Coronavirus

Coronavirus Prisma

Alle informatie over het Coronavirus (COVID-19)

Update corona: versoepeling maatregelen per 1 juli

geplaatst op 30-06-2020 (16.20 uur)

In onze eerdere routekaart gaven we eerder stap voor stap aan welke maatregelen versoepeld kunnen worden per wanneer. In stap 3 zag je wat per 1 juli weer mogelijk is, maar dit zou alleen doorgaan wanneer het coronavirus onder controle zou blijven. 

Gelukkig kunnen we melden dat alle genoemde versoepelde maatregelen uit stap 3 door kunnen gaan. Dit is mogelijk, omdat iedereen zich goed houdt aan de nog steeds geldende maatregelen. Wij willen je nogmaals bedanken hiervoor. 

Hieronder leggen we graag de versoepelde maatregelen aan je uit:

Per 1 juli:

We zijn blij dat we deze positieve ontwikkelingen kunnen melden, ook al moeten we nog altijd voorzichtig blijven. Het virus is nog steeds actief door heel Nederland. We blijven alle versoepelde maatregelen dan ook monitoren om te zien of er negatieve effecten ontstaan. 

Zo nodig moeten we misschien ook weer een aantal maatregelen intrekken of veranderen. Dit kan ook gebeuren wanneer bezoek zich niet aan de hygiëne- en afstandsregels houdt. Deze veranderingen kunnen lokaal zijn of op woonvoorziening niveau; de teamleider zal dan contact opnemen. Wij hopen hierin op je begrip. 

Verdere informatie
Wij volgen altijd de landelijke richtlijnen van het kabinet. De persconferentie van afgelopen week was voorlopig de laatste. Mocht er onverhoopt toch nog een kabinetsbesluit genomen worden, informeren wij je zo snel als mogelijk over de impact hiervan op onze organisatie. Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws of bekijk de veelgestelde vragen.

Onderaan deze pagina vind je alle eerder geplaatste nieuwsberichten.

 

Op deze pagina

Verder:
Heb je een vraag over corona, bel dan met de Prisma Hulplijn: 088 - 770 2300 of stuur een mail naar hulplijn@prismanet.nl

Buiten kantooruren of wanneer je vraag m.b.t. corona urgent is, bel je naar het nummer: 088 - 7702290 Wanneer er geen urgentie is, stuur dan een mail.

Volg ook het laatste nieuws van de landelijke organisaties: 
RIVM
VGN

Brochure voor cliënten
Naamloos 2

corona zelfhulpboekjes

Het Coronavirus heeft een enorme impact op ieders leven. Om jou te ondersteunen in deze tijd die angst en onzekerheid kan oproepen zijn er een paar zelfhulpboekjes geschreven. De boekjes zijn er om jou te helpen om over je gevoelens te praten. Zodat je beter leert omgaan met de situatie van nu.
Download de boekjes hier
Steffie Corona

Het coronavirus eenvoudig uitgelegd

Steffie heeft een nieuwe stapsgewijze uitleg over het coronavirus gemaakt. De eenvoudige website is te vinden op corona.steffie.nl. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en andere kwetsbare doelgroepen.
Bekijk de website van steffie
Rijksmuseum

Leuke dingen om te doen

Tijdens de coronacrisis moet je veel binnen blijven. Hoe kan je ervoor zorgen dat je je niet gaat vervelen? We hebben een paar ideeën voor je om de tijd een beetje door te komen. Je kunt bijvoorbeeld online het rijksmuseum bezoeken of een leuk spelletje spelen, of online chatten of videobellen met de clinicclowns
Bekijk alle activiteiten die ik kan doen

Veelgestelde vragen cliënten en netwerk

1-7: Mogen cliënten op groepsreizen/groepsexcursies?

Vanaf 1 juli is het mogelijk om mee te gaan op een groepsvakantie of een excursie/uitstapje in Nederland. Hierbij gelden alle hygiëne- en afstandsregels die terug te lezen zijn in de routekaart  “Prisma bezoekregeling”. De 1,5 meter afstand geldt niet tussen de cliënt en de begeleiders, omdat anders de benodigde ondersteuning niet gegeven kan worden. Voor meer informatie over de regels omtrent zomeractiviteiten kun je terecht bij de teamleider.

1-7: Mijn vader en moeder komen altijd samen op bezoek bij mij, maar nu is mijn vader ziek. Mag mijn moeder iemand anders meenemen?

