Woensdag 20 januari stelde de overheid extra maatregelen in. We zijn allemaal toe aan versoepelingen en het valt zwaar, maar alleen zo geven we het coronavirus zo weinig mogelijk kans. Zeker nu ook de Britse variant van het virus zich flink verspreidt. Gelukkig beginnen we binnenkort met vaccineren.
De extra maatregelen die zijn aangekondigd:
Avondklok
Vanaf zaterdag 23 januari 2021 gaat de avondklok in Nederland in. Dit betekent dat niemand in Nederland meer op straat mag zijn tussen 21.00 uur ‘s avonds en 04.30 uur ‘s nachts. We hopen dat de avondklok van korte duur is, zodat er snel weer meer mogelijk is.
Bezoek en logeren
Een andere maatregel en dringend advies van de overheid is de aanpassing van de bezoekregeling. We volgen dit dringende advies op binnen Prisma.
Hulplijn
We begrijpen heel goed dat het lastig is dat er nog meer regels zijn waar iedereen zich aan moet houden. Heb je vragen of wil je je verhaal kwijt? Dan helpen we je graag via de Prisma Hulplijn. De Hulplijn is telefonisch te bereiken op 088-770 2300 (maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur) of mail naar hulplijn@prismanet.nl.
Vervolg maatregelen
Aangezien wij de landelijke richtlijnen van het kabinet volgen, informeren wij jullie zo snel als mogelijk over het vervolg van de maatregelen. Houd ook onze webpagina www.prismanet.nl/coronavirus in de gaten voor het laatste nieuws. Neem voor overige vragen contact op met de teamleider.
Blijf gezond, blijf in contact en zorg daarmee ook goed voor jezelf.
We zijn blij te kunnen melden dat er gestart kan worden met het vaccineren van mensen die wonen bij Prisma. Als je in aanmerking komt voor een vaccinatie, ontvang je van ons in de komende dagen een brief met daarin de informatie die je nodig hebt.
Vanuit de overheid is bepaald wie wanneer wordt gevaccineerd. Als je niet woont bij Prisma, maar bijvoorbeeld thuis onze zorg ontvangt of alleen naar de dagbesteding van Prisma gaat, kom je wat later in aanmerking voor een vaccinatie. Het is nog niet bekend wanneer je dan uitgenodigd zal worden.
Dit is wat er nu bekend is. Wij zijn afhankelijk van de overheid. Mocht er toch nog iets moeten veranderen, hoor je weer van ons. Zie hier meer informatie over de vaccinatie, met plaatjes erbij.
Meer informatie
Op de website corona.steffie.nl/vaccinatie is eenvoudige uitleg te vinden in de vorm van een filmpje. Kijk ook eens op de website coronavaccinatie.nl of bel naar het landelijke nummer 0800-1351. Heb je nog meer vragen of twijfels? Bel dan met de Prisma Hulplijn: te bereiken op 088-770 2300 (maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur) of per mail op hulplijn@prismanet.nl.
Op deze pagina vind je alle informatie en handige links over het coronavirus zoals:
Onderaan deze pagina onder de veelgestelde vragen vind je nog nog meer informatie:
Verder:
Heb je een vraag over corona, bel dan met de Prisma Hulplijn: 088 - 770 2300 of stuur een mail naar hulplijn@prismanet.nl
Buiten kantooruren of wanneer je vraag m.b.t. corona urgent is, bel je naar het nummer: 088 - 7702290 Wanneer er geen urgentie is, stuur dan een mail.
Volg ook het laatste nieuws van de landelijke organisaties:
RIVM
VGN
Bel met de Prisma Hulplijn voor vragen of wanneer je je verhaal kwijt wilt. De hulplijn is telefonisch te bereiken op 088-770 2300 (maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur) of mail naar hulplijn@prismanet.nl.
Houd ook onze webpagina www.prismanet.nl/coronavirus in de gaten voor het laatste nieuws. Neem voor overige vragen contact op met de teamleider.
Blijf gezond en zorg goed voor elkaar, al is dit de komende weken nog op afstand.
Een vaccinatie is een prik die ervoor zorgt dat je niet meer (zo) ziek kunt worden van het coronavirus. De prik is niet verplicht, maar beschermt jou en anderen wel tegen ziek worden.
Iedereen in Nederland krijgt de kans om ingeënt te worden. Helaas kunnen we nog niet zeggen wanneer je aan de beurt bent. We moeten wachten op bericht van de overheid. We verwachten dat de huisartsen eind januari gaan starten met inentingen voor mensen in de gehandicaptenzorg. Wanneer Prisma aan de beurt is weten we nog niet. Dit heeft te maken met het aantal vaccins dat beschikbaar is. We vinden het jammer dat we je niet meer informatie kunnen geven, maar we houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.
