.

Quarantaineregels
Als er iemand in quarantaine moet, dan volgen we zoveel mogelijk de landelijke regels van het RIVM. Dus na een boosterprik zijn de quarantaineregels weer soepeler. Om iedereen zo goed mogelijk te beschermen, overleggen we bij een nieuwe besmetting op de woonvoorzieningen altijd met de arts en een speciaal team; het Infectie Preventie Team. Zij bepalen samen met de teamleider wat de quarantaineregels worden per persoon. Zo kijken zij bijvoorbeeld naar, of iemand wel of geen boosterprik heeft gehad en naar de situatie van de woonvoorziening (wie wonen er ook, hebben zij de boosterprik gehad en zijn zij bijvoorbeeld extra kwetsbaar). Op deze manier maken wij heel zorgvuldig keuzes wat wel of niet kan en beschermen we iedereen zo goed mogelijk.

Deze regels blijven gelden binnen Prisma:

 • Binnen mag iemand maximaal 4 bezoekers per dag ontvangen: dit geldt voor eigen woningen/appartementen. Voor onze woonlocaties waar meerdere cliënten bij elkaar wonen, bekijken we het aantal bezoekers per cliënt nog in het crisisteam. Hier komen we bij je op terug.
 • De groepsgrootte buiten is maximaal 4 personen.
 • Wanneer een cliënt in quarantaine moet, kijkt onze arts altijd mee. We volgen altijd de landelijke richtlijnen.

Deze regels gelden in ieder geval tot 8 maart. Hierna laat het kabinet weer meer weten. We komen daarna weer bij je terug.

Vragen?
Heb je nog vragen over de versoepelingen? Bel dan met de Prisma Hulplijn: 088 - 770 2300 (maandag t/m vrijdag van 9-17 uur) of mail naar hulplijn@prismanet.nl. Je kunt je vraag ook stellen aan jouw persoonlijk ondersteuner of de teamleider.

Bedankt voor je begrip en je inzet!

Update 14 januari 2022

Per zaterdag 15 januari worden de corona maatregelen wat minder streng. Dit heeft het kabinet gezegd. Wij zijn blij dat er weer iets meer mag!

Wij volgen altijd de regels van het kabinet. 

De versoepeling betekent binnen Prisma:

 • De contactberoepen, zoals kapper en pedicure, mogen weer aan huis komen.
 • Binnen mag je maximaal 4 bezoekers per dag ontvangen.
  • Dit geldt voor eigen woningen/appartementen. Voor onze woonlocaties waar meerdere cliënten bij elkaar wonen, bekijken we het aantal bezoekers per cliënt nog. Hier komen we zo snel mogelijk bij je op terug.
 • Je mag buiten met maximaal 4 personen samen zijn.
  Dit blijft hetzelfde:

De dagbesteding is open. Wel blijft de maatregel om 1,5 meter afstand te houden waar dit kan.
Ook alle ODC’s zijn open.
Zie hier een overzicht met de geldende regels per 15 januari 2022.

De quarantaineregels werken we de komende dagen verder uit. 

Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Op 25 januari bekijkt het kabinet de maatregelen opnieuw. We komen daarna weer bij je terug.

Vragen?
Heb je nog vragen over de versoepelingen? Bel dan met de Prisma Hulplijn: 088 - 770 2300 (maandag t/m vrijdag van 9-17 uur) of mail naar hulplijn@prismanet.nl. Je kunt je vraag ook stellen aan jouw persoonlijk ondersteuner of de teamleider.

Hopelijk kan er de komende tijd weer steeds meer.
Bedankt voor je altijd aanwezige flexibiliteit, we mogen heel trots zijn op elkaar!

Update 29 december 2021

Boostervaccinatie cliënten met een eigen huisarts

We hebben afgelopen tijd veel vragen gekregen over wanneer cliënten met een eigen huisarts een boosterprik kunnen krijgen. Het is bij de GGD op het moment enorm druk. Daarom zijn we bezig geweest om te kijken of we de boostervaccinatie zelf kunnen organiseren. Dit is mogelijk waardoor we begin januari kunnen starten met het boosteren van cliënten met een eigen huisarts.  

Vaccineren op 6 en 11 januari
Op 6 en 11 januari worden cliënten op 68 locaties van Prisma door een mobiel team gevaccineerd met de boosterprik. Dit gebeurt door verschillende prikteams die bestaan uit artsen, verpleegkundigen, EHBO en administratieve ondersteuning vanuit de GDD. De GGD moet aanwezig zijn voor het aanmaken van de QR-code. In een aantal gevallen vindt het boosteren op een centrale locatie van Prisma plaats. Dit wordt afgestemd met de teamleiders. De uitnodigingsbrieven worden op dit moment naar cliënten verstuurd.

Update 18 december 2021

Per zondagochtend 19 december (05.00 uur) gelden er weer strengere maatregelen. Dit heeft het kabinet gezegd. De maatregelen gelden sowieso tot en met 14 januari 2022.
Wij volgen altijd de regels van het kabinet. 

De nieuwe maatregelen betekenen het volgende binnen Prisma:

  • Je mag maximaal 2 bezoekers ontvangen (dat was eerder max. 4). 
  • Tijdens Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling geldt een uitzondering. Dan mag je maximaal 4 personen (vanaf 13 jaar) per dag ontvangen.
  • De kapper aan huis mag niet meer komen, want mensen met een niet-medisch contactberoep mogen sowieso tot 14 januari niet meer werken.
  • De dagbesteding blijft gewoon open. Wel blijft de maatregel om 1,5 meter afstand te houden waar dit kan.
  • Ook alle ODC’s blijven open.
  • Iedere dag zijn wij bezig om de boostervaccinatie voor cliënten geregeld te krijgen. Zodra we meer weten, komen we bij je terug.

Zie hier een overzicht met de geldende regels per 19 december 2021.

Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Mondmasker tijdens bezoek
We willen bezoekers aan woonlocaties vragen om een medisch mondmasker te dragen, om op die manier verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. 

 • Draag je als bezoeker bij het naar binnengaan van een woonlocatie een niet-medisch mondmasker? Wij zullen dan bij de deur vragen om te wisselen naar een medisch mondmasker. Deze krijg je van Prisma.

Vragen?
Heb je een vraag of opmerking? Stel deze dan aan de begeleiding of de teamleider. Of bel met de Prisma Hulplijn op 088-7702300. Deze is maandag t/m vrijdag van 9-17 uur bereikbaar.

Bedankt voor al jouw flexibiliteit.

Update 15 december 2021

Zoals het kabinet gisteravond aankondigde, worden de bestaande maatregelen verlengd tot en met 14 januari 2022. Ook de maatregelen bij Prisma blijven dus gelden.

Aanvullend zullen de basisscholen een week eerder dicht gaan. Voor onze ODC’s heeft deze maatregel geen gevolgen: de ODC’s blijven geopend. 

Stand van zaken boosterprikken voor cliënten met een eigen huisarts
We krijgen veel vragen over wanneer cliënten met een eigen huisarts een boosterprik kunnen krijgen. Omdat het bij de GGD enorm druk is op dit moment, zijn we bezig om de boostervaccinatie zelf te organiseren. We gaan zo snel mogelijk starten met het geven van de boosterprikken aan deze cliënten. Zodra we hier meer informatie over hebben en er datums bekend zijn, laten we dat weten. 

Vragen?
Heb je nog vragen? Vraag je begeleider of bel met de Prisma Hulplijn op 088-7702300.

Update 15 november

Elke dag komen er nog veel besmettingen van corona bij. Ook moeten elke dag meer mensen naar het ziekenhuis. Daarom zijn er vanaf zaterdag 13 november nieuwe regels.

Deze regels gelden tot zaterdag 4 december 2021.

De volgende regels gelden binnen Prisma (zie ook dit schema): 

Bezoek en logeren

 • Heb je een eigen woonruimte bij Prisma, met een eigen ingang? Ontvang dan niet meer dan 4 mensen per dag.
 • Woon je in een groepswoning? Ontvang dan niet meer dan 4 mensen per dag. We vragen bezoek om contact op te nemen met de begeleiding voordat zij op bezoek komen. Zo wordt het niet te druk in de woning.
 • Je bezoek draagt een eigen mondmasker. Dit moet bij het binnenkomen, bij het weggaan en bij het bezoeken van de algemene ruimtes. 
 • Bezoek houdt zich aan de basisregels: niet op bezoek komen bij klachten, vaak handen wassen, geen handen schudden, 1,5 meter afstand en frisse lucht binnenlaten.
 • Logeren kan gewoon doorgaan.
 • Je mag zelf bij iemand op bezoek gaan als je één van de 4 bezoekers bent bij iemand thuis.

Ook sinterklaasvieringen tot 4 december moeten dus kleinschalig blijven.

Mondmaskers en 1,5 meter afstand
Wij werken altijd met een (medisch) mondmasker. En wij houden 1,5 meter afstand wanneer dat kan. We vragen jou om ook 1,5 meter afstand te houden als dat kan. Ook als je twee keer geprikt bent. De basisregels blijven gelden.

Dagbesteding

 • Voor alle dagbestedingslocaties geldt: houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Door de vele besmettingen van medewerkers is op het Landpark de dagbesteding gesloten. De dagbesteding krijg je op de woonvoorziening. Er komen andere oplossingen voor wie dat nodig is.
 • Woon je niet in een woonvoorziening en heb je dagbesteding op het Landpark? Je krijgt vanuit de dagbesteding verdere informatie.
 • Tijdens het vervoer van en naar de dagbesteding blijft het dragen van een mondmasker verplicht.

Boosterprik
Alle cliënten die wonen op een woonvoorziening van Prisma, kunnen in december en januari een boosterprik krijgen. Deze 3e prik zorgt dat je beschermd blijft tegen corona. Via je begeleider hoor je hoe je deze prik kunt krijgen. 

Vervolg maatregelen 
Op 3 december kijkt het kabinet hoe het gaat. Wij volgen het kabinet. Daarom hoor je weer van ons na 3 december.

We weten dat de nieuwe regels heel lastig zijn. Maar het moet. Zo worden zo weinig mogelijk mensen ziek.

Binnen Prisma zijn steeds meer medewerkers ziek thuis, vooral door corona en de griep. Het kan daardoor zo zijn dat je vaste begeleiders er even niet zijn. Je ziet dan andere, soms onbekende, mensen. Of er zijn minder begeleiders aanwezig. Dit kan lastig zijn. Dat vinden wij ook. Wij doen er iedere dag alles aan om de zorg te blijven geven die nodig is.

Hulplijn
Heb je nog vragen? Bel dan met de Prisma Hulplijn: telefoonnummer 088-770 2300 (maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur) of mail naar hulplijn@prismanet.nl

Update 3 november 2021

Binnen Prisma hebben wij op dit moment veel corona besmettingen (zowel onder medewerkers als onder cliënten) en wij zien dat dit aantal steeds meer gaat toenemen. Het verzuim onder medewerkers was de afgelopen periode al hoog en wordt dus veel hoger. Daarom moeten we samen alles op alles zetten om de dagelijkse zorg te kunnen blijven leveren. Deze situatie maakt dat wij besloten hebben om per direct extra maatregelen te nemen. Hoewel we beseffen dat we allemaal moe zijn van alle maatregelen is het belangrijk dat we dit toch doen. Voor bescherming van cliënten, jezelf en je familieleden.

Hygiëne en beschermd werken

Hygiëne en beschermd werken is en blijft het allerbelangrijkste. De volgende maatregelen moeten worden opgevolgd:

 • Was regelmatig je handen

 • Ventileer ruimtes zoveel als mogelijk

 • Werk continu met je medisch mondmasker (dus niet alleen binnen de 1,5 meter afstand)

 • Houd altijd 1,5 meter afstand wanneer mogelijk, dus ook tijdens overdrachtsmomenten of als je aan tafel of bureau zit

 • Doe altijd een PCR test bij klachten; zorgmedewerkers hebben nog steeds voorrang bij de GGD

 • Bezoek op de locaties vragen we zich ook aan deze maatregelen te houden

 • Op kantoorlocaties gelden dezelfde maatregelen voor medewerkers; mondkapjes en hygiëne.