Ja, de bezoekregeling wordt door het kabinet versoepeld. Dit betekent dat er per 1 juli geen beperkingen meer zijn in het bezoek: er zijn geen regels meer over hoe lang en hoe vaak je bezoek ontvangt. Ook hoeven dit dus niet steeds dezelfde bezoekers te zijn. Wel is het van belang dat bij ieder bezoek nog de hygiëne- en afstandsregels en afspraken die gelden voor iedere locatie nageleefd worden. Bekijk ze in de routekaart “Prisma bezoekregeling”.

1-7: Mogen mijn ouders op bezoek komen als ik een eigen woonruimte heb?
Mogen mijn ouders op bezoek komen als ik een eigen woonruimte heb?

Ja, de bezoekregeling wordt door het kabinet versoepeld. Dit betekent dat er per 1 juli geen beperkingen meer zijn in het bezoek: er zijn geen regels meer over hoe lang en hoe vaak je bezoek ontvangt. Wel is het van belang dat bij ieder bezoek nog de hygiëne- en afstandsregels en afspraken die gelden voor een individuele woonruimte nageleefd worden. Bekijk ze in de routekaart “Prisma bezoekregeling”.

1-7: Mogen mijn ouders op bezoek komen op de groepswoning?
Mogen mijn ouders op bezoek komen op de groepswoning?

Ja, de bezoekregeling wordt door het kabinet versoepeld. Dit betekent dat er per 1 juli geen beperkingen meer zijn in het bezoek: er zijn geen regels meer over hoe lang en hoe vaak je bezoek ontvangt. Wel is het van belang dat bij ieder bezoek nog de hygiëne- en afstandsregels en afspraken die gelden op de groepswoning nageleefd worden. Bekijk ze in de routekaart “Prisma bezoekregeling”.

1-7: Ik heb een LAT relatie. Mag ik mijn vriend/vriendin nog zien?

Ja, de bezoekregeling wordt door het kabinet versoepeld. Dit betekent dat er per 1 juli geen beperkingen meer zijn in het bezoek: er zijn geen regels meer over hoe lang en hoe vaak je bezoek ontvangt. Wel is het van belang dat de hygiëne- en afstandsregels nageleefd worden. Bekijk ze in de routekaart “Prisma bezoekregeling”.

1-7: Mag ik nog op bezoek bij mijn zoon/dochter/familielid die bij Prisma woont?

De bezoekregeling wordt door het kabinet versoepeld. Dit betekent dat er per 1 juli geen beperkingen meer zijn in het bezoek: er zijn geen regels meer over hoe lang en hoe vaak je bezoek ontvangt. Wel is het van belang dat bij ieder bezoek nog de hygiëne- en afstandsregels en afspraken die gelden voor iedere locatie nageleefd worden. Bekijk ze in de routekaart “Prisma bezoekregeling”.

1-7: Gaan alle behandelingen voor de cliënten door?

Per 1 juli worden behandelingen op locatie weer opgestart. De  behandelaar en teamleider doen dit in overeenstemming met cliënt.

1-7: Hoe zit het met het vervoer dat geregeld is voor cliënten?

We volgen de landelijke richtlijnen voor het taxi-groepsvervoer. Per 1 juli wordt het groepsvervoer per taxi naar dagbesteding weer opgestart met de volgende regels. Er zijn plannen per locatie en per cliënt gedeeld door je begeleider/teamleider. Mocht je ondanks dit nog niets gehoord hebben over jouw eigen taxivervoer, neem dan contact op met je begeleider of teamleider.

1-7: Mag een cliënt of pleegkind naar zijn/haar ouderlijk huis? Wat zijn de richtlijnen die Prisma hierin hanteert?
Mag een cliënt of pleegkind naar zijn/haar ouderlijk huis? Wat zijn de richtlijnen die Prisma hierin hanteert?

Vanaf 1 juli kunnen cliënten weer zonder beperkende maatregelen gaan logeren of op bezoek gaan. Hier blijven ook de hygiëne- en afstandsregels uit de routekaart “Prisma bezoekregeling” gelden. Uiteraard kan logeren of bezoeken niet doorgaan als iemand klachten heeft of besmet is met Covid-19.

1-7: Zijn de dagbestedingslocaties open?