Wij hopen dat je al hebt nagedacht of je de vaccinatie wilt krijgen. Praat erover met je begeleider of met familie als dat kan.
Je kiest zelf of je je laat vaccineren tegen corona. Het coronavaccin is vrijwillig en niet verplicht. Het coronavaccin beschermt jezelf en ook je familie, vrienden, collega’s en kwetsbare mensen om je heen.
Wil jij de vaccinatie niet dan mag jij dit aangeven. Je mag later ook altijd nog je mening veranderen.
Wil je nog wat meer informatie over de vaccinatie?
Op de wesite van Steffie.nl staat alles over vaccineren in eenvoudige taal uitgelegd. Ook kun je op de site van Steffie een filmpje kijken hoe vaccineren werkt.
Nee je bent niet verplicht om dan ook de vaccinatie te nemen. Jij hebt het recht om je eigen keuze te maken.
Je kiest dus zelf of je je laat vaccineren tegen corona. Het coronavaccin is vrijwillig en niet verplicht. Het coronavaccin beschermt jezelf en ook je familie, vrienden, collega’s en kwetsbare mensen om je heen.
Wil jij de vaccinatie niet dan mag jij dit aangeven. Je mag later ook altijd nog je mening veranderen.
Wil je nog wat meer informatie over de vaccinatie?
Op de wesite van Steffie.nl staat alles over vaccineren in eenvoudige taal uitgelegd. Ook kun je op de site van Steffie een filmpje kijken hoe vaccineren werkt.
Je mag zelf kiezen met wie je hierover wil praten. Je kunt terecht bij je begeleiding maar bijvoorbeeld ook bij je vertegenwoordiger of familie.
Wil je nog misschien nog wat meer informatie over de vaccinatie.
Op de wesite van Steffie.nl staat alles over vaccineren in eenvoudige taal uitgelegd. Ook kun je op de site van Steffie een filmpje kijken hoe vaccineren werkt.
Als je een eigen appartement hebt bij Prisma, met een eigen ingang, mag er 1 bezoeker per dag op bezoek komen volgens het advies van de overheid. Dit hoeft geen vaste bezoeker te zijn.
Ook voor een groepswoning geldt één bezoeker per dag. Voor mensen in een groepswoning geldt: maximaal twee vaste personen als bezoekers, waarvan er één per keer op bezoek mag komen.
Zie onze bezoekregeling en logeren/op bezoek gaan.
Draag altijd een niet-medisch mondkapje (zelf meenemen) tijdens het naar binnen gaan, het weggaan en tijdens bezoek aan gemeenschappelijke ruimtes.
Nee dat mag niet. Als je een eigen appartement hebt bij Prisma, met een eigen ingang, mag er max. 1 bezoeker per dag op bezoek komen.
Als je in een groepswoning woont bij Prisma, mag er max 1 bezoeker per keer op bezoek komen. Voor mensen in een groepswoning geldt: maximaal twee vaste personen als bezoekers, waarvan er dus één per keer op bezoek mag komen.
Zie onze bezoekregeling en logeren/op bezoek gaan.
Draag altijd een niet-medisch mondkapje (zelf meenemen) tijdens je bezoek.
Zie onze bezoekregeling voor alle details.
Draag altijd een niet-medisch mondkapje (zelf meenemen) tijdens je bezoek.
Voor mensen in een groepswoning geldt: maximaal twee vaste personen als bezoekers, waarvan er één per keer op bezoek mag komen. Dus als je LAT relatie één van de vaste bezoekers is, mag dit.
Heb je je eigen appartement? Dan mag je ook max. 1 bezoeker per dag ontvangen.
Zie onze bezoekregeling en logeren/op bezoek gaan.
Draag altijd een niet-medisch mondkapje (zelf meenemen) tijdens je bezoek.
Heeft een cliënt individuele woonruimte met eigen ingang bij Prisma? Dan geldt het advies vanuit de overheid: maximaal één bezoeker per dag.
Voor mensen in een groepswoning geldt: maximaal twee vaste personen als bezoekers, waarvan er één per per dag op bezoek mag komen.
bezoekregeling en logeren/op bezoek gaan.
Draag altijd een niet-medisch mondkapje (zelf meenemen) tijdens je bezoek.
Per persoon wordt bekeken wat mogelijk is en wat moet. De behandelaar en teamleider doen dit in overeenstemming met cliënt. Tijdens de eventuele behandeling worden alle geldende maatregelen in acht genomen.
Alle personen met niet-medische contactberoepen (zoals kapper en pedicure) mogen nog steeds niet werken.
Reizen wordt afgeraden op dit moment.