Boosterprik

Samen met de VGN proberen we er zo snel mogelijk voor te zorgen dat er een boosterprik beschikbaar komt voor medewerkers en cliënten in de gehandicaptenzorg. We doen er alles aan om dit te versnellen, zodat medewerkers en cliënten die dit willen, een prik kunnen halen voor extra bescherming. Zodra hierover meer bekend is, hoor je dat van ons.

Dagbesteding

Voor alle dagbestedingslocaties geldt; we gaan weer terug naar de 1,5 meter afstand naast de bovenstaande hygiëne regels. Op dit moment wordt met de teamleiders uitgewerkt hoe dit er uit komt te zien voor cliënten en medewerkers. Dit kost tijd qua logistiek, dus uiterlijk vanaf 23 november gaan we zo weer werken.
Binnen het Landpark zijn op dit moment extra veel besmettingen. Daarom worden daar verdergaande maatregelen voor invulling van dagbesteding genomen.
Ook zullen de trainingen op het Landpark de komende weken worden geannuleerd. Je krijgt hier automatisch bericht van.
Wijzigingen voor cliënten en medewerkers over dagbesteding worden apart gecommuniceerd door de teamleider.

Op de maandag na de persconferentie van 12 november komen we bij je terug met aanvullende informatie. We hopen ook spoedig informatie te hebben over de booster prik voor cliënten en zorgmedewerkers.

Nogmaals; dank je wel voor je betrokkenheid en inzet!

Update 21 september 2021

Vorige week werd bekend dat er weer meer versoepelingen in Nederland komen. Heel fijn, er mag weer meer! De versoepelingen gaan in per zaterdag, 25 september.

Wat betekent dit voor de regels bij Prisma? Dat leggen we hier uit.

Per locatie kunnen de versoepelingen anders zijn, als dat nodig is. Als het voor jouw locatie anders is, hoor je dit zo snel mogelijk vanuit de persoonlijk ondersteuners.

1,5 meter afstand
De 1,5 meter afstand hoeft per 25 september niet meer in Nederland. Maar het advies is wel om de afstand te houden waar je kan.

Dagbesteding
De 1,5 meter afstand is tijdens de dagbesteding niet meer verplicht. We adviseren wel om afstand te houden waar het kan. Zo beschermen we elkaar nog steeds tegen ziek worden. 

Op sommige dagbestedingslocaties zal de 1,5 meter afstand nog wel moeten. Om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Als dit geldt voor jouw locatie, hoor je dit zo snel mogelijk van de Prisma medewerkers.

Vervoer van en naar dagbesteding
Tijdens het vervoer naar en van de dagbesteding blijft alles zoals het was. Je moet dus nog steeds een mondkapje dragen in de bus/taxi als je 13 jaar of ouder bent.

Gebruik beschermingsmiddelen door medewerkers
Ook de regels voor het dragen van beschermingsmiddelen door Prisma medewerkers veranderen als de 1,5 meter afstand niet meer verplicht is. Er worden nieuwe richtlijnen voor heel Nederland gemaakt. Deze zijn er nog niet, dus tot die tijd houden wij ons aan de afspraken die er al waren.

Mocht iemand toch positief getest zijn, moeten we ons weer gaan houden aan het protocol dat we daarvoor geschreven hebben. De begeleiding houd je dan op de hoogte.

Weten of een medewerker gevaccineerd is
Als werkgever mag je medewerkers vragen of ze gevaccineerd zijn. Als medewerker ben je alleen niet verplicht om te antwoorden. Wij hebben dan ook besloten om onze medewerkers niet te vragen of ze gevaccineerd zijn. Wij kunnen dus geen informatie geven of een medewerker wel of niet gevaccineerd is. We zorgen er natuurlijk altijd voor dat iedereen volgens de dan geldende richtlijnen - en dus zo veilig mogelijk - werkt.

Vaccinatie
Het is altijd nog mogelijk om je te laten vaccineren. Bel hiervoor naar de GGD (telefoonnummer: 0800-7070) of vraag meer informatie bij je huisarts.

Vragen?
Heb je nog vragen over de versoepelingen? Bel dan met de Prisma Hulplijn: 088 - 770 2300 (maandag t/m vrijdag van 9-17 uur) of mail naar hulplijn@prismanet.nl. Je kunt je vraag ook stellen aan jouw persoonlijk ondersteuner of de teamleider.

Bedankt voor jouw flexibiliteit de afgelopen maanden, we mogen heel trots zijn op elkaar!

Update 22 juni 2021

Vrijdagavond kwam er goed nieuws: bijna alle corona-maatregelen vervallen per komende zaterdag. De volgende stap in het openingsplan van de overheid wordt daarmee gezet. Ook bij Prisma hebben we een stappenplan. Dit plan beweegt steeds mee met de overheid. Dus wij zetten ook de volgende stap per zaterdag 26 juni.

De basismaatregelen blijven wel gelden:

 • Was regelmatig je handen
 • Blijf thuis en laat je testen bij klachten 
 • Houd altijd 1,5 meter afstand 

Vanaf komende zaterdag - 26 juni 2021 - gelden onderstaande regels binnen Prisma (lokale maatregelen kunnen waar nodig afwijken):

Bezoek
Vanaf zaterdag zijn er geen maatregelen meer rondom bezoek. Er zijn nog wel enkele basisregels.

We vragen aan iedere bezoeker om zich te houden aan deze basisregels:

 • Bij (milde) klachten blijf je thuis (verkouden, hoesten, koorts).
 • Als iemand in het gezin besmet is met het coronavirus of koorts heeft, blijf je thuis. 
 • Was/ontsmet je handen, aan het begin én einde van het bezoek.
 • Nies en hoest in de elleboog.
 • Vermijd drukte.
 • Houd - waar mogelijk - 1,5 meter afstand. Als 1,5 meter afstand niet meer geborgd kan worden door drukte dan kunnen medewerkers vragen om te spreiden, bijvoorbeeld door een wandeling te maken of later terug te komen. 

Mondkapjes
Vanaf zaterdag is het dragen van een mondkapje bijna nergens meer nodig. Alleen in sommige situaties blijft het verplicht. Daarom moet je tijdens het vervoer met een bus of taxi nog wel een mondkapje dragen. 

Medewerkers van Prisma zullen soms nog een mondkapje dragen, om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. 

Vervoer
We kijken - samen met de vervoerder - naar meer versoepelingen in het vervoer, zodat er bijvoorbeeld weer meer personen op een bank mogen zitten. Dit gaat dan per 5 juli in. Als we meer weten en je maakt gebruik van vervoer via Prisma, nemen we contact met je op.

Bedankt!
Mede door jouw medewerking kunnen we gaan versoepelen. Doordat we ons allemaal aan de maatregelen hielden, hebben we er samen voor gezorgd dat er weer meer kan. Enorm bedankt.

Vragen?
We kunnen weer vrijer gaan leven. Heb je hier vragen over? Of wil je even kletsen? Neem contact op met de Prisma Hulplijn (via 088-770 2300 of via mail: hulplijn@prismanet.nl) of vraag de teamleider.

Nogmaals bedankt voor je inzet, houd je aan de basismaatregelen en geniet van de extra mogelijkheden die we vanaf 26 juni weer hebben! 

Update 31 mei 2021

Per zaterdag 5 juni gelden wederom minder maatregelen in Nederland: de derde stap in het nationale openingsplan wordt gezet. Dit betekent dat ook wij de derde stap kunnen zetten in ons intern stappenplan. De basismaatregelen - zoals handen wassen, testen bij klachten, thuiswerken en 1,5 meter afstand - blijven, maar er is ook veel goed nieuws. 

Deze versoepelingen maken ons blij; wij hopen dat jullie ook kunnen gaan genieten van wat meer vrijheden. 

We zetten de versoepelingen voor je op een rij.

Versoepelingen per zaterdag 5 juni
Het Prisma stappenplan beweegt steeds mee met het openingsplan en de data van de Rijksoverheid. Dus de versoepelingen uit stap 3 van het Prisma stappenplan gaan dus ook vanaf 5 juni in. Lokale maatregelen kunnen waar nodig afwijken. 

We updaten je graag:

Bezoek
Er mogen maximaal 4 personen per dag aanwezig zijn. Zie alle voorwaarden in onze bezoekregeling

Groepsactiviteiten
De groepsgrootte voor activiteiten - zowel binnen als buiten - gaat naar 4 personen. Nog steeds dienen we rekening te houden met meerdere factoren (zoals kwetsbaarheid van personen, in- en uitstroom van mensen van buitenaf en de vaccinatiegraad van cliënten). De teamleider en de manager bepalen daarom nog steeds samen of een activiteit kan en zo ja, in welke vorm en grootte (met dus een max. van 4 personen).

Dagbesteding
Voor dagbesteding gelden enkele aparte versoepelingen: de dagbesteding zal weer verder opgebouwd worden vanaf 1 juni wanneer dat verantwoord kan. Met name de 1,5 maatregel blijft nog gelden zodat de spreiding van dagbesteding over verschillende locaties blijft.  Ook dat gebeurt uiteraard onder de geldende regels. Alle betrokkenen worden na deze centrale communicatie zo snel als mogelijk geïnformeerd als er veranderingen zijn. 

Lokaal 12 kan weer verder open (zie Lokaal 12 zelf voor de geldende regels).

Algemene regels

 • Het preventief gebruik van medische mondmaskers en de 1,5 meter afstand blijven gelden, net als de hygiënemaatregelen en het laten testen bij klachten: 
  • Ook al ben je gevaccineerd, je kunt nog steeds besmet raken en je kunt het virus waarschijnlijk ook overdragen zonder dat jij zelf ziek wordt. 
 • Bij bezoek aan de woning van de cliënt gelden andere regels, zie hiervoor de bezoekregeling

Inzet vrijwilligers
Vrijwilligers kunnen, twee weken nadat de tweede vaccinatie is aangeboden aan de cliënten op een locatie, weer komen werken. Zij dragen wel een medisch mondmasker en houden zich aan de basisregels. Het is aan de vrijwilliger zelf om in te schatten of hij of zij de werkzaamheden wil hervatten. Als er minder dan 80% van de cliënten gevaccineerd is, kan dat reden zijn om geen vrijwilligers te laten komen. Dat bepaalt de teamleider. Je kunt bij je teamleider de vaccinatiegraad opvragen. Wanneer de teamleider dit niet weet, kan hij/zij dit opvragen bij het IPT.

Prisma volgt de overheid
We krijgen soms de vraag waarom we de overheid zo strikt volgen en niet meer versoepelingen doorvoeren, nu alle vaccinaties gezet zijn binnen Prisma (bij de mensen die dit wilden). 
Weet dat wij onze keuzes iedere keer zorgvuldig afwegen, op basis van de cijfers uit het interne corona dashboard. Ook vragen we de Infectiepreventiecommissie (IPCO) om advies. 

Wij willen niets liever dan zo snel als mogelijk weer ‘het normale leven’ terug, maar we zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van duizenden cliënten én medewerkers. Deze verantwoordelijkheid nemen wij zeer serieus en we nemen daarom geen onnodige risico’s. 

Vragen?
Het wordt echt beter. Hopelijk voel jij dat net zo. Maar we moeten nog even door. De overheid vraagt ons allen om nog even vol te houden, om daarmee het coronatijdperk binnen afzienbare tijd achter ons te laten. De laatste loodjes. Hou vol; we komen er wel! 

Mocht je even willen kletsen? Of heb je vragen? Neem contact op met de Prisma Hulplijn (via 088-770 2300 of via mail: hulplijn@prismanet.nl) of vraag je leidinggevende.

Het kabinet besluit over een paar weken over stap 4 en 5 uit het openingsplan. Wij informeren je weer na dat besluit, of eerder wanneer nodig.

Update 17 mei 2021

Prisma beweegt steeds mee met het stappenplan en de data van de Rijksoverheid. Vanaf woensdag 19 mei gaat de volgende stap van de Rijksoverheid in, en dus ook binnen Prisma.

Versoepelingen per 19 mei
Het Prisma stappenplan beweegt steeds mee met het openingsplan en de data van de Rijksoverheid. Lokale maatregelen kunnen waar nodig afwijken.

Versoepeling binnen Prisma per woensdag 19 mei:

Sporten
Het buiten sporten in groepen en sporten in binnenruimtes is weer mogelijk. Hierbij gelden wel regels. Deze staan op de site van Rijksoverheid.


Wat blijft gelijk?