Van reguliere opening van de dagbesteding zoals we die voorheen kenden, is binnen Prisma nog geen sprake. Wel zullen we de komende weken/maanden gefaseerd opstarten daar waar mogelijk, met de regels die dan gelden. Per 1 juli wordt het groepsvervoer per taxi naar dagbesteding weer opgestart met de volgende regels. Wij volgen hierbij de landelijke richtlijnen voor het taxi-groepsvervoer.  Er zijn plannen per locatie en per cliënt gedeeld door je begeleider/teamleider. Mocht je ondanks dit nog niets gehoord hebben over jouw eigen taxivervoer, neem dan contact op met je begeleider of teamleider. 

 Mogen kinderen met neusverkoudheid naar de orthopedagogische dagcentra (ODC’s)?

Kinderen van 0 tot 6 jaar met alleen neusverkoudheid ZONDER KOORTS mogen gewoon naar het ODC komen en hoeven niet meer thuis te blijven, behalve als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde SARS-CoV-2-infectie of een volwassen gezinslid hebben met klachten die passen bij COVID-19.

Kinderen van 0 tot 6 jaar met andere klachten dan neusverkoudheid, die bij COVID-19 kunnen passen (zoals benauwdheid, hoesten en koorts) moeten thuisblijven. Zij kunnen op verzoek van de ouders getest worden.

Wat is het beleid van Prisma als er een cliënt in een groepswoning of los appartement (milde) gezondheidsklachten én koorts vertoont?
Wat is het beleid van Prisma als er een cliënt in een groepswoning of los appartement (milde) gezondheidsklachten én koorts vertoont?

Prisma volgt hierin de richtlijnen van de overheid. Als een cliënt (milde) gezondheidsklachten heeft (verkoudheid, koorts en/ of luchtwegklachten) was het advies al om binnen te blijven. De aangescherpte maatregel hierop is dat op het moment dat één cliënt koorts heeft, alle cliënten van de groepswoning thuis moet blijven. Voor de cliënten die in losse appartementen wonen waarbij één cliënt koorts heeft, wordt de gezamenlijke woonkamer gesloten en moeten groepsactiviteiten vermeden worden.

Zijn de orthopedagogische dagcentra (ODC’s) open?

Vanaf 11 mei zijn de ODC’s (orthopedagogische dagcentra: ‘t Overstapje Raamsdonksveer, Balade Waalwijk en Huis van de Heuvel Breda - Boris Beer en Leo Leeuw) - inclusief zaterdagopvang - voor kinderen tot 12 jaar zonder corona-gerelateerde klachten weer stapsgewijs open gegaan volgens de richtlijnen van het RIVM. 

De ODC's en de zaterdagopvang zijn voor kinderen ouder dan 12 jaar weer open per 2 juni.

Ik zit in het cliëntenplatform en/of in een cliëntenraad gaan deze overleggen nog door?

Overleggen mogen per 1 juli met maximaal 15 personen doorgang vinden. Daarbij dient iedereen zich te houden aan alle basisregels (1,5 meter afstand, niezen/hoesten in elleboog, papieren zakdoeken gebruiken, handen desinfecteren bij binnenkomst en bij weggaan, bij klachten blijf je thuis). 

Mag ik nog handen schudden met anderen?

Naast de algemene hygiënemaatregelen volgt Prisma het RIVM en wordt geadviseerd om onderling geen handen te schudden. 

Ik ontvang ambulante ondersteuning, bezoekt mijn begeleider mij nog thuis?

Prisma volgt hierin de richtlijnen van de overheid, waarbij wordt aangegeven dat ambulante zorg gewoon zijn continuïteit behoudt. De begeleider/begeleidster belt jou op, voordat hij/zij op huisbezoek komt, om te vragen of je klachten hebt. Als jij klachten hebt dan wordt het huisbezoek vervangen door een belafspraak of beeldbellen. Als jij geen klachten hebt dan komt de begeleider dus gewoon bij jou langs.

Gaan bijeenkomsten nog door?

Bijeenkomsten/overleggen mogen per 1 juli met maximaal 15 personen doorgang vinden. Daarbij dient de plaats/ruimte van het overleg wel aan alle algemene richtlijnen die we tot nu toe hanteren te voldoen.

Ik heb een vraag over corona. Wie kan ik bellen?

De Prisma Hulplijn kan benaderd worden voor vragen over corona.