Taxivervoer van en naar ODC’s of dagbestedingslocaties van Prisma gaat ook gewoon door. Draag altijd een mondkapje tijdens de taxirit, tenzij dit niet mogelijk is in uitzonderingsgevallen.
Cliënten kunnen nog steeds gaan logeren of op bezoek gaan. Hierbij gelden een aantal regels:
Zie ook de bezoekregeling en logeren/op bezoek gaan.
De dagbesteding is geopend waar mogelijk, altijd volgens de geldende maatregelen. Neem voor alle details contact op met de teamleider. Voor het groepsvervoer per taxi naar dagbesteding gelden de volgende regels.
Kinderen van 0 tot 6 jaar met alleen neusverkoudheid ZONDER KOORTS mogen gewoon naar het ODC komen en hoeven niet meer thuis te blijven, behalve als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde Covid-19 infectie of een volwassen gezinslid hebben met klachten die passen bij corona.
Kinderen van 0 tot 6 jaar met andere klachten dan neusverkoudheid, die bij COVID-19 kunnen passen (zoals benauwdheid, hoesten en koorts) moeten thuisblijven. Zij kunnen op verzoek van de ouders getest worden.
Prisma volgt hierin de richtlijnen van de overheid. Op het moment dat één cliënt koorts heeft, moeten alle cliënten van de groepswoning thuis blijven. Voor de cliënten die in losse appartementen wonen waarbij één cliënt koorts heeft, wordt de gezamenlijke woonkamer gesloten en moeten groepsactiviteiten vermeden worden.
De ODC’s (orthopedagogische dagcentra: ‘t Overstapje Raamsdonksveer, Balade Waalwijk en Huis van de Heuvel Breda - Boris Beer en Leo Leeuw) - inclusief zaterdagopvang - zijn gewoon open. Daarbij wordt uiteraard altijd volgens de richtlijnen van het RIVM gewerkt.
Geplande fysieke bijeenkomsten en evenementen gaan (mits niet dringend en noodzakelijk) niet door. Deze vinden zoveel mogelijk online plaats.
Wij volgen alle adviezen van het RIVM: hierin wordt geadviseerd om onderling geen handen te schudden.
Prisma volgt hierin de richtlijnen van de overheid, waarbij wordt aangegeven dat ambulante zorg gewoon kan doorgaan. Jouw ondersteuner belt je voordat hij/zij jou ontmoet. Als jij klachten hebt, wordt het huisbezoek vervangen door een belafspraak of beeldbellen. Als jij geen klachten hebt, komt de begeleider dus gewoon bij jou langs. Je ondersteuner kan een mondkapje dragen omdat hij/zij dit zelf fijn vindt. Schrik hier niet van, het is voor ieders veiligheid.
We benadrukken dat alle geplande fysieke bijeenkomsten en evenementen (mits niet dringend en noodzakelijk) niet door mogen gaan. Overleggen en bijeenkomsten dienen online plaats te vinden, tenzij het echt niet anders kan. Is het - als uitzondering - niet mogelijk om een overleg online te houden, overleg dan met je leidinggevende. Zorg er dan sowieso voor dat de plaats/ruimte van het overleg wel aan alle richtlijnen voldoen.
Je kunt de Prisma Hulplijn bellen of mailen.
Ben je bezorgd, heb je behoefte aan een luisterend oor of wil je dat er even iemand meedenkt, bel dan de hulplijn (088-7702300) of mail naar hulplijn@prismanet.nl.
De hulplijn is er voor medewerkers, cliënten en familie.
Het RIVM hanteert de volgende maatregelen, en wij dus ook:
Veelgestelde vragen voor jou als medewerker vind je op de LOBBY hier vind je ook het laatste (interne) nieuws.
Hoewel de situatie voor iedereen lastig is, moeten we helaas nog even volhouden. Want Nederland blijft ook de komende weken in lockdown, zoals tijdens de persconferentie op dinsdagavond 12 januari werd aangekondigd. Tot en met dinsdag 9 februari 2021 blijven de huidige regels gelden in Nederland. We hopen dat het aantal besmettingen snel zakt.
De maatregelen die blijven gelden, zijn:
Bezoek en logeren
Dagbesteding, ODC’s, speciaal onderwijs en vervoer
Behandeling en ambulante zorg
Waar mogelijk blijven we werken met beschermingsmiddelen, zoals (medische) mondmaskers en handschoenen, om verspreiding en besmetting te voorkomen.
Vaccinaties
Een vaccinatie is een prik die ervoor zorgt dat je niet meer (zo) ziek kunt worden van het coronavirus. De prik is niet verplicht, maar beschermt jou en anderen wel tegen ziek worden.