 • De bezoekregeling blijft hetzelfde.
 • Het dragen van medische mondmaskers en de 1,5 meter afstand blijven gelden.
  Ook al zijn we binnen Prisma bijna allemaal gevaccineerd, je kunt nog steeds besmet raken en je kunt het virus waarschijnlijk ook overdragen zonder dat jij zelf ziek wordt. 
 • Groepsactiviteiten kunnen nog steeds alleen in de vorm van maatwerk. De teamleider en de manager bepalen dit samen. 

Vragen?
Het is fijn dat er versoepelingen mogelijk zijn en dat we stapjes kunnen zetten. Maar er zijn nog steeds veel maatregelen waar we rekening mee moeten houden. Hoe moeilijk het soms ook is, we hopen dat je het vol kunt houden. Zo gaan we samen op weg naar steeds meer versoepelingen. 

Is iets niet duidelijk, of heb je opmerkingen? Neem dan contact op met de Prisma Hulplijn (via 088-770 2300 of via mail: hulplijn@prismanet.nl) of vraag de teamleider.

Verdere versoepelingen
Hopelijk kan het kabinet de komende weken toewerken naar stap 3 in het nationale openingsplan. Als deze stap gezet kan worden, kunnen wij ook naar stap 3 in ons Prisma plan.

Zodra hierover meer bekend is, komen we bij je terug.

Update 1 mei 2021

Dit weekend werd duidelijk dat er nog geen versoepelingen komen per 11 mei. Dit is misschien lastig nieuws voor je, maar de druk op de ziekenhuizen is nog te hoog, vindt het kabinet. 
Het betekent dat bijvoorbeeld dierentuinen, attractieparken en sportscholen voorlopig nog niet opengaan.

Dat er niet versoepeld wordt, betekent dat ook wij geen tweede stap kunnen zetten in ons intern stappenplan. Ons interne plan beweegt namelijk steeds mee met die van de overheid. Maandag 10 mei beoordeelt het kabinet welke versoepelingen er vanaf 18 mei mei eventueel doorgevoerd worden. We informeren je weer na dat besluit.

Vragen?
Is iets niet duidelijk, of heb je opmerkingen? Neem dan contact op met de Prisma Hulplijn (via 088-770 2300 of via mail: hulplijn@prismanet.nl).

Hoe moeilijk het soms ook is, we hopen dat je het vol kunt houden. Zo gaan we samen op weg naar versoepelingen, zodra de druk op de ziekenhuizen dit toelaat.

========================================

Welke maatregelen gelden nu binnen Prisma?

Bezoek

 • Je hoeft in de eigen woonruimte geen 1,5 meter afstand meer te bewaren, wanneer jij als cliënt én je bezoeker(s) volledig gevaccineerd zijn. Ook hoef je in de eigen woonruimte geen mondkapje meer te dragen. Zie de bezoekregeling voor alle details.
 • Buiten de eigen woonruimte gelden de maatregelen (mondkapje en 1,5 meter afstand) nog wel.

Logeren 

 • Logeren kan op 1 of 2 adressen, in plaats van op 1 adres. Zie de bezoekregeling voor alle details.

Vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen, twee weken nadat de tweede vaccinatie is aangeboden aan de cliënten op een locatie, weer komen werken. Zij moeten een medisch mondmasker dragen en alle basisregels volgen. De vrijwilliger kiest zelf of hij/zij de werkzaamheden (al) wil hervatten. 

Nog steeds maatregelen binnen Prisma

Alle andere maatregelen blijven gelden: medewerkers blijven medische mondmaskers dragen en ook de 1,5 meter afstand houden - waar kan - blijft een regel.

Dit is misschien moeilijk voor je; zeker omdat het steeds dichterbij komt dat alle cliënten en zorgmedewerkers van Prisma (die dit wilden) twee keer gevaccineerd zijn. Het voelt misschien raar dat je je dan nog steeds aan de maatregelen moet houden. We leggen hier graag wat meer over uit en hopen dat je daarmee de situatie begrijpt.

Coronaregels na vaccinatie
Eén tot twee weken na de tweede vaccinatie is 60-90% van de mensen (dus niet iedereen) beschermd tegen corona. Er is nog steeds een kleine kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt. Daarom moet je je na de vaccinatie nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Als er meer bekend is over hoe goed en hoe lang vaccins werken, worden deze regels door de overheid aangepast en kunnen wij ook weer verder versoepelen.

Update 21 april 2021

Iedereen wil zo snel mogelijk weer leven zonder coronaregels. Het is zo moeilijk om vol te houden, dat weten we. De Nederlandse overheid heeft nu een stappenplan gemaakt: stap voor stap veilig terug naar een leven zonder maatregelen. 

Woensdag 28 april 2021 gaat stap 1 in. Dat betekent voor heel Nederland:

 • De terrassen en winkels gaan weer onder bepaalde voorwaarden open. 
 • De avondklok wordt afgeschaft: per volgende week woensdag mag je weer gewoon na 22.00 uur buiten zijn. 

Verder zijn er geen landelijke versoepelingen. 

De 2e stap is op zijn vroegst op 18 mei. Of die doorgaat, weten we pas op 11 mei. 

Aanvullende versoepelingen bij Prisma

Bij Prisma wegen we steeds af wat kan: kunnen we eventueel al iets versoepelen binnen de maatregelen, op locaties waar de vaccinatiegraad hoog genoeg is? Ook moeten we steeds op maat kijken naar andere factoren die invloed hebben op de keuze om te versoepelen, zoals de kwetsbaarheid van mensen op de locatie.

We lieten eerder al weten dat de bezoekregeling (waar de omstandigheden dit toelaten) wat versoepeld is.

We gaan per 28 april meer Prisma versoepelingen doorvoeren. We hebben dit in een Prisma stappenplan voor je gezet.

Let wel: versoepelen van maatregelen kan alleen als het coronavirus onder controle blijft. 

Het Prisma stappenplan beweegt mee met het openingsplan en met de data van de Rijksoverheid. Lokale maatregelen kunnen waar nodig afwijken.

De volgende versoepelingen gaan per woensdag 28 april in bij Prisma:

Bezoek

 • Je hoeft in de eigen woonruimte geen 1,5 meter afstand meer te bewaren, wanneer jij als cliënt én je bezoeker(s) volledig gevaccineerd zijn. Ook hoef je in de eigen woonruimte geen mondkapje meer te dragen. Zie de nieuwe bezoekregeling (die vanaf 28 april ingaat) voor alle details.
 • Buiten de eigen woonruimte gelden de maatregelen (mondkapje en 1,5 meter afstand) nog wel.

Logeren 

 • Logeren kan op 1 of 2 adressen, in plaats van op 1 adres. Zie de bezoekregeling voor alle details.

Vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen, twee weken nadat de tweede vaccinatie is aangeboden aan de cliënten op een locatie, weer komen werken. Zij moeten een medisch mondmasker dragen en alle basisregels volgen. De vrijwilliger kiest zelf of hij/zij de werkzaamheden (al) wil hervatten. 

Nog steeds maatregelen binnen Prisma

Alle andere maatregelen blijven gelden: medewerkers blijven medische mondmaskers dragen en ook de 1,5 meter afstand houden - waar kan - blijft een regel.

Dit is misschien moeilijk voor je; zeker omdat het steeds dichterbij komt dat alle cliënten en zorgmedewerkers van Prisma (die dit wilden) twee keer gevaccineerd zijn. Het voelt misschien raar dat je je dan nog steeds aan de maatregelen moet houden. We leggen hier graag wat meer over uit en hopen dat je daarmee de situatie begrijpt.

Coronaregels na vaccinatie
Eén tot twee weken na de tweede vaccinatie is 60-90% van de mensen (dus niet iedereen) beschermd tegen corona. Er is nog steeds een kleine kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt. Daarom moet je je na de vaccinatie nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Als er meer bekend is over hoe goed en hoe lang vaccins werken, worden deze regels door de overheid aangepast en kunnen wij ook weer verder versoepelen.

We informeren je weer na het volgende kabinetsbesluit.

Vragen?
Heb je nog vragen? Of wil je je verhaal kwijt? Neem dan contact op met de Prisma Hulplijn (via 088-770 2300 of via mail: hulplijn@prismanet.nl) of vraag de teamleider.

Bedankt!
We willen je nog een keer enorm bedanken voor je medewerking in deze tijden. Hopelijk kunnen we snel weer bij je terugkomen met meer versoepelingen.

Update 14 april 2021

Tijdens de persconferentie van 13 april werd bekend dat de maatregelen in Nederland blijven zoals ze zijn, sowieso tot en met 28 april 2021. Helaas dus nog steeds geen versoepelingen. Het stappenplan naar een samenleving zonder maatregelen kan hopelijk snel ingaan, maar dit is nog erg onzeker.

Nog steeds maatregelen binnen Prisma
Dit is misschien moeilijk nieuws voor je; zeker omdat het steeds dichterbij komt dat alle cliënten en zorgmedewerkers van Prisma (die dit wilden) twee keer gevaccineerd zijn. Het voelt misschien raar dat je je dan nog steeds aan de maatregelen moet houden. We leggen hier graag wat meer over uit en hopen daarmee dat je de situatie begrijpt.

Coronaregels na vaccinatie
Eén tot twee weken na de tweede vaccinatie is 60-90% van de mensen (dus niet iedereen) beschermd tegen corona. De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Daarom moet je je na de vaccinatie nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Als er meer bekend is over de effectiviteit van de vaccins en de beschermingsduur, wordt dit beleid door de overheid mogelijk aangepast en kunnen wij ook versoepelen.

We wegen steeds mogelijkheden af
Vorige keer communiceerden we al dat de bezoekregeling (waar de omstandigheden dit toelaten) wat versoepeld is. Zo wegen we met het crisisteam en de infectiepreventiecommissie steeds mogelijkheden af: kunnen we - met het oog op de nabije toekomst - eventueel al iets versoepelen binnen de huidige maatregelen? We doen er alles aan wat in onze macht ligt, om de omstandigheden in de zorg draaglijker te maken. Zodra de situatie het toelaat om hierover besluiten te nemen, komen we zo snel als mogelijk bij je terug.

We hopen dat je het tot die tijd nog volhoudt. 

Vervolg maatregelen
Volgende week, op dinsdag 20 april, is er een nieuwe persconferentie. Dan bekijkt het kabinet wat eventueel mogelijk is vanaf 28 april. Na die persconferentie informeren we je weer. Mocht je vragen hebben, staat de Hulplijn voor je klaar via 088-770 2300 of via mail: hulplijn@prismanet.nl. 

We willen je wederom enorm bedanken voor je energie en inzet in deze tijden: hopelijk gauw beter nieuws.

Update 24 maart 2021

Gisteravond - 23 maart - werd bekend dat de maatregelen in Nederland blijven zoals ze zijn, sowieso tot en met 20 april 2021. Wel wordt de avondklok iets verruimd: nu mag je vanaf 21.00 uur niet meer op straat zijn; per 31 maart mag je niet op straat zijn vanaf 22.00 uur. De overige maatregelen blijven hetzelfde.

Ook de maatregelen binnen Prisma blijven daarom zoals ze zijn. 

Goed nieuws over de bezoekregeling
Voor sommige locaties is er wel goed nieuws: daar kan de bezoekregeling versoepeld worden, omdat de meeste cliënten en medewerkers gevaccineerd zijn. De teamleiders bekijken per locatie of het mogelijk is om de bezoekregeling te versoepelen. Op de locaties waar het verantwoord is, wordt de bezoekregeling aangepast:

 • Iedere cliënt mag 2 bezoekers per dag ontvangen. Dit mag ingaan vanaf twee weken na de volledige vaccinatie
 • De versoepeling naar 2 bezoekers per dag geldt ook voor woningen waar kinderen onder de 18 jaar wonen die nog niet gevaccineerd mogen worden. Uiteraard blijven de hygiënemaatregelen van kracht.

Als bovenstaande voor jouw locatie geldt, informeert de teamleider je hierover. Jullie gezondheid en die van de medewerkers staat altijd voorop. We hopen op je begrip.

Zie alle precieze regels in de aangepaste bezoekregeling.