Ben je bezorgd, heb je behoefte aan een luisterend oor of wil je dat er even iemand meedenkt, bel dan de hulplijn. De hulplijn is er voor medewerkers, cliënten en familie. 

Mag ik weer buiten sporten?
Mag ik weer buiten sporten?

Ja dit mag op 1,5 meter afstand. Belangrijk is wel dat je zelf passend vervoer regelt als sporten op eigen locatie niet mogelijk is.

Veelgestelde vragen medewerkers

Veelgestelde vragen voor jou als medewerker vind je op de LOBBY hier vind je ook het laatste (interne) nieuws. 

Eerdere nieuwsberichten over Corona vind je hieronder

Update 25 juni - 17. 30 uur

Update 25 juni - 17:30 uur - Versoepeling maatregelen

Gisteren werd in de voorlopig laatste persconferentie aangegeven dat de maatregelen per 1 juli versoepeld worden. Dat is erg positief nieuws. Sommige versoepelingen gaan zelfs sneller dan verwacht. Om die reden hebben wij wat meer tijd nodig om ons beleid verder uit te werken. Aanstaande dinsdag communiceren we de versoepelingen, zodat ze per 1 juli in kunnen gaan. De veiligheid van cliënten en medewerkers blijft voorop staan en daarom moeten we afwegingen maken over hoe wij omgaan met deze versoepelingen en welke risico’s dit eventueel met zich meebrengt. 

Aanstaande dinsdag informeren we alle betrokkenen (per mail/brief en op deze pagina) over ons beleid op de volgende onderwerpen:

 • vervoersmogelijkheden i.c.m. dagbesteding per 1 juli
 • op vakantie gaan van cliënten per 1 juli
 • bezoekregeling en inzet vrijwilligers per 1 juli 
Update 13 juni 2020 - 9:30 uur

In de update van woensdag 27 mei kondigde we de Prisma routekaart aan waarin te zien is welke maatregelen op welk moment versoepeld worden. De aangekondigde versoepelingen die ingaan per 15 juni, kunnen doorgaan zoals in de routekaart vermeld. Het betreft de volgende maatregelen:

 • Bezoek, logeren en vakantie: zoals in de routekaart vermeld, is binnen op bezoek gaan en logeren weer mogelijk vanaf 15 jun volgens de voorwaarden die gehanteerd worden. Het logeer-/ bezoekadres is het woonadres van de eerder opgegeven bezoekers. Dat betekent dat wanneer je op vakantie wilt gaan met het eigen gezin, dit ook weer mogelijk is vanaf 15 juni. Op deze manier maken we contact weer mogelijk, ook buiten je eigen woning, maar blijft het contact beperkt tot een kleine kring. Op vakantie gaan met een groepsreis of met andere mensen die niet behoren tot die kleine kring, is dus nog niet mogelijk. 
 • Taxivervoer van en naar dagbesteding: wij hebben de landelijke richtlijnen voor het taxi-groepsvervoer ontvangen. Wij zijn nu aan het kijken wat dit betekent voor de dagbesteding. Deze plannen worden vóór 1 juli gecommuniceerd zodat er op tijd duidelijk is hoe we dit gaan organiseren.  

Monitoring maatregelen
We blijven de versoepelingen samen monitoren om te zien of er negatieve effecten ontstaan. Dit doen we samen met een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van cliënten, netwerk en medewerkers, waar we de maatregelen aan voorleggen, toetsen en feedback ontvangen. 

Deze positieve ontwikkelingen geven ons nog steeds veel vertrouwen in het feit dat we dit samen kunnen! We bereiden de versoepelingen van de maatregelen vanaf 1 juli voor en berichten hierover in week 26.

 

Update 27 mei - 14:30 uur

Download hier de Prisma Routekaart. In de routekaart laten we zien welke coronamaatregelen we gaan versoepelen, met - waar nodig - uitleg per maatregel (klik op de roze links). Je ziet in één oogopslag wat weer mogelijk is per 1 juni en per 1 juli. 