Iedereen in Nederland krijgt de kans om ingeënt te worden. Helaas kunnen we nog niet zeggen wanneer cliënten en medewerkers aan de beurt bent. We moeten wachten op bericht van de overheid. We verwachten dat de huisartsen eind januari gaan starten met inentingen voor cliënten in de gehandicaptenzorg, en in februari de medewerkers. Wanneer Prisma aan de beurt is weten we nog niet. Dit heeft te maken met het aantal vaccins dat beschikbaar is. We laten de betrokkenen meteen weten wanneer zij aan de beurt zijn.
Vervolg maatregelen na 9 februari 2021
Aangezien wij de landelijke richtlijnen van het kabinet volgen, informeren wij je zo snel als mogelijk na het eerstvolgende kabinetsbesluit over het vervolg van de maatregelen na dinsdag 9 februari 2021. Houd deze webpagina in de gaten voor het laatste nieuws.
Blijf gezond en zorg goed voor elkaar, al is dit de komende weken nog op afstand.
Nederland is weer in een strengere lockdown. Tot en met dinsdag 19 januari 2021 gelden er aanvullende maatregelen. Alleen op deze manier zal het aantal besmettingen weer zakken en voorkomen we zoveel mogelijk de verspreiding van het virus.
Om alle cliënten en medewerkers van Prisma zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus, volgen wij steeds alle landelijke richtlijnen op voor zorgorganisaties. Hiermee proberen we de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken.
De maatregelen in Nederland betekenen het volgende voor Prisma:
Bezoek en logeren
Dagbesteding, ODC’s, speciaal onderwijs en vervoer
Behandeling en ambulante zorg
Contact houden
We realiseren ons dat dit een zeer ingrijpende maatregel is voor iedereen, maar het is noodzakelijk om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.
We moedigen jullie aan het contact op andere manieren voort te zetten wanneer dit mogelijk is, bijvoorbeeld door videobellen.
Vaccinaties
De vaccins gaan volgens de EU-richtlijnen op de markt komen. Prisma volgt de landelijke richtlijn van het kabinet en de invulling daarvan door de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland). Dit houdt in dat Prisma actief deelneemt aan het vaccinatie proces (volgens alle richtlijnen) en wij vaccineren als goed middel zien om uit de huidige situatie te komen. De prik is niet verplicht, maar beschermt jou en anderen wel tegen ziek worden. Wij hopen dat je alvast wilt nadenken of je de prik wilt krijgen. Dit zullen wij ook aan de cliënten vragen, in de brief die later vandaag wordt uitgestuurd.
Zodra er meer bekend is, komen we bij je terug.
Zoals gisteren - dinsdagavond 8 december - in de persconferentie is besproken, zijn er volop ontwikkelingen rondom het vaccineren van zorgmedewerkers en van cliënten.
De aanpak van zowel de vaccinatie van zorgmedewerkers als die van cliënten, wordt op dit moment verder uitgewerkt in een VGN handreiking/routekaart. Vanwege de nog vele vragen en onduidelijkheden die er zijn, is deze routekaart nog volop in bewerking. De VGN hoopt dit eind volgende week te delen. Aan de hand van deze routekaart kunnen wij vervolgens verder met de uitrol van ons eigen vaccinatiebeleid.
Wij bereiden ons intern voor op de vaccinaties waar we kunnen en we volgen de ontwikkelingen op de voet.
Zodra er meer bekend is, communiceren we zo snel als mogelijk naar alle medewerkers, naar cliënten en naar familie/verwanten.
Maatregelen
Alle RIVM maatregelen blijven de komende weken gewoon van kracht, waaronder:
Zie hier alle geldende maatregelen in Nederland.
Hulplijn
Nog vragen? Of wil je gewoon een luisterend oor? We hebben onze eigen Prisma Hulplijn waar medewerkers, cliënten en familie terecht kunnen. De hulplijn is bereikbaar op telefoonnummer 088-770 2300 - maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur - of mail naar hulplijn@prismanet.nl.
De invloed van het coronavirus is tot zover beheersbaar binnen Prisma. Er zijn - zoals door heel Nederland - veel besmettingen, maar de meeste besmette personen hebben gelukkig milde klachten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het geen zware tijden zijn voor medewerkers én cliënten en hun familie. Dat realiseren we ons maar al te goed. Iedere besmetting heeft een enorme impact.
Middels ons corona-dashboard monitoren wij continu de stand van zaken en handelen direct waar nodig.
Dinsdagavond 17 november werd in de persconferentie verteld dat de aangescherpte maatregelen van twee weken geleden weer versoepeld kunnen worden. Alle overige maatregelen blijven van kracht.
Wat betekent dit?
Hulplijn
We hebben onze eigen Prisma Hulplijn waar medewerkers, cliënten en familie terecht kunnen. De hulplijn is bereikbaar op telefoonnummer 088-770 2300 - maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur - of je mailt naar hulplijn@prismanet.nl.