De regels die blijven gelden

 • Neem - ook al ben je ingeënt - nog steeds de richtlijn van het RIVM als uitgangspunt. ‘Het is noodzakelijk dat: 
  • je als bezoeker in de openbare ruimtes gebruik blijft maken van mondneusmaskers (bezoekers krijgen een medisch mondmasker van Prisma)
  • iedereen zich houdt aan de basis handhygiëne- en afstandsregels. 
  • Het advies blijft om het van Prisma gekregen mondneusmasker ook op de eigen kamer van de bewoner te blijven dragen, zeker daar waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden tussen bezoeker(s) en de bewoner. 
  • Voor gevaccineerde bezoekers gelden dezelfde adviezen. 
  • Bij bezoek buiten, zoals wandelen of buiten zitten, zijn de risico’s lager dan bij bezoek op de kamer van de bewoner. Daarom kan in die situatie het mondmasker achterwege blijven als 1,5 meter afstand gehouden kan worden tussen bewoner en bezoek.’
 • Voor locaties waarbij de vaccinatiegraad van cliënten laag is en cliënten kwetsbaar zijn, blijft de bezoekregeling gelden van 1 bezoeker per persoon per dag. De teamleider houdt je op de hoogte.
 • Bij een positieve testuitslag op de locatie wordt de bezoekregeling per direct aangepast. Als dit voor jou geldt, laten we dit meteen weten.

Vervolg maatregelen

Op 13 april is er een nieuwe persconferentie. Dan bekijkt het kabinet welke maatregelen nodig zijn vanaf 20 april. Na die persconferentie informeren we je weer. Mocht je vragen hebben, staat de Hulplijn voor je klaar via 088-770 2300 of via mail: hulplijn@prismanet.nl. 

Update 9 maart 2021

Gisteravond 8 maart werd in de persconferentie bekendgemaakt dat de huidige maatregelen in Nederland nog altijd hetzelfde blijven, sowieso tot en met 30 maart 2021. Het coronavirus maakt nog teveel mensen ziek om versoepelingen te kunnen doorvoeren. In de verpleeghuizen is er wel een versoepeling: de bezoekregeling wordt daar aangepast. Omdat binnen de gehandicaptenzorg nog niet alle cliënten en medewerkers gevaccineerd zijn, wordt de bezoekregeling voor de gehandicaptenzorg nog niet versoepeld. We hopen dat dit binnenkort wel kan, we houden je op de hoogte.

De maatregelen binnen Prisma blijven daarom zoals ze zijn:

Vaccinaties

De cliënten die als eerste zijn ingeënt met het BioNTech/Pfizer vaccin - op het Landpark in Biezenmortel en cliënten vanuit woonvoorzieningen in Udenhout, Geertruidenberg en Raamsdonksveer - hebben allemaal hun tweede prik gekregen. Het vaccinatieproces is goed verlopen. Bij een aantal cliënten is een VR-bril ingezet om de vaccinaties minder belastend te maken. Dit is heel positief ontvangen. De cliënten die binnen Prisma kleinschalig wonen, worden ingeënt via de huisartsenpost in hun regio. Dit traject loopt nu. We verwachten dat eind april ook deze groep cliënten hun tweede vaccinatie heeft ontvangen. Voor de overige vaccinaties zijn we afhankelijk van de werkwijze en planning van de overheid. 

Vervolg maatregelen

Op 23 maart is er een nieuwe persconferentie. Dan bekijkt het kabinet welke maatregelen nodig zijn vanaf 31 maart. Na die persconferentie informeren we je weer. Mocht je vragen hebben, staat de Hulplijn voor je klaar via 088-770 2300 of via mail: hulplijn@prismanet.nl.

Update 24 februari 2021

Zoals gisteravond 23 februari werd verteld in de persconferentie, blijft iedereen in Nederland ook de komende weken nog in lockdown, in ieder geval tot en met 15 maart 2021. Zo geven we het coronavirus zo weinig mogelijk kans om nog meer mensen ziek te maken.

Voor nu blijven de geldende maatregelen:

 • Avondklok:
  • Je mag tussen 21.00 uur ‘s avonds en 04.30 uur ‘s nachts niet op straat zijn. Dit geldt sowieso nog tot en met 15 maart 04.30 uur.
 • Bezoek en logeren:
  • Heb je je eigen woonruimte met eigen ingang bij Prisma? Dan geldt: maximaal één bezoeker per dag. 
  • Woon je in een groepswoning? Dan geldt: maximaal twee vaste personen als bezoekers, waarvan er één per keer op bezoek mag komen. 
  • Het logeren kan doorgaan. Cliënten die gaan logeren of terugkomen moeten uiteraard rekening houden met de avondklok. 
  • Zie hier de hele bezoekregeling.

Er is één versoepeling: de meeste contactberoepen mogen weer starten, zoals bijvoorbeeld kappers en pedicures. Wel hebben we hiervoor nog regels, zoals we die eerder ook hadden. Deze lees je hier: Kapper- en pedicure richtlijnen.

Vaccinaties

Goed nieuws: de eerste groep cliënten is ingeënt. Deze honderden cliënten waren als eerste aan de beurt volgens de richtlijnen van de overheid. Alle overige cliënten worden ingeënt via de huisartsenpost. Wanneer dit is, is nog niet bekend. De informatie die wij hiervoor moesten delen met de huisartsen, is gedeeld. 

Let wel: ondanks de vaccinaties, blijft het heel belangrijk om je toch te houden aan alle geldende maatregelen, zoals de 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje. Lees hier waarom.

Vaccinaties Landpark en dagbesteding

De afgelopen weken heeft het Landpark in een strenge lockdown gezeten, zodat de besmettingen niet zouden toenemen en de vaccinaties daardoor konden doorgaan. Het gaat gelukkig goed: volgende week worden cliënten daar voor de tweede keer gevaccineerd. Wanneer deze tweede vaccinatieronde is geweest, start de dagbesteding binnen het Landpark weer op. We gaan ervan uit, zoals het er nu naar uitziet op dinsdag 9 maart. Alle voorbereidingen zijn daarvoor in gang gezet. 

Vervolg maatregelen

Wij volgen de landelijke richtlijnen. Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn. Daarom informeren we je weer na dat besluit. 

Update 16 februari 2021

Avondklok blijft gewoon gelden

In de media verscheen vandaag het bericht dat de avondklok per direct opgeheven zou worden. De rechtbank sprak dit vonnis uit. Echter: de avondklok blijft gewoon gelden.

De avondklok blijft sowieso gelden tot vrijdag, dan wordt de zaak in hoger beroep behandeld. 

Update 11 februari 2021

De strengere lockdown op het Landpark van de afgelopen tijd was vervelend. Er mocht geen bezoek komen, er was geen dagbesteding en behandeling ging niet door. Maar het werkte gelukkig wel. Want er zijn geen nieuwe zieke bewoners meer bijgekomen. Dus er kan weer 1 keer per dag iemand bij je op bezoek komen en als je behandeling krijgt, gaat deze weer door. Bedankt dat je zo goed hebt meegeholpen!

Helaas zijn er nu heel veel begeleiders ziek door corona. We moeten met veel minder mensen hetzelfde werk doen. Omdat we willen dat jij op je voorziening iedere dag de zorg krijgt die je gewend bent, moeten alle medewerkers (dus ook die van de dagbesteding) op voorzieningen werken. Daarom kan de dagbesteding helaas nog niet open. De dagbesteding blijft tot 1 maart gesloten. Alleen zo hebben we genoeg mensen om op de voorzieningen voor iedereen te zorgen. 

We vinden het heel vervelend voor je. We brengen liever leuk nieuws. Maar door corona moeten we soms vervelende keuzes te maken. 

We hopen dat alle zieke ondersteuners snel weer beter worden, en ze weer met jou de dagbesteding kunnen doen. Hopelijk snap je de situatie. Haal kracht uit kleine, positieve momenten. Wij hopen dat er snel een einde aan deze coronaperiode komt. Hou nog even vol.

Bedankt voor je inzet en je begrip!

Update 8 februari 2021

Lockdown op het Landpark - vanaf 9 februari lichte versoepeling
Vanaf 28 januari tot en met vandaag geldt er een strengere lockdown op het Landpark vanwege meerdere locaties met besmettingen. Hiermee probeerden we er o.a. voor te zorgen dat er zoveel mogelijk vaccinaties door konden gaan: cliënten die besmet zijn, mogen namelijk niet gevaccineerd worden. 

Vanaf dinsdag 9 februari gaan we licht versoepelen.
Dit houdt in:

 • De bezoekregeling wordt weer zoals het was. Dit betekent dat weer dezelfde bezoekregeling geldt als de overige locaties van Prisma; zie hier de bezoekregeling).
 • Behandeling wordt weer zoals het was: (para)medici mogen weer vanaf locatie werken.
 • Deze week bekijken we of de dagbesteding weer opgestart kan worden zoals het voor deze strengere lockdown was. Dit is afhankelijk van een aantal factoren die we continu in de gaten houden. We brengen de betrokkenen op de hoogte zodra we meer weten.
 • We laten voorlopig nog steeds geen externe bezoekers binnen op de kantoren van het Landpark.

Vaccineren cliënten
Afgelopen donderdag en vrijdag zijn de eerste 350 cliënten ingeënt. Dit ging heel voorspoedig en we hopen dat alle overige cliënten ook snel ingeënt gaan worden. Voor dit proces (vaccinatie verloopt via de huisartsenpost; we wachten op meer informatie vanuit de overheid) hebben wij alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen.

Let wel: ondanks de vaccinaties, blijft het gebruik van PBM en alle andere maatregelen gelijk aan hoe het is.

Blijf sterk, ook na al deze maanden. Hopelijk is het einde van deze coronaperiode bijna in zicht.

Update 3 februari 2021

Corona update 3 februari 2021

Nederland blijft ook na 9 februari nog in lockdown, in ieder geval tot 2 maart. Er verandert niets aan de huidige maatregelen bij Prisma, omdat wij het advies van het RIVM volgen. Of de avondklok wordt opgeheven, wordt pas later bekendgemaakt. Wel komen er extra maatregelen voor zorg- en taxivervoer. 

Taxivervoer
Voor zorg- en taxivervoer gaan per 8 februari extra maatregelen gelden. Dit is op advies van het RIVM, om verspreiding van (varianten van) het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Reizigers vanaf 18 jaar moeten een medisch mondmasker gaan dragen (dit was eerder een niet-medisch mondmasker) en het aantal zitplaatsen per bus wordt minder. Lees hier meer over de aanvullende maatregelen.

Vaccineren cliënten
Goed nieuws, op donderdag 4 februari en vrijdag 5 februari starten we met vaccineren. De eerste 350 cliënten (bepaald volgens de RIVM richtlijnen) worden ingeënt met het BioNTech/Pfizer vaccin. 

Fijn dat we deze week kunnen beginnen met het beschermen van onze eerste cliënten.
Let wel: ondanks de vaccinaties, blijft het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en alle andere maatregelen gelijk aan hoe het is.

Update 1 februari 2021
Update 1 februari 2021

Strengere lockdown Landpark blijft gelden tot en met maandag 8 februari 2021

Op het Landpark in Biezenmortel zijn - zoals nog steeds overal in Nederland - sinds vorige week op enkele woonvoorzieningen COVID besmettingen vastgesteld.

Uiteraard zetten we iedere dag alles op alles om verspreiding van het virus te voorkomen. In verband met de dreiging van de nieuwe virus-varianten, en vanwege het feit dat vaccineren van cliënten niet kan doorgaan wanneer iemand besmet is, hanteren wij de volgende maatregel:

Het hele Landpark is tot en met maandag 8 februari 2021 in een strenge lockdown. Op deze manier beperken we zoveel mogelijk contacten en dus besmetting en verspreiding.

We snappen dat dit een heel vervelend bericht is, maar de gezondheid van bewoners, de familie en de medewerkers staat altijd voorop.

Wat betekent dit concreet?

 • De dagbesteding is gesloten (enkele groepen die al in vaste kleine groepen werkte, uitgezonderd. Mocht dit op jou van toepassing zijn, ben je al op de hoogte). 
 • Een dringend advies naar verwanten/familie/vrienden om niet op bezoek te komen. Het netwerk van de cliënten is hierover persoonlijk geïnformeerd. We begrijpen dat dit voor veel cliënten moeilijk is. Neem contact op met de teamleider wanneer niet bezoeken echt geen optie is.
 • We laten geen externe bezoekers binnen op de kantoren van het Landpark.
 • Zoals de afgelopen maanden al regel was: iedereen die kan, moet zoveel mogelijk vanuit huis werken. Dit geldt ook voor (para)medici en gedragskundigen.