Drie onderwerpen die we willen uitlichten:

 • Taxivervoer van en naar de dagbesteding: we zijn in afwachting van de groepsvervoer-richtlijnen vanuit de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Hierin brengen zij advies uit over groepsvervoer in de gehandicaptenzorg. Tot die tijd wordt er - waar we kunnen - maatwerk geboden per activiteitencentrum, ook voor cliënten die niet bij Prisma wonen.
 • Orthopedagogische dagcentra en zaterdagopvang voor kinderen ouder dan 12 jaar weer open: alle betrokken ouders/ wettelijk vertegenwoordigers worden door een medewerker van de locatie benaderd met alle benodigde informatie.
 • Versoepeling van de bezoekregeling: bezoeken mag vanaf nu, maar met maximaal twee (steeds dezelfde) personen, waarbij iedereen zich blijft houden aan alle regels

De gezondheid blijft het belangrijkste, dus we blijven goed in de gaten houden of de versoepeling van de maatregelen geen negatieve effecten heeft. 

Toevoeging 3 juni: voor onze leveranciers zijn de richtlijnen ook wat versoepeld. Lees hier de geldende maatregelen voor leveranciers van Prisma, Fittin en/of Makker.

Update 20 mei 12.30 uur
Update Versoepeling maatregelen

Net zoals iedereen kijken ook wij uit naar een versoepeling van de corona maatregelen. 

Wij zijn al enige tijd bezig te bekijken welke maatregelen versoepeld kunnen worden met ingang van 1 juni a.s. We gebruiken hiervoor de richtlijnen van het kabinet (persconferenties) en het RIVM, maar nemen ook de standpunten van de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) mee in de besluitvorming. Gelukkig hebben we goed nieuws en kunnen we zelfs een aantal maatregelen versoepelen vanaf 25 mei. Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje: 

De corona maatregelen die we willen versoepelen zijn in ieder geval:

Dagbesteding
Het kabinet stelt dat iedere cliënt een passende vorm van dagbesteding moet hebben vanaf 1 juni. Prisma heeft dit de afgelopen maanden al georganiseerd voor cliënten.

De huidige invulling van dagbesteding vindt al op de volgende manieren plaats:

 • Voor een aantal cliënten was er geen verandering; dagbesteding vindt plaats op de vertrouwde manier.
 • Voor veel cliënten geldt dat zij de afgelopen maanden al dagbesteding thuis krijgen aangeboden. Dagbesteding medewerkers zijn op de woningen aanwezig en bieden daar een aangepast programma.
 • Een klein aantal cliënten krijgt dagbesteding op maat.
 • Cliënten die niet in een voorziening wonen, krijgen thuis dagbesteding, of de mogelijkheid daartoe.

Mochten er nu vragen zijn over de dagbesteding die je krijgt, kun je contact opnemen met de persoonlijk ondersteuner of de teamleider. 

Van reguliere opening van de dagbesteding zoals we die voorheen kenden, is binnen Prisma voor 1 oktober 2020 geen sprake. Wel zullen we de komende weken/maanden gefaseerd opstarten daar waar mogelijk, met de regels die dan gelden (bijvoorbeeld taxivervoer).

Vervolg met een routekaart
Volgende week brengen we een routekaart uit waarin onder andere de terugkeer naar de voorziening en het openstellen van het ODC voor kinderen ouder dan 12 jaar wordt toegelicht. We leggen hierin gedetailleerd uit wat weer kan vanaf 1 juni en de maanden erna. Uiteraard houden we goed in de gaten of de versoepeling van de maatregelen geen negatief effect gaat hebben, omdat we nog steeds erg voorzichtig moeten zijn met het virus. Ieders gezondheid blijft voorop staan.

Update 23 april 2020 - 12.03 uur
Update 23 april 2020 - 12.03 uur

Dinsdag 21 april maakte het kabinet bekend dat alle huidige maatregelen om het coronavirus te beperken tot en met 19 mei worden verlengd. Deze verlenging geldt dus ook voor de volgende maatregelen die Prisma hanteert:

 • Voor alle Prisma locaties geldt de bezoekregeling: “Nee, tenzij”. Er mag geen bezoek komen (er zijn dus alleen cliënten/ bewoners en zorgmedewerkers aanwezig), tenzij bezoek van essentieel belang is voor de cliënt. 
 • Alle dagbestedingslocaties van Prisma blijven gesloten
 • De behandelingen van cliënten waarbij direct contact plaatsvindt gaan niet door, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Binnen ambulante zorg belt de ambulant medewerker voorafgaand aan het huisbezoek of de cliënt klachten heeft. Wanneer sprake is van (milde) klachten, wordt het bezoek verplaatst of vervangen door bijvoorbeeld videobellen.