De invloed van het coronavirus is tot zover beheersbaar binnen Prisma. Er zijn - zoals door heel Nederland - veel besmettingen, maar de meeste besmette personen hebben gelukkig milde klachten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het geen zware tijden zijn voor medewerkers én cliënten en hun familie. Dat realiseren we ons maar al te goed. Iedere besmetting heeft een enorme impact.
Middels ons corona-dashboard monitoren wij continu de stand van zaken en handelen direct waar nodig.
Over de aangescherpte maatregelen die vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met 18 november in Nederland gelden en de gevolgen voor Prisma kunnen we het volgende zeggen:
We hebben onze eigen Prisma Hulplijn waar medewerkers, cliënten en familie terecht kunnen. De hulplijn is bereikbaar op telefoonnummer 088-770 2300 - maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur - of je mailt naar hulplijn@prismanet.nl.
We zijn enorm trots op de cliënten, hun familie/verwanten én op onze medewerkers: jullie flexibiliteit, uithoudingsvermogen en inzet is fantastisch. Bedankt hiervoor.
In de persconferentie van 13 oktober jl. zijn sommige maatregelen weer aangescherpt. De maatregelen gelden vooralsnog voor de komende 4 weken (tot 11 november 2020). Hieronder geven we aan welke maatregelen gevolgen hebben voor jou en jouw contact met Prisma.
Wat verandert er tijdens je bezoek?
Zie de bezoekregeling voor alle details per locatie.
Deze regels zijn nodig om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. We volgen altijd het advies van het RIVM.
Voor de dagbesteding (en het vervoer ernaartoe) verandert er op dit moment niets. De medewerkers op de dagbestedingslocaties houden de eerder gemaakte afspraken allemaal in de gaten en we leveren maatwerk per persoon/ per regio waar nodig.
De maatregelen hanteren wij om zo goed mogelijk te zorgen voor jou, voor je familielid/ verwante, voor alle andere cliënten en voor onze medewerkers. Wij vertrouwen op je begrip en medewerking.
Heb je overige vragen, of wil je gewoon een luisterend oor? Bel dan (tijdens kantooruren) de Prisma Hulplijn op telefoonnummer 088 - 770 2300. Mailen kan ook: hulplijn@prismanet.nl.
07-10-2020
De overheid heeft het dringende advies afgegeven om:
Wij kiezen altijd voor een gezonde en veilige omgeving voor de medewerkers en bewoners en sluiten ons daarom aan bij het dringende advies van de overheid. Wij hebben de richtlijnen voor het gebruik van mondkapjes binnen Prisma handig voor je op een rij gezet.
Deze richtlijnen gelden wanneer er geen sprake is van besmetting(en) met het coronavirus. Vraag de teamleider naar het beleid wanneer er sprake is van (vermoedelijke) besmetting.
Klik op afbeelding voor een groter weergave.
In de persconferentie van 28 september jl. zijn weer enkele verscherpte maatregelen gecommuniceerd, welke gelden voor de komende 3 weken. Eén van deze maatregelen heeft invloed op het op bezoek gaan bij Prisma.
Bezoekregeling
Vanwege de veranderingen in het mogen ontvangen van het aantal bezoekers thuis, en het aantal besmettingen wat juist daar plaatsvindt, maken we een stap terug in de bezoekregeling voor Prisma. Deze bezoekregeling en logeren/op bezoek gaan gaat met ingang van vandaag in en loopt de komende 3 weken tot minimaal 21 oktober.
We realiseren ons dat dit wederom een vervelende situatie is, maar het is noodzakelijk om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wij hopen dat de maatregelen over 3 weken weer versoepeld kunnen worden. We zullen daarin het advies van het RIVM volgen.
Hulplijn
Heb je overige vragen, of wil je gewoon een luisterend oor? Bel dan (tijdens kantooruren) de Prisma Hulplijn op telefoonnummer 088 - 770 2300. Mailen kan ook: hulplijn@prismanet.nl.
geplaatst op 30-06-2020 (16.20 uur)
In onze eerdere routekaart gaven we eerder stap voor stap aan welke maatregelen versoepeld kunnen worden per wanneer. In stap 3 zag je wat per 1 juli weer mogelijk is, maar dit zou alleen doorgaan wanneer het coronavirus onder controle zou blijven.
Gelukkig kunnen we melden dat alle genoemde versoepelde maatregelen uit stap 3 door kunnen gaan. Dit is mogelijk, omdat iedereen zich goed houdt aan de nog steeds geldende maatregelen. Wij willen je nogmaals bedanken hiervoor.