Hygiëne en beschermd werken is en blijft het allerbelangrijkste. Onze medewerkers werken continu met medisch mondmasker, handschoenen en halterschorten tijdens de verzorging.

We hopen dat op deze manier de besmettingen zoveel mogelijk te beperken en er zoveel mogelijk cliënten toch gevaccineerd kunnen worden. 
Wij blijven ieders inzet en flexibiliteit enorm waarderen. Samen blijven we de strijd aangaan.

Update 21 januari 2021

Woensdag 20 januari stelde de overheid extra maatregelen in. We zijn allemaal toe aan versoepelingen en het valt zwaar, maar alleen zo geven we het coronavirus zo weinig mogelijk kans. Zeker nu ook de Britse variant van het virus zich flink verspreidt. Gelukkig beginnen we binnenkort met vaccineren.

De extra maatregelen die zijn aangekondigd:

Avondklok
Vanaf zaterdag 23 januari 2021 gaat de avondklok in Nederland in. Dit betekent dat niemand in Nederland meer op straat mag zijn tussen 21.00 uur ‘s avonds en 04.30 uur ‘s nachts. We hopen dat de avondklok van korte duur is, zodat er snel weer meer mogelijk is.  

Bezoek en logeren
Een andere maatregel en dringend advies van de overheid is de aanpassing van de bezoekregeling. We volgen dit dringende advies op binnen Prisma. 

 • Heb je je eigen woonruimte met eigen ingang bij Prisma? Dan geldt: maximaal één bezoeker per dag. 
 • Voor mensen in een groepswoning geldt: maximaal twee vaste personen als bezoekers, waarvan er één persoon per keer op bezoek mag komen. 
 • Het logeren kan doorgaan. 
 • Cliënten die gaan logeren of terugkomen moeten uiteraard rekening houden met de avondklok. 
 • Zie hier de hele bezoekregeling.

Hulplijn
We begrijpen heel goed dat het lastig is dat er nog meer regels zijn waar iedereen zich aan moet houden. Heb je vragen of wil je je verhaal kwijt? Dan helpen we je graag via de Prisma Hulplijn. De Hulplijn is telefonisch te bereiken op 088-770 2300 (maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur) of mail naar hulplijn@prismanet.nl. 

Vervolg maatregelen
Aangezien wij de landelijke richtlijnen van het kabinet volgen, informeren wij jullie zo snel als mogelijk over het vervolg van de maatregelen. Houd ook onze webpagina www.prismanet.nl/coronavirus in de gaten voor het laatste nieuws. Neem voor overige vragen contact op met de teamleider.

Blijf gezond, blijf in contact en zorg daarmee ook goed voor jezelf.

Corona update 19 januari 2021

We zijn blij te kunnen melden dat er gestart kan worden met het vaccineren van mensen die wonen bij Prisma. Als je in aanmerking komt voor een vaccinatie, ontvang je van ons in de komende dagen een brief met daarin de informatie die je nodig hebt.

Vanuit de overheid is bepaald wie wanneer wordt gevaccineerd. Als je niet woont bij Prisma, maar bijvoorbeeld thuis onze zorg ontvangt of alleen naar de dagbesteding van Prisma gaat, kom je wat later in aanmerking voor een vaccinatie. Het is nog niet bekend wanneer je dan uitgenodigd zal worden.

Dit is wat er nu bekend is. Wij zijn afhankelijk van de overheid. Mocht er toch nog iets moeten veranderen, hoor je weer van ons. Zie hier meer informatie over de vaccinatie, met plaatjes erbij.

Meer informatie
Op de website corona.steffie.nl/vaccinatie is eenvoudige uitleg te vinden in de vorm van een filmpje. Kijk ook eens op de website coronavaccinatie.nl of bel naar het landelijke nummer 0800-1351. Heb je nog meer vragen of twijfels? Bel dan met de Prisma Hulplijn: te bereiken op 088-770 2300 (maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur) of per mail op hulplijn@prismanet.nl.

 

Update 13 januari 2021

Hoewel de situatie voor iedereen lastig is, moeten we helaas nog even volhouden. Want Nederland blijft ook de komende weken in lockdown, zoals tijdens de persconferentie op dinsdagavond 12 januari werd aangekondigd. Tot en met dinsdag 9 februari 2021 blijven de huidige regels gelden in Nederland. We hopen dat het aantal besmettingen snel zakt.

De maatregelen die blijven gelden, zijn:

Bezoek en logeren

 • Heb je individuele woonruimte met eigen ingang bij Prisma? Dan geldt het advies vanuit de overheid: maximaal twee bezoekers per dag. (vanaf 21 januari geldt 1 bezoeker per dag) 
 • Logeren kan gewoon doorgaan.
 • Ga je zelf op bezoek bij iemand thuis? Let dan goed op jezelf door er voor te zorgen dat je de enige bezoeker bent die dag ( vanaf 21 januari). 
 • Zie hier de hele bezoekregeling

Dagbesteding, ODC’s, speciaal onderwijs en vervoer

 • De dagbesteding en de ODC’s blijven open.
 • Speciaal onderwijs: per school worden verschillende maatregelen getroffen. De persoonlijk ondersteuner weet welke regels gelden in jullie specifieke situatie. 
 • Taxivervoer van en naar ODC’s of dagbestedingslocaties van Prisma gaat ook gewoon door.

Behandeling en ambulante zorg

 • (Para)medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen blijven - zich houdend aan alle maatregelen - gewoon aan het werk.
 • Alle personen met niet-medische contactberoepen (zoals kapper en pedicure) mogen nog steeds niet werken.
 • Krijg je hulp aan huis (ambulante ondersteuning)? Dan belt de ambulant medewerker nog steeds voorafgaand aan het bezoek of je klachten hebt. Wanneer sprake is van (milde) klachten, wordt het bezoek verplaatst of vervangen door bijvoorbeeld videobellen.

Waar mogelijk blijven we werken met beschermingsmiddelen, zoals (medische) mondmaskers en handschoenen, om verspreiding en besmetting te voorkomen.

Vaccinaties
Een vaccinatie is een prik die ervoor zorgt dat je niet meer (zo) ziek kunt worden van het coronavirus. De prik is niet verplicht, maar beschermt jou en anderen wel tegen ziek worden. 

Iedereen in Nederland krijgt de kans om ingeënt te worden. Helaas kunnen we nog niet zeggen wanneer cliënten en medewerkers aan de beurt bent. We moeten wachten op bericht van de overheid. We verwachten dat de huisartsen eind januari gaan starten met inentingen voor cliënten in de gehandicaptenzorg, en in februari de medewerkers. Wanneer Prisma aan de beurt is weten we nog niet. Dit heeft te maken met het aantal vaccins dat beschikbaar is. We laten de betrokkenen meteen weten wanneer zij aan de beurt zijn.

Vervolg maatregelen na 9 februari 2021
Aangezien wij de landelijke richtlijnen van het kabinet volgen, informeren wij je zo snel als mogelijk na het eerstvolgende kabinetsbesluit over het vervolg van de maatregelen na dinsdag 9 februari 2021. Houd deze webpagina in de gaten voor het laatste nieuws. 

Blijf gezond en zorg goed voor elkaar, al is dit de komende weken nog op afstand.

update 15 december 2020

Nederland is weer in een strengere lockdown. Tot en met dinsdag 19 januari 2021 gelden er aanvullende maatregelen. Alleen op deze manier zal het aantal besmettingen weer zakken en voorkomen we zoveel mogelijk de verspreiding van het virus.

Om alle cliënten en medewerkers van Prisma zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus, volgen wij steeds alle landelijke richtlijnen op voor zorgorganisaties. Hiermee proberen we de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken.

De maatregelen in Nederland betekenen het volgende voor Prisma:

Bezoek en logeren

 • Heb je individuele woonruimte met eigen ingang bij Prisma? Dan geldt: het maximale aantal bezoekers gaat van drie naar twee per dag. Voor de Kerstdagen wordt een uitzondering gemaakt, dan mag er tijdelijk één persoon extra komen (drie dus in totaal). Zie hier de aangepaste bezoekregeling.
 • Logeren kan gewoon doorgaan.
 • Je mag zelf bij iemand op bezoek gaan als één van de max. 2 bezoekers bij iemand thuis.

Dagbesteding, ODC’s, speciaal onderwijs en vervoer

 • We zijn blij te kunnen melden dat de dagbesteding open blijft.
 • De ODC’s blijven ook open.
 • Het is nog niet duidelijk of speciaal onderwijs zal sluiten. We volgen hierin het onderwijs. Zodra er meer bekend is, nemen we contact op met de betrokkenen.
 • Taxivervoer van en naar ODC’s of dagbestedingslocaties van Prisma gaat ook gewoon door.

Behandeling en ambulante zorg

 • (Para)medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen blijven gewoon aan het werk.
 • Alle personen met niet-medische contactberoepen (zoals kapper en pedicure) moeten stoppen met hun werk. 
 • Bij ambulante ondersteuning: de ambulant medewerker belt voorafgaand aan het huisbezoek of er klachten zijn. Wanneer sprake is van (milde) klachten, wordt het bezoek verplaatst of vervangen door bijvoorbeeld videobellen.

Contact houden
We realiseren ons dat dit een zeer ingrijpende maatregel is voor iedereen, maar het is noodzakelijk om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. 

We moedigen jullie aan het contact op andere manieren voort te zetten wanneer dit mogelijk is, bijvoorbeeld door videobellen.

Vaccinaties
De vaccins gaan volgens de EU-richtlijnen op de markt komen. Prisma volgt de landelijke richtlijn van het kabinet en de invulling daarvan door de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland). Dit houdt in dat Prisma actief deelneemt aan het vaccinatie proces (volgens alle richtlijnen) en wij vaccineren als goed middel zien om uit de huidige situatie te komen. De prik is niet verplicht, maar beschermt jou en anderen wel tegen ziek worden. Wij hopen dat je alvast wilt nadenken of je de prik wilt krijgen. Dit zullen wij ook aan de cliënten vragen, in de brief die later vandaag wordt uitgestuurd.

Zodra er meer bekend is, komen we bij je terug.

Update 9 december 2020

Zoals gisteren - dinsdagavond 8 december - in de persconferentie is besproken, zijn er volop ontwikkelingen rondom het vaccineren van zorgmedewerkers en van cliënten. 

De aanpak van zowel de vaccinatie van zorgmedewerkers als die van cliënten, wordt op dit moment verder uitgewerkt in een VGN handreiking/routekaart. Vanwege de nog vele vragen en onduidelijkheden die er zijn, is deze routekaart nog volop in bewerking. De VGN hoopt dit eind volgende week te delen. Aan de hand van deze routekaart kunnen wij vervolgens verder met de uitrol van ons eigen vaccinatiebeleid.

Wij bereiden ons intern voor op de vaccinaties waar we kunnen en we volgen de ontwikkelingen op de voet. 

Zodra er meer bekend is, communiceren we zo snel als mogelijk naar alle medewerkers, naar cliënten en naar familie/verwanten. 

Maatregelen 

Alle RIVM maatregelen blijven de komende weken gewoon van kracht, waaronder:

 • Voor cliënten met individuele woonruimte met eigen ingang: maximaal 3 personen per dag op bezoek. Onze bezoekregeling wijzigt dus niet. 
 • De horeca blijft gesloten. 
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Niet reizen naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. 

Zie hier alle geldende maatregelen in Nederland.

Hulplijn

Nog vragen? Of wil je gewoon een luisterend oor? We hebben onze eigen Prisma Hulplijn waar medewerkers, cliënten en familie terecht kunnen. De hulplijn is bereikbaar op telefoonnummer 088-770 2300 - maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur - of mail naar hulplijn@prismanet.nl.

Update 17 november

Coronavirus binnen Prisma

De invloed van het coronavirus is tot zover beheersbaar binnen Prisma. Er zijn - zoals door heel Nederland - veel besmettingen, maar de meeste besmette personen hebben gelukkig milde klachten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het geen zware tijden zijn voor medewerkers én cliënten en hun familie. Dat realiseren we ons maar al te goed. Iedere besmetting heeft een enorme impact.

Middels ons corona-dashboard monitoren wij continu de stand van zaken en handelen direct waar nodig.

Persconferentie

Dinsdagavond 17 november werd in de persconferentie verteld dat de aangescherpte maatregelen van twee weken geleden weer versoepeld kunnen worden. Alle overige maatregelen blijven van kracht.

Wat betekent dit?

 • Met max. 4 mensen tegelijk op straat
 • Voor cliënten met individuele woonruimte met eigen ingang geldt: weer maximaal 3 personen per dag op bezoek (dit was max. 2 personen per dag). Zie hier de volledige bezoekregeling.
 • Musea, bibliotheken, bioscopen en theaters gaan weer open: dit heeft geen directe gevolgen voor de bedrijfsvoering binnen Prisma.

Hulplijn

We hebben onze eigen Prisma Hulplijn waar medewerkers, cliënten en familie terecht kunnen. De hulplijn is bereikbaar op telefoonnummer 088-770 2300 - maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur - of je mailt naar hulplijn@prismanet.nl.

Update 4 november 2020

Coronavirus binnen Prisma

De invloed van het coronavirus is tot zover beheersbaar binnen Prisma. Er zijn - zoals door heel Nederland - veel besmettingen, maar de meeste besmette personen hebben gelukkig milde klachten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het geen zware tijden zijn voor medewerkers én cliënten en hun familie. Dat realiseren we ons maar al te goed. Iedere besmetting heeft een enorme impact.

Middels ons corona-dashboard monitoren wij continu de stand van zaken en handelen direct waar nodig.

Persconferentie

Over de aangescherpte maatregelen die vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met 18 november in Nederland gelden en de gevolgen voor Prisma kunnen we het volgende zeggen: 

 • Met max. 2 mensen tegelijk op straat: wij volgen het advies van de overheid waar we kunnen. In de zorg zal soms een uitzondering gemaakt moeten worden op de maatregel van het maximum aantal van 2 mensen tegelijk naar buiten. Wanneer nodig, zal de leidinggevende bellen met de handhavers om de situatie te bespreken.
 • Thuis maximaal 2 personen per dag op bezoek (dit was max. 3 personen per dag): voor cliënten met een individuele woonruimte met eigen ingang betekent dit dat het maximum aantal bezoekers per dag teruggaat van 3 naar 2 bezoekers per dag. Zie hier de volledige bezoekregeling.
 • Musea, bibliotheken, bioscopen en theaters gaan in ieder geval voor 2 weken dicht: dit heeft geen directe gevolgen voor de bedrijfsvoering binnen Prisma.


Hulplijn

We hebben onze eigen Prisma Hulplijn waar medewerkers, cliënten en familie terecht kunnen. De hulplijn is bereikbaar op telefoonnummer 088-770 2300 - maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur - of je mailt naar hulplijn@prismanet.nl.

We zijn enorm trots op de cliënten, hun familie/verwanten én op onze medewerkers: jullie flexibiliteit, uithoudingsvermogen en inzet is fantastisch. Bedankt hiervoor.

Update 14 oktober 2020

In de persconferentie van 13 oktober jl. zijn sommige maatregelen weer aangescherpt. De maatregelen gelden vooralsnog voor de komende 4 weken (tot 11 november 2020). Hieronder geven we aan welke maatregelen gevolgen hebben voor jou en jouw contact met Prisma.

Bezoekregeling

Wat verandert er tijdens je bezoek?

 • Je moet altijd een niet-medisch mondkapje dragen tijdens je bezoek aan één van onze locaties. Dit moet als je naar binnen gaat, als je weer weggaat en wanneer je in een openbare ruimte komt. Je neemt dit mondkapje zelf mee.
 • Voor groepswoningen verandert er - buiten het dragen van een niet-medisch mondkapje - niets.
 • Als je een eigen woning bij Prisma hebt met een eigen ingang, geldt: maximaal 3 bezoekers per dag.

Zie de bezoekregeling voor alle details per locatie.

Deze regels zijn nodig om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. We volgen altijd het advies van het RIVM.

Dagbesteding

Voor de dagbesteding (en het vervoer ernaartoe) verandert er op dit moment niets. De medewerkers op de dagbestedingslocaties houden de eerder gemaakte afspraken allemaal in de gaten en we leveren maatwerk per persoon/ per regio waar nodig.

Bedankt voor het begrip

De maatregelen hanteren wij om zo goed mogelijk te zorgen voor jou, voor je familielid/ verwante, voor alle andere cliënten en voor onze medewerkers. Wij vertrouwen op je begrip en medewerking.

Hulplijn

Heb je overige vragen, of wil je gewoon een luisterend oor? Bel dan (tijdens kantooruren) de Prisma Hulplijn op telefoonnummer 088 - 770 2300. Mailen kan ook: hulplijn@prismanet.nl.

Update 7 oktober 2020 - 14.00uur

Advies gebruik niet-medische mondkapjes

07-10-2020

De overheid heeft het dringende advies afgegeven om:

 • een niet-medisch mondkapje te dragen
 • in openbaar toegankelijke ruimtes
 • waarmee je je neus, mond en kin bedekt
 • door alle mensen van 13 jaar of ouder

Wij kiezen altijd voor een gezonde en veilige omgeving voor de medewerkers en bewoners en sluiten ons daarom aan bij het dringende advies van de overheid. Wij hebben de richtlijnen voor het gebruik van mondkapjes binnen Prisma handig voor je op een rij gezet.

Deze richtlijnen gelden wanneer er geen sprake is van besmetting(en) met het coronavirus. Vraag de teamleider naar het beleid wanneer er sprake is van (vermoedelijke) besmetting.

 

Klik op afbeelding voor een groter weergave. 

Update 30 september 2020

Update coronamaatregelen

In de persconferentie van 28 september jl. zijn weer enkele verscherpte maatregelen gecommuniceerd, welke gelden voor de komende 3 weken. Eén van deze maatregelen heeft invloed op het op bezoek gaan bij Prisma. 

Bezoekregeling

Vanwege de veranderingen in het mogen ontvangen van het aantal bezoekers thuis, en het aantal besmettingen wat juist daar plaatsvindt, maken we een stap terug in de bezoekregeling voor Prisma. Deze bezoekregeling en logeren/op bezoek gaan gaat met ingang van vandaag in en loopt de komende 3 weken tot minimaal 21 oktober. 

We realiseren ons dat dit wederom een vervelende situatie is, maar het is noodzakelijk om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wij hopen dat de maatregelen over 3 weken weer versoepeld kunnen worden. We zullen daarin het advies van het RIVM volgen.

Hulplijn

Heb je overige vragen, of wil je gewoon een luisterend oor? Bel dan (tijdens kantooruren) de Prisma Hulplijn op telefoonnummer 088 - 770 2300. Mailen kan ook: hulplijn@prismanet.nl

Update 1 juli 2020 - 16.20 uur

Versoepeling maatregelen per 1 juli

geplaatst op 30-06-2020 (16.20 uur)

In onze eerdere routekaart gaven we eerder stap voor stap aan welke maatregelen versoepeld kunnen worden per wanneer. In stap 3 zag je wat per 1 juli weer mogelijk is, maar dit zou alleen doorgaan wanneer het coronavirus onder controle zou blijven. 

Gelukkig kunnen we melden dat alle genoemde versoepelde maatregelen uit stap 3 door kunnen gaan. Dit is mogelijk, omdat iedereen zich goed houdt aan de nog steeds geldende maatregelen. Wij willen je nogmaals bedanken hiervoor. 

Hieronder leggen we graag de versoepelde maatregelen aan je uit:

Per 1 juli:

We zijn blij dat we deze positieve ontwikkelingen kunnen melden, ook al moeten we nog altijd voorzichtig blijven. Het virus is nog steeds actief door heel Nederland. We blijven alle versoepelde maatregelen dan ook monitoren om te zien of er negatieve effecten ontstaan. 

Zo nodig moeten we misschien ook weer een aantal maatregelen intrekken of veranderen. Dit kan ook gebeuren wanneer bezoek zich niet aan de hygiëne- en afstandsregels houdt. Deze veranderingen kunnen lokaal zijn of op woonvoorziening niveau; de teamleider zal dan contact opnemen. Wij hopen hierin op je begrip. 

Verdere informatie
Wij volgen altijd de landelijke richtlijnen van het kabinet. De persconferentie van afgelopen week was voorlopig de laatste. Mocht er onverhoopt toch nog een kabinetsbesluit genomen worden, informeren wij je zo snel als mogelijk over de impact hiervan op onze organisatie. Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws of bekijk de veelgestelde vragen.

Onderaan deze pagina vind je alle eerder geplaatste nieuwsberichten.

 

Update 25 juni - 17. 30 uur

Update 25 juni - 17:30 uur - Versoepeling maatregelen

Gisteren werd in de voorlopig laatste persconferentie aangegeven dat de maatregelen per 1 juli versoepeld worden. Dat is erg positief nieuws. Sommige versoepelingen gaan zelfs sneller dan verwacht. Om die reden hebben wij wat meer tijd nodig om ons beleid verder uit te werken. Aanstaande dinsdag communiceren we de versoepelingen, zodat ze per 1 juli in kunnen gaan. De veiligheid van cliënten en medewerkers blijft voorop staan en daarom moeten we afwegingen maken over hoe wij omgaan met deze versoepelingen en welke risico’s dit eventueel met zich meebrengt. 

Aanstaande dinsdag informeren we alle betrokkenen (per mail/brief en op deze pagina) over ons beleid op de volgende onderwerpen:

 • vervoersmogelijkheden i.c.m. dagbesteding per 1 juli
 • op vakantie gaan van cliënten per 1 juli
 • bezoekregeling en inzet vrijwilligers per 1 juli 
Update 13 juni 2020 - 9:30 uur

In de update van woensdag 27 mei kondigde we de Prisma routekaart aan waarin te zien is welke maatregelen op welk moment versoepeld worden. De aangekondigde versoepelingen die ingaan per 15 juni, kunnen doorgaan zoals in de routekaart vermeld. Het betreft de volgende maatregelen:

 • Bezoek, logeren en vakantie: zoals in de routekaart vermeld, is binnen op bezoek gaan en logeren weer mogelijk vanaf 15 jun volgens de voorwaarden die gehanteerd worden. Het logeer-/ bezoekadres is het woonadres van de eerder opgegeven bezoekers. Dat betekent dat wanneer je op vakantie wilt gaan met het eigen gezin, dit ook weer mogelijk is vanaf 15 juni. Op deze manier maken we contact weer mogelijk, ook buiten je eigen woning, maar blijft het contact beperkt tot een kleine kring. Op vakantie gaan met een groepsreis of met andere mensen die niet behoren tot die kleine kring, is dus nog niet mogelijk. 
 • Taxivervoer van en naar dagbesteding: wij hebben de landelijke richtlijnen voor het taxi-groepsvervoer ontvangen. Wij zijn nu aan het kijken wat dit betekent voor de dagbesteding. Deze plannen worden vóór 1 juli gecommuniceerd zodat er op tijd duidelijk is hoe we dit gaan organiseren.  

Monitoring maatregelen
We blijven de versoepelingen samen monitoren om te zien of er negatieve effecten ontstaan. Dit doen we samen met een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van cliënten, netwerk en medewerkers, waar we de maatregelen aan voorleggen, toetsen en feedback ontvangen. 

Deze positieve ontwikkelingen geven ons nog steeds veel vertrouwen in het feit dat we dit samen kunnen! We bereiden de versoepelingen van de maatregelen vanaf 1 juli voor en berichten hierover in week 26.

 

Update 27 mei - 14:30 uur

Download hier de Prisma Routekaart. In de routekaart laten we zien welke coronamaatregelen we gaan versoepelen, met - waar nodig - uitleg per maatregel (klik op de roze links). Je ziet in één oogopslag wat weer mogelijk is per 1 juni en per 1 juli. 

Drie onderwerpen die we willen uitlichten:

 • Taxivervoer van en naar de dagbesteding: we zijn in afwachting van de groepsvervoer-richtlijnen vanuit de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Hierin brengen zij advies uit over groepsvervoer in de gehandicaptenzorg. Tot die tijd wordt er - waar we kunnen - maatwerk geboden per activiteitencentrum, ook voor cliënten die niet bij Prisma wonen.
 • Orthopedagogische dagcentra en zaterdagopvang voor kinderen ouder dan 12 jaar weer open: alle betrokken ouders/ wettelijk vertegenwoordigers worden door een medewerker van de locatie benaderd met alle benodigde informatie.
 • Versoepeling van de bezoekregeling: bezoeken mag vanaf nu, maar met maximaal twee (steeds dezelfde) personen, waarbij iedereen zich blijft houden aan alle regels

De gezondheid blijft het belangrijkste, dus we blijven goed in de gaten houden of de versoepeling van de maatregelen geen negatieve effecten heeft. 