Hieronder leggen we graag de versoepelde maatregelen aan je uit:
Per 1 juli:
We zijn blij dat we deze positieve ontwikkelingen kunnen melden, ook al moeten we nog altijd voorzichtig blijven. Het virus is nog steeds actief door heel Nederland. We blijven alle versoepelde maatregelen dan ook monitoren om te zien of er negatieve effecten ontstaan.
Zo nodig moeten we misschien ook weer een aantal maatregelen intrekken of veranderen. Dit kan ook gebeuren wanneer bezoek zich niet aan de hygiëne- en afstandsregels houdt. Deze veranderingen kunnen lokaal zijn of op woonvoorziening niveau; de teamleider zal dan contact opnemen. Wij hopen hierin op je begrip.
Verdere informatie
Wij volgen altijd de landelijke richtlijnen van het kabinet. De persconferentie van afgelopen week was voorlopig de laatste. Mocht er onverhoopt toch nog een kabinetsbesluit genomen worden, informeren wij je zo snel als mogelijk over de impact hiervan op onze organisatie. Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws of bekijk de veelgestelde vragen.
Onderaan deze pagina vind je alle eerder geplaatste nieuwsberichten.
Gisteren werd in de voorlopig laatste persconferentie aangegeven dat de maatregelen per 1 juli versoepeld worden. Dat is erg positief nieuws. Sommige versoepelingen gaan zelfs sneller dan verwacht. Om die reden hebben wij wat meer tijd nodig om ons beleid verder uit te werken. Aanstaande dinsdag communiceren we de versoepelingen, zodat ze per 1 juli in kunnen gaan. De veiligheid van cliënten en medewerkers blijft voorop staan en daarom moeten we afwegingen maken over hoe wij omgaan met deze versoepelingen en welke risico’s dit eventueel met zich meebrengt.
Aanstaande dinsdag informeren we alle betrokkenen (per mail/brief en op deze pagina) over ons beleid op de volgende onderwerpen:
In de update van woensdag 27 mei kondigde we de Prisma routekaart aan waarin te zien is welke maatregelen op welk moment versoepeld worden. De aangekondigde versoepelingen die ingaan per 15 juni, kunnen doorgaan zoals in de routekaart vermeld. Het betreft de volgende maatregelen:
Monitoring maatregelen
We blijven de versoepelingen samen monitoren om te zien of er negatieve effecten ontstaan. Dit doen we samen met een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van cliënten, netwerk en medewerkers, waar we de maatregelen aan voorleggen, toetsen en feedback ontvangen.
Deze positieve ontwikkelingen geven ons nog steeds veel vertrouwen in het feit dat we dit samen kunnen! We bereiden de versoepelingen van de maatregelen vanaf 1 juli voor en berichten hierover in week 26.
Download hier de Prisma Routekaart. In de routekaart laten we zien welke coronamaatregelen we gaan versoepelen, met - waar nodig - uitleg per maatregel (klik op de roze links). Je ziet in één oogopslag wat weer mogelijk is per 1 juni en per 1 juli.
Drie onderwerpen die we willen uitlichten:
De gezondheid blijft het belangrijkste, dus we blijven goed in de gaten houden of de versoepeling van de maatregelen geen negatieve effecten heeft.
Toevoeging 3 juni: voor onze leveranciers zijn de richtlijnen ook wat versoepeld. Lees hier de geldende maatregelen voor leveranciers van Prisma, Fittin en/of Makker.
Net zoals iedereen kijken ook wij uit naar een versoepeling van de corona maatregelen.
Wij zijn al enige tijd bezig te bekijken welke maatregelen versoepeld kunnen worden met ingang van 1 juni a.s. We gebruiken hiervoor de richtlijnen van het kabinet (persconferenties) en het RIVM, maar nemen ook de standpunten van de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) mee in de besluitvorming. Gelukkig hebben we goed nieuws en kunnen we zelfs een aantal maatregelen versoepelen vanaf 25 mei. Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje:
De corona maatregelen die we willen versoepelen zijn in ieder geval:
Dagbesteding
Het kabinet stelt dat iedere cliënt een passende vorm van dagbesteding moet hebben vanaf 1 juni. Prisma heeft dit de afgelopen maanden al georganiseerd voor cliënten.
De huidige invulling van dagbesteding vindt al op de volgende manieren plaats:
Mochten er nu vragen zijn over de dagbesteding die je krijgt, kun je contact opnemen met de persoonlijk ondersteuner of de teamleider.
Van reguliere opening van de dagbesteding zoals we die voorheen kenden, is binnen Prisma voor 1 oktober 2020 geen sprake. Wel zullen we de komende weken/maanden gefaseerd opstarten daar waar mogelijk, met de regels die dan gelden (bijvoorbeeld taxivervoer).