Toevoeging 3 juni: voor onze leveranciers zijn de richtlijnen ook wat versoepeld. Lees hier de geldende maatregelen voor leveranciers van Prisma, Fittin en/of Makker.

Update 20 mei 12.30 uur
Update Versoepeling maatregelen

Net zoals iedereen kijken ook wij uit naar een versoepeling van de corona maatregelen. 

Wij zijn al enige tijd bezig te bekijken welke maatregelen versoepeld kunnen worden met ingang van 1 juni a.s. We gebruiken hiervoor de richtlijnen van het kabinet (persconferenties) en het RIVM, maar nemen ook de standpunten van de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) mee in de besluitvorming. Gelukkig hebben we goed nieuws en kunnen we zelfs een aantal maatregelen versoepelen vanaf 25 mei. Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje: 

De corona maatregelen die we willen versoepelen zijn in ieder geval:

Dagbesteding
Het kabinet stelt dat iedere cliënt een passende vorm van dagbesteding moet hebben vanaf 1 juni. Prisma heeft dit de afgelopen maanden al georganiseerd voor cliënten.

De huidige invulling van dagbesteding vindt al op de volgende manieren plaats:

 • Voor een aantal cliënten was er geen verandering; dagbesteding vindt plaats op de vertrouwde manier.
 • Voor veel cliënten geldt dat zij de afgelopen maanden al dagbesteding thuis krijgen aangeboden. Dagbesteding medewerkers zijn op de woningen aanwezig en bieden daar een aangepast programma.
 • Een klein aantal cliënten krijgt dagbesteding op maat.
 • Cliënten die niet in een voorziening wonen, krijgen thuis dagbesteding, of de mogelijkheid daartoe.

Mochten er nu vragen zijn over de dagbesteding die je krijgt, kun je contact opnemen met de persoonlijk ondersteuner of de teamleider. 

Van reguliere opening van de dagbesteding zoals we die voorheen kenden, is binnen Prisma voor 1 oktober 2020 geen sprake. Wel zullen we de komende weken/maanden gefaseerd opstarten daar waar mogelijk, met de regels die dan gelden (bijvoorbeeld taxivervoer).

Vervolg met een routekaart
Volgende week brengen we een routekaart uit waarin onder andere de terugkeer naar de voorziening en het openstellen van het ODC voor kinderen ouder dan 12 jaar wordt toegelicht. We leggen hierin gedetailleerd uit wat weer kan vanaf 1 juni en de maanden erna. Uiteraard houden we goed in de gaten of de versoepeling van de maatregelen geen negatief effect gaat hebben, omdat we nog steeds erg voorzichtig moeten zijn met het virus. Ieders gezondheid blijft voorop staan.

Update 23 april 2020 - 12.03 uur
Update 23 april 2020 - 12.03 uur

Dinsdag 21 april maakte het kabinet bekend dat alle huidige maatregelen om het coronavirus te beperken tot en met 19 mei worden verlengd. Deze verlenging geldt dus ook voor de volgende maatregelen die Prisma hanteert:

 • Voor alle Prisma locaties geldt de bezoekregeling: “Nee, tenzij”. Er mag geen bezoek komen (er zijn dus alleen cliënten/ bewoners en zorgmedewerkers aanwezig), tenzij bezoek van essentieel belang is voor de cliënt. 
 • Alle dagbestedingslocaties van Prisma blijven gesloten
 • De behandelingen van cliënten waarbij direct contact plaatsvindt gaan niet door, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Binnen ambulante zorg belt de ambulant medewerker voorafgaand aan het huisbezoek of de cliënt klachten heeft. Wanneer sprake is van (milde) klachten, wordt het bezoek verplaatst of vervangen door bijvoorbeeld videobellen.


We vinden het erg vervelend dat dit de boodschap moet zijn, maar we moeten met zijn allen volhouden om elkaar te beschermen. We weten dat vooral het niet mogen ontvangen van bezoek enorm moeilijk is. We proberen alles in het werk te stellen om het jou als cliënt zo prettig mogelijk te maken.

Kinderen tot 12 jaar
Vanaf 11 mei a.s. komt er voorzichtig wat ruimte voor kinderen tot 12 jaar. Vanaf dan zullen onder andere de basisscholen - inclusief speciaal onderwijs -  en kinderdagverblijven weer open gaan. Met deze voorzichtige ruimte voor kinderen tot 12 jaar onderzoeken wij op dit moment of, en zo ja hoe, wij de orthopedagogische dagcentra (ODC’s) - inclusief zaterdagopvang - weer open kunnen stellen per 11 mei voor kinderen tot 12 jaar. Ook onderzoeken wij de mogelijkheden met betrekking tot het taxivervoer van en naar de ODC’s. 

De locatie neemt vóór 11 mei contact op met de betreffende ouders/ vertegenwoordigers over de mogelijkheden en maatwerk per kind. 

Update 1 april 2020 16.50 uur

Verlenging huidige maatregelen

Dinsdag 31 maart jl. maakte het kabinet bekend dat alle huidige maatregelen om het coronavirus te beperken tot en 28 april worden verlengd. Deze verlenging geldt dus ook voor de volgende maatregelen die Prisma hanteert:

 • Voor alle Prisma locaties geldt de bezoekregeling: “Nee, tenzij”. Er mag geen bezoek komen (er zijn dus alleen cliënten/ bewoners en zorgmedewerkers aanwezig), tenzij bezoek van essentieel belang is voor de cliënt. Wij doen een dringend beroep op alle besturen en ouders van Fittin wooninitiatieven om ook deze landelijke bezoekregeling te volgen.
 • Alle dagbestedingslocaties van Prisma zijn gesloten.
 • Er is geen taxivervoer van en naar ODC’s of dagbestedingslocaties van Prisma. 
 • Voor ODC’s geldt: maatwerk waar nodig en waar mogelijk (we volgen hierin de RIVM richtlijnen, zoals opvang van kinderen voor ouders met vitale beroepen).
 • De behandelingen van cliënten waarbij direct contact plaatsvindt gaan niet door, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Ambulante zorg: de ambulant medewerker belt voorafgaand aan het huisbezoek of de cliënt klachten heeft. Wanneer sprake is van (milde) klachten, wordt het bezoek verplaatst of vervangen door bijvoorbeeld videobellen.
 • Kantoorpersoneel wordt nog steeds verzocht - waar kan - zoveel mogelijk thuis te werken. 
 • We nemen op alle locaties van Prisma de algemene hygiënemaatregelen in acht: 
  • Geen handen schudden
  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Daarnaast heeft het kabinet aangekondigd dat naar verwachting vanaf 6 april extra testen beschikbaar komen voor zorgmedewerkers die werken met kwetsbare personen en zelf klachten hebben die lijken op klachten die passen bij het coronavirus. Wij zijn verheugd met deze ontwikkeling, want dit draagt bij aan een nog veiligere omgeving voor cliënten.

Update 26 maart 2020 - 16:00 uur

Update 26 maart 2020 - 16:00 uur

Om alle cliënten en medewerkers van Prisma zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus, volgen wij steeds alle landelijke richtlijnen op voor zorgorganisaties. Hiermee proberen we de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Nieuwe bezoekregeling: Nee, tenzij
Afgelopen maandag 23 maart 2020 werd bekend dat er een nieuwe landelijke bezoekregeling voor de gehandicaptenzorg vastgesteld is. De bezoekregeling gaat uit van het principe: nee, tenzij.

Concreet betekent dit het volgende voor alle locaties van en alle cliënten bij Prisma:

 • Er mag geen bezoek komen (er zijn dus alleen cliënten/ bewoners en zorgmedewerkers aanwezig), tenzij bezoek van essentieel belang is voor de cliënt. Een mogelijk essentieel belang is ter beoordeling aan de teamleider.
 • Deze landelijke richtlijn geldt per direct en vooralsnog tot 6 april.
 • Als het coronavirus wordt geconstateerd bij een van de cliënten of medewerkers, dan geldt er een volledig bezoekverbod voor de betreffende locatie. 
 • Kies je ervoor om (de cliënt) naar huis te (laten) gaan? Dan kun je als cliënt niet terugkeren naar de locatie gedurende deze maatregel.

Contact houden
We realiseren ons dat dit een zeer ingrijpende maatregel is voor iedereen, maar het is noodzakelijk om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. 

We moedigen jullie aan het contact op andere manieren voort te zetten wanneer dit mogelijk is, bijvoorbeeld door videobellen.

Overzicht van alle geldende maatregelen
Er zijn veel maatregelen van kracht in deze crisistijd. Wij zetten hieronder de huidige maatregelen die we binnen Prisma voor cliënten en netwerk hanteren (sowieso tot 6 april 2020) overzichtelijk op een rij:

 • Voor alle Prisma locaties geldt de bezoekregeling: “Geen bezoek, tenzij”, zoals hierboven uitgelegd.
 • Alle dagbestedingslocaties van Prisma, inclusief ODC’s, zijn gesloten en alle dagbestedingsactiviteiten stoppen. 
 • Er is geen taxivervoer van en naar ODC’s of dagbestedingslocaties van Prisma.
 • De behandelingen van cliënten waarbij direct contact plaatsvindt gaan niet door, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Ambulante zorg: de ambulant medewerker belt voorafgaand aan het huisbezoek of de cliënt klachten heeft. Wanneer sprake is van (milde) klachten, wordt het bezoek verplaatst of vervangen door bijvoorbeeld videobellen.
 • We nemen op alle locaties van Prisma de algemene hygiënemaatregelen in acht: 
  • Geen handen schudden
  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Op deze pagina vind je onder de veelgestelde vragen alle eerdere nieuwsberichten terug over het coronavirus.

Update 23 maart 2020 15:00 uur

Nieuws: 23 maart 2020 - Helaas is de eerste officieel bevestigde corona besmetting binnen Prisma een feit. Het gaat om een cliënt, wonende in Hilvarenbeek. De andere cliënten van de betreffende woonvoorziening, het netwerk van de cliënten en het team zijn op de hoogte gesteld. Het crisisteam en de teamleiders zorgen voor passende zorg aan de getroffen cliënt, dit doen zij in overleg met de GGD. Alle voorzorgsmaatregelen die getroffen kunnen worden om de kans op besmetting van andere cliënten en medewerkers te beperken, worden in acht genomen.

Update 21 maart 2020 14:00 uur

Nieuws: 21 maart 2020 - Samen met Brabantse organisaties in gehandicaptenzorg benadert Prisma Minister De Jonge vanwege dringende behoefte aan extra testen en beschermingsmiddelen voor medewerkers! Lees hier de brief

Update 17 maart 2020 12:00 uur

Om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen heeft het crisisteam van Prisma - met het welzijn van onze medewerkers en de cliënten als uitgangspunt - de volgende aanvullende maatregelen opgesteld:

 • De dagbesteding van Prisma, inclusief ODC’s, sluit tot 6 april 2020. Maatwerk wordt geleverd indien nodig en mogelijk, de inventarisatie daarvan en eventuele afspraken worden door de teamleiders gemaakt. 
 • Er is dus ook geen taxivervoer van en naar de dagbestedingslocaties van Prisma tot 6 april. De teamleider is aanspreekpunt voor cliënten, ouders, netwerk van cliënten.
 • Er wordt vandaag een brief verstuurd naar cliënten en contactpersonen over de maatregelen die m.b.t. de dagbesteding zijn genomen. 
 • Medewerkers die behoren tot risicogroepen, zoals bekend zijn met longklachten, zwanger zijn, diabetes etc, overleggen met hun huisarts en bespreken met hun leidinggevende hun inzet.

Kijk voor de meest actuele status rondom het coronavirus op de RIVM website.

Update 15 maart 2020 - 19:00uur

Vandaag scherpte de overheid de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus weer aan. 

Het crisisteam van Prisma heeft - met het welzijn van onze medewerkers en de cliënten als uitgangspunt - daarom de volgende aanvullende maatregelen opgesteld:

 • Morgen - maandag 16 maart - en dinsdag 17 maart blijven alle dagbestedingslocaties, inclusief ODC’s (orthopedagogische dagcentra: ‘t Overstapje, Balade Waalwijk en Huis van de Heuvel Breda - Boris Beer en Leo Leeuw) gesloten. Dit is een tijdelijke maatregel (we verlengen het weekend); aanstaande dinsdag communiceren we hoe we vanuit daar verder gaan.
 • Waar je kunt, informeer je cliënten direct nadat je deze tekst gelezen hebt.
 • Alle taxibedrijven die cliënten morgen en dinsdag naar ODC’s of dagbestedingslocaties zouden brengen, worden vanavond nog afgebeld. Zij zullen morgen niet rijden.
 • De medewerkers dagbesteding komen morgenvroeg gewoon naar de dagbestedingslocatie/ ODC. We vragen jullie om er iets eerder te zijn, om telefonisch mensen te woord te kunnen staan waar nodig en om cliënten op te vangen die toch zullen komen.
 • Ambulante begeleiding gaat gewoon door zoals eerder gecommuniceerd: ambulante medewerkers bellen voorafgaand aan hun huisbezoek of de cliënt klachten heeft. Zo ja, dan wordt het huisbezoek vervangen door telefonisch contact of beeldbellen.
 • Kantoorpersoneel wordt nog steeds verzocht - waar kan - zoveel mogelijk thuis te werken. Stem onderling af over de bezetting als deze in het gedrang komt i.v.m. de sluiting van scholen en dagopvangcentra.
Update 13 maart 2020 - 14:00 uur

De maatregelen rondom het coronavirus zijn vanuit de overheid, en dus ook bij Prisma, flink aangescherpt. Zie hieronder de aanvullende maatregelen die het speciaal ingerichte crisisteam van Prisma heeft getroffen, in samenspraak met GGD Hart van Brabant en GHOR (Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio).

Alle maatregelen zijn weloverwogen gemaakt, met het welzijn van cliënt en medewerker als uitgangspunt. Wij volgen hierin zoveel mogelijk de richtlijnen van het RIVM:

 • Bezoek is alleen welkom op de woonvoorziening wanneer hij/zij geen (milde) gezondheidsklachten heeft. Heeft de bezoeker wel (milde) gezondheidsklachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts, dan wordt de toegang tot de locatie geweigerd. Deze regel hanteren we voor alle bezoekers, uitgezonderd zorgpersoneel.
 • Zorgpersoneel dient verkoudheidsklachten én koorts te hebben voordat ze zich ziek melden; dit om de continuïteit in de primaire zorg te kunnen waarborgen. 
 • We vragen zorgmedewerkers niet naar het buitenland te reizen om mogelijke besmetting zoveel mogelijk te beperken. 
 • Alle cliënten die dagbesteding hebben bij Prisma mogen alleen komen als zij geen (milde) gezondheidsklachten hebben. Heb je één van de klachten, dan kun je niet naar de dagbesteding komen. 24 uur nadat de klachten weg zijn, ben je weer welkom.
 • De behandelingen van cliënten waarbij direct contact plaatsvindt gaan niet door, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Ook voor mensen die bij Prisma wonen geldt dat sociaal contact vermeden moet worden. Op de woonvoorziening zijn de medewerkers hier extra alert op en begeleiden cliënten daarin. Uiteraard kunnen de cliënten gewoon in hun eigen woning blijven. 
 • Voor kantoorpersoneel geldt: werk tot 31 maart, waar het kan, zoveel mogelijk thuis. Hiermee vervallen ook de interne en externe vergaderingen. Overleg zoveel mogelijk telefonisch.

Tot nu toe zijn er nog geen besmettingen geconstateerd bij cliënten of medewerkers; vanzelfsprekend kan dat op ieder moment veranderen. Bij een constatering handelen we daarnaar. 

Door samen alert te blijven en de maatregelen nauwgezet te volgen, hopen wij de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Kijk voor de meest actuele status rondom het coronavirus op de RIVM website.

Update 12 maart 2020 - 15:56 uur

De richtlijnen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn - specifiek voor Brabant - door het RIVM aangescherpt. 

Om cliënten en medewerkers te beschermen neemt Prisma de volgende maatregelen:

 • Voor kantoorpersoneel geldt: werk tot en met maandag 16 maart, waar het kan, zoveel mogelijk thuis. Hiermee vervallen ook de interne en externe vergaderingen. Overleg zoveel mogelijk telefonisch (via Hangouts / Meet met meerdere mensen tegelijk).
 • Voor medewerkers uit de zorg geldt: alle overleggen waar je bij betrokken bent, vervallen tot 1 april. Het gaat hier om zaken als: teamoverleggen, scholing en training, cliëntplanbesprekingen en -evaluaties, reguliere (niet opgeschaalde) MDO's en werkgroepen. Het besluit is deze bijeenkomsten te laten vervallen en ook niet meer in te halen. Doen er zich problemen voor, bespreek deze dan telefonisch. We leggen hiermee de focus op de primaire zorg.
 • Verplichte scholingen en trainingen voor medewerkers en leerlingen worden tot 1 april afgelast. Deze maatregel zorgt ervoor dat er (naast het mogelijk voorkomen van besmettingen) zoveel mogelijk mensen in de primaire zorg ingezet worden.
 • Grote bijeenkomsten en evenementen worden tot 1 april afgelast. Alle betrokken partijen worden hiervoor apart benaderd.
 • Ambulante medewerkers bellen voorafgaand aan hun huisbezoek of de cliënt klachten heeft. Zo ja, dan wordt het huisbezoek vervangen door telefonisch contact of beeldbellen.
 • Flexmedewerkers worden op de reguliere manier ingezet. Voor hen gelden dezelfde richtlijnen als voor overige medewerkers van Prisma.
 • Naast de al geldende hygiënemaatregelen geldt nu ook als maatregel dat we geen handen meer schudden. Desinfecterende doekjes zijn beschikbaar en te bestellen om bij gedeeld gebruik van bijvoorbeeld toetsenbord, bureau en muizen eerst te desinfecteren.
 • Bezoek cliënten en/of locaties alleen wanneer noodzakelijk, zodat we op deze manier besmetting zoveel mogelijk voorkomen. Bij (milde) gezondheidsklachten zoals verkoudheid, hoesten of koorts, meldt u dan bij de teamleider vóór het bezoek.
 • Voor iedereen die werkzaam is binnen Prisma (medewerkers, vrijwilligers, stagiaires, leerlingen etc) geldt: wanneer je je ziek meld vanwege verkoudheid, koorts en/ of luchtwegklachten (bij één van de drie klachten of een combinatie van klachten) meld je je niet alleen ziek bij je leidinggevende, maar óók bij de praktijkverpleegkundigen. Bij besmetting of duidelijk vermoeden van besmetting (urgente situatie) meld je dit telefonisch via 088 - 7702290.
  Alle overige meldingen meldt je via infectieziekten@prismanet.nl Op deze manier blijven we zo alert als mogelijk op alle risico’s.
 • De extra maatregel rondom ziekmelding geldt ook bij het ziekmelden van cliënten. Wanneer je een cliënt ziek meld vanwege verkoudheid, koorts en/ of luchtwegklachten (bij één van de drie klachten of een combinatie van klachten) meld je dit bij de praktijkverpleegkundigen. Ook hier geldt: bij besmetting of duidelijk vermoeden (urgente situatie) meld je dit telefonisch via 088 - 7702290.
 • Alle overige meldingen meld je via infectieziekten@prismanet.nl 

Kijk voor de meest actuele status rondom het coronavirus op de RIVM website.

Update 9 maart 2020 - 12.45 uur

Het aangescherpte advies voor inwoners uit de provincie Noord-Brabant is nog steeds van kracht. Prisma volgt het RIVM in het aangepaste advies voor zorgmedewerkers uit de provincie Noord-Brabant:

 1. Heeft een medewerker risicogebied bezocht of contact gehad met cliënten/ patiënten met corona infectie en klachten van verkoudheid: thuisblijven 
 2. Voor Brabant geldt extra voor alle zorgmedewerkers bij verkoudheid EN luchtwegklachten EN koorts: thuis blijven (ongeacht contacten of bezoek aan risicogebieden) – in alle andere gevallen kunnen medewerkers gewoon komen werken. Enkel bij een combinatie van alle drie de gezondheidsklachten is het advies thuis blijven. 

In beide gevallen geldt, dat de medewerker contact moet opnemen met de leidinggevende.

 1. Voor overige burgers in Noord-Brabant geldt bij verkoudheidsklachten; sociale contacten vermijden. Het advies is dat zorgorganisaties in Noord-Brabant familie en ander bezoek moeten vragen om weg te blijven wanneer er sprake is van verkoudheidsklachten.

Prisma hanteert het aangepaste advies van het RIVM voor zorgmedewerkers ook voor de cliënten, waarbij dus geldt dat op vertoon van alle drie de gezondheidsklachten geadviseerd wordt thuis te blijven (bijvoorbeeld bij ODC of cliënten in de dagbesteding). 

Update: 6 maart 2020 - 21:30 uur

Het RIVM adviseert iedereen in Brabant met milde gezondheidsklachten om het contact met de buitenwereld voorlopig tot een minimum te beperken. Onder zulke klachten verstaat het RIVM hoesten, een neusverkoudheid en koorts. Het instituut komt met dit advies omdat het de bron van een aantal besmettingen in Brabant niet kan achterhalen.
Het instituut roept mensen met klachten dus op om het uitgaansleven dit weekend te mijden en geen evenementen te bezoeken.

Voor zorgpersoneel geldt een aangepast advies (dit is het gezamenlijke advies van NVZ en RIVM). Voor zorgpersoneel geldt bovenstaande alleen als zij recent in één van de de risicogebieden* zijn geweest of mogelijk in onbeschermd contact zijn geweest met een patiënt die besmet bleek.

Dit advies geldt tot besluitvorming in het BAO (bestuurlijk afstemmingsoverleg, georganiseerd door het ministerie van VWS) op 9 maart 2020 en op basis van inzichten uit het lopende onderzoek in Noord-Brabant.

Neem contact op met de teamleider van de locatie en de bedrijfarts als je als zorgmedewerker de geringste verkoudheids- of luchtwegklachten krijgt.

Voorzorgsmaatregelen in onderstaande berichtgeving blijven van kracht.

*De risicogebieden in Europa en daarbuiten zijn:

 • China (inclusief Hong Kong en Macau)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
  Kijk voor de meest actuele update op deze website.
Update: 6 maart 2020 10:30 uur

Update rondom maatregelen coronavirus

Iedere dag blijven we de grootst mogelijke voorzorg in acht nemen; we blijven extra alert op de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes

Update: 2 maart 2020 14:00 uur

In verband met de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus in Nederland breiden we onze voorzorgsmaatregelen verder uit:

We vragen alle cliënten, netwerk en medewerkers die:

 • de afgelopen 14 dagen in een corona gebied* zijn geweest en luchtwegklachten of gezondheidsklachten hebben
  of
 • de afgelopen 14 dagen contact hebben gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus

zich te telefonisch te melden bij:

 • client-netwerk: teamleider van de betreffende locatie
 • medewerkers: bij de leidinggevende.

Wij rekenen erop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de grootst mogelijke voorzorg in acht neemt.

Wij zullen de cliënten extra in de gaten houden en letten op eventuele ziekteverschijnselen.

* Coronagebieden zijn gebieden die door het RIVM als risico verspreidingsgebied worden aangemerkt. Dat zijn op dit moment:

 • China (inclusief Hong Kong en Macau)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • In Noord-Italië de provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië
update: 28-02-2020

Coronavirus in Nederland

Gisteren werd bekend dat er bij een inwoner van Loon op Zand het nieuwe coronavirus  (COVID-19) is vastgesteld. De patiënt, die kort geleden in de regio Lombardije (Italië) is geweest, ligt in isolatie in het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.  De GGD brengt contacten van deze patiënt in kaart voor contactonderzoek.

Wij houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en houden ons aan het COVID-19 protocol welke uitgaat van de richtlijnen van de GGD. 

We willen jullie attenderen op de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, bron RIVM:

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Wees alert op de hygiëne en op eventuele klachten bij jezelf en naasten.  Voor vragen over het coronavirus kun je terecht bij de Praktijkverpleegkundigen op het nummer: 088-7701212.

Wij blijven alert en houden jullie op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.