Vervolg met een routekaart
Volgende week brengen we een routekaart uit waarin onder andere de terugkeer naar de voorziening en het openstellen van het ODC voor kinderen ouder dan 12 jaar wordt toegelicht. We leggen hierin gedetailleerd uit wat weer kan vanaf 1 juni en de maanden erna. Uiteraard houden we goed in de gaten of de versoepeling van de maatregelen geen negatief effect gaat hebben, omdat we nog steeds erg voorzichtig moeten zijn met het virus. Ieders gezondheid blijft voorop staan.
Dinsdag 21 april maakte het kabinet bekend dat alle huidige maatregelen om het coronavirus te beperken tot en met 19 mei worden verlengd. Deze verlenging geldt dus ook voor de volgende maatregelen die Prisma hanteert:
We vinden het erg vervelend dat dit de boodschap moet zijn, maar we moeten met zijn allen volhouden om elkaar te beschermen. We weten dat vooral het niet mogen ontvangen van bezoek enorm moeilijk is. We proberen alles in het werk te stellen om het jou als cliënt zo prettig mogelijk te maken.
Kinderen tot 12 jaar
Vanaf 11 mei a.s. komt er voorzichtig wat ruimte voor kinderen tot 12 jaar. Vanaf dan zullen onder andere de basisscholen - inclusief speciaal onderwijs - en kinderdagverblijven weer open gaan. Met deze voorzichtige ruimte voor kinderen tot 12 jaar onderzoeken wij op dit moment of, en zo ja hoe, wij de orthopedagogische dagcentra (ODC’s) - inclusief zaterdagopvang - weer open kunnen stellen per 11 mei voor kinderen tot 12 jaar. Ook onderzoeken wij de mogelijkheden met betrekking tot het taxivervoer van en naar de ODC’s.
De locatie neemt vóór 11 mei contact op met de betreffende ouders/ vertegenwoordigers over de mogelijkheden en maatwerk per kind.
Dinsdag 31 maart jl. maakte het kabinet bekend dat alle huidige maatregelen om het coronavirus te beperken tot en 28 april worden verlengd. Deze verlenging geldt dus ook voor de volgende maatregelen die Prisma hanteert:
Daarnaast heeft het kabinet aangekondigd dat naar verwachting vanaf 6 april extra testen beschikbaar komen voor zorgmedewerkers die werken met kwetsbare personen en zelf klachten hebben die lijken op klachten die passen bij het coronavirus. Wij zijn verheugd met deze ontwikkeling, want dit draagt bij aan een nog veiligere omgeving voor cliënten.
Om alle cliënten en medewerkers van Prisma zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus, volgen wij steeds alle landelijke richtlijnen op voor zorgorganisaties. Hiermee proberen we de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken.
Nieuwe bezoekregeling: Nee, tenzij
Afgelopen maandag 23 maart 2020 werd bekend dat er een nieuwe landelijke bezoekregeling voor de gehandicaptenzorg vastgesteld is. De bezoekregeling gaat uit van het principe: nee, tenzij.
Concreet betekent dit het volgende voor alle locaties van en alle cliënten bij Prisma:
Contact houden
We realiseren ons dat dit een zeer ingrijpende maatregel is voor iedereen, maar het is noodzakelijk om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.
We moedigen jullie aan het contact op andere manieren voort te zetten wanneer dit mogelijk is, bijvoorbeeld door videobellen.
Overzicht van alle geldende maatregelen
Er zijn veel maatregelen van kracht in deze crisistijd. Wij zetten hieronder de huidige maatregelen die we binnen Prisma voor cliënten en netwerk hanteren (sowieso tot 6 april 2020) overzichtelijk op een rij:
Nieuws: 23 maart 2020 - Helaas is de eerste officieel bevestigde corona besmetting binnen Prisma een feit. Het gaat om een cliënt, wonende in Hilvarenbeek. De andere cliënten van de betreffende woonvoorziening, het netwerk van de cliënten en het team zijn op de hoogte gesteld. Het crisisteam en de teamleiders zorgen voor passende zorg aan de getroffen cliënt, dit doen zij in overleg met de GGD. Alle voorzorgsmaatregelen die getroffen kunnen worden om de kans op besmetting van andere cliënten en medewerkers te beperken, worden in acht genomen.
Nieuws: 21 maart 2020 - Samen met Brabantse organisaties in gehandicaptenzorg benadert Prisma Minister De Jonge vanwege dringende behoefte aan extra testen en beschermingsmiddelen voor medewerkers! Lees hier de brief
Om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen heeft het crisisteam van Prisma - met het welzijn van onze medewerkers en de cliënten als uitgangspunt - de volgende aanvullende maatregelen opgesteld:
Kijk voor de meest actuele status rondom het coronavirus op de RIVM website.
Vandaag scherpte de overheid de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus weer aan.
Het crisisteam van Prisma heeft - met het welzijn van onze medewerkers en de cliënten als uitgangspunt - daarom de volgende aanvullende maatregelen opgesteld:
De maatregelen rondom het coronavirus zijn vanuit de overheid, en dus ook bij Prisma, flink aangescherpt. Zie hieronder de aanvullende maatregelen die het speciaal ingerichte crisisteam van Prisma heeft getroffen, in samenspraak met GGD Hart van Brabant en GHOR (Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio).
Alle maatregelen zijn weloverwogen gemaakt, met het welzijn van cliënt en medewerker als uitgangspunt. Wij volgen hierin zoveel mogelijk de richtlijnen van het RIVM:
Tot nu toe zijn er nog geen besmettingen geconstateerd bij cliënten of medewerkers; vanzelfsprekend kan dat op ieder moment veranderen. Bij een constatering handelen we daarnaar.
Door samen alert te blijven en de maatregelen nauwgezet te volgen, hopen wij de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.
Kijk voor de meest actuele status rondom het coronavirus op de RIVM website.
De richtlijnen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn - specifiek voor Brabant - door het RIVM aangescherpt.
Om cliënten en medewerkers te beschermen neemt Prisma de volgende maatregelen:
Kijk voor de meest actuele status rondom het coronavirus op de RIVM website.
Het aangescherpte advies voor inwoners uit de provincie Noord-Brabant is nog steeds van kracht. Prisma volgt het RIVM in het aangepaste advies voor zorgmedewerkers uit de provincie Noord-Brabant:
In beide gevallen geldt, dat de medewerker contact moet opnemen met de leidinggevende.
Prisma hanteert het aangepaste advies van het RIVM voor zorgmedewerkers ook voor de cliënten, waarbij dus geldt dat op vertoon van alle drie de gezondheidsklachten geadviseerd wordt thuis te blijven (bijvoorbeeld bij ODC of cliënten in de dagbesteding).
Het RIVM adviseert iedereen in Brabant met milde gezondheidsklachten om het contact met de buitenwereld voorlopig tot een minimum te beperken. Onder zulke klachten verstaat het RIVM hoesten, een neusverkoudheid en koorts. Het instituut komt met dit advies omdat het de bron van een aantal besmettingen in Brabant niet kan achterhalen.
Het instituut roept mensen met klachten dus op om het uitgaansleven dit weekend te mijden en geen evenementen te bezoeken.
Voor zorgpersoneel geldt een aangepast advies (dit is het gezamenlijke advies van NVZ en RIVM). Voor zorgpersoneel geldt bovenstaande alleen als zij recent in één van de de risicogebieden* zijn geweest of mogelijk in onbeschermd contact zijn geweest met een patiënt die besmet bleek.
Dit advies geldt tot besluitvorming in het BAO (bestuurlijk afstemmingsoverleg, georganiseerd door het ministerie van VWS) op 9 maart 2020 en op basis van inzichten uit het lopende onderzoek in Noord-Brabant.
Neem contact op met de teamleider van de locatie en de bedrijfarts als je als zorgmedewerker de geringste verkoudheids- of luchtwegklachten krijgt.
Voorzorgsmaatregelen in onderstaande berichtgeving blijven van kracht.
*De risicogebieden in Europa en daarbuiten zijn:
Update rondom maatregelen coronavirus
Iedere dag blijven we de grootst mogelijke voorzorg in acht nemen; we blijven extra alert op de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
In verband met de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus in Nederland breiden we onze voorzorgsmaatregelen verder uit:
We vragen alle cliënten, netwerk en medewerkers die:
zich te telefonisch te melden bij:
Wij rekenen erop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de grootst mogelijke voorzorg in acht neemt.
Wij zullen de cliënten extra in de gaten houden en letten op eventuele ziekteverschijnselen.
* Coronagebieden zijn gebieden die door het RIVM als risico verspreidingsgebied worden aangemerkt. Dat zijn op dit moment:
Coronavirus in Nederland
Gisteren werd bekend dat er bij een inwoner van Loon op Zand het nieuwe coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. De patiënt, die kort geleden in de regio Lombardije (Italië) is geweest, ligt in isolatie in het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. De GGD brengt contacten van deze patiënt in kaart voor contactonderzoek.
Wij houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en houden ons aan het COVID-19 protocol welke uitgaat van de richtlijnen van de GGD.
We willen jullie attenderen op de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, bron RIVM:
Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Wees alert op de hygiëne en op eventuele klachten bij jezelf en naasten. Voor vragen over het coronavirus kun je terecht bij de Praktijkverpleegkundigen op het nummer: 088-7701212.
Wij blijven alert en houden jullie op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.