We vinden het erg vervelend dat dit de boodschap moet zijn, maar we moeten met zijn allen volhouden om elkaar te beschermen. We weten dat vooral het niet mogen ontvangen van bezoek enorm moeilijk is. We proberen alles in het werk te stellen om het jou als cliënt zo prettig mogelijk te maken.

Kinderen tot 12 jaar
Vanaf 11 mei a.s. komt er voorzichtig wat ruimte voor kinderen tot 12 jaar. Vanaf dan zullen onder andere de basisscholen - inclusief speciaal onderwijs -  en kinderdagverblijven weer open gaan. Met deze voorzichtige ruimte voor kinderen tot 12 jaar onderzoeken wij op dit moment of, en zo ja hoe, wij de orthopedagogische dagcentra (ODC’s) - inclusief zaterdagopvang - weer open kunnen stellen per 11 mei voor kinderen tot 12 jaar. Ook onderzoeken wij de mogelijkheden met betrekking tot het taxivervoer van en naar de ODC’s. 

De locatie neemt vóór 11 mei contact op met de betreffende ouders/ vertegenwoordigers over de mogelijkheden en maatwerk per kind. 

Update 1 april 2020 16.50 uur

Verlenging huidige maatregelen

Dinsdag 31 maart jl. maakte het kabinet bekend dat alle huidige maatregelen om het coronavirus te beperken tot en 28 april worden verlengd. Deze verlenging geldt dus ook voor de volgende maatregelen die Prisma hanteert:

 • Voor alle Prisma locaties geldt de bezoekregeling: “Nee, tenzij”. Er mag geen bezoek komen (er zijn dus alleen cliënten/ bewoners en zorgmedewerkers aanwezig), tenzij bezoek van essentieel belang is voor de cliënt. Wij doen een dringend beroep op alle besturen en ouders van Fittin wooninitiatieven om ook deze landelijke bezoekregeling te volgen.
 • Alle dagbestedingslocaties van Prisma zijn gesloten.
 • Er is geen taxivervoer van en naar ODC’s of dagbestedingslocaties van Prisma. 
 • Voor ODC’s geldt: maatwerk waar nodig en waar mogelijk (we volgen hierin de RIVM richtlijnen, zoals opvang van kinderen voor ouders met vitale beroepen).
 • De behandelingen van cliënten waarbij direct contact plaatsvindt gaan niet door, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Ambulante zorg: de ambulant medewerker belt voorafgaand aan het huisbezoek of de cliënt klachten heeft. Wanneer sprake is van (milde) klachten, wordt het bezoek verplaatst of vervangen door bijvoorbeeld videobellen.
 • Kantoorpersoneel wordt nog steeds verzocht - waar kan - zoveel mogelijk thuis te werken. 
 • We nemen op alle locaties van Prisma de algemene hygiënemaatregelen in acht: 
  • Geen handen schudden
  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Daarnaast heeft het kabinet aangekondigd dat naar verwachting vanaf 6 april extra testen beschikbaar komen voor zorgmedewerkers die werken met kwetsbare personen en zelf klachten hebben die lijken op klachten die passen bij het coronavirus. Wij zijn verheugd met deze ontwikkeling, want dit draagt bij aan een nog veiligere omgeving voor cliënten.

Update 26 maart 2020 - 16:00 uur

Update 26 maart 2020 - 16:00 uur

Om alle cliënten en medewerkers van Prisma zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus, volgen wij steeds alle landelijke richtlijnen op voor zorgorganisaties. Hiermee proberen we de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Nieuwe bezoekregeling: Nee, tenzij
Afgelopen maandag 23 maart 2020 werd bekend dat er een nieuwe landelijke bezoekregeling voor de gehandicaptenzorg vastgesteld is. De bezoekregeling gaat uit van het principe: nee, tenzij.

Concreet betekent dit het volgende voor alle locaties van en alle cliënten bij Prisma:

 • Er mag geen bezoek komen (er zijn dus alleen cliënten/ bewoners en zorgmedewerkers aanwezig), tenzij bezoek van essentieel belang is voor de cliënt. Een mogelijk essentieel belang is ter beoordeling aan de teamleider.
 • Deze landelijke richtlijn geldt per direct en vooralsnog tot 6 april.
 • Als het coronavirus wordt geconstateerd bij een van de cliënten of medewerkers, dan geldt er een volledig bezoekverbod voor de betreffende locatie. 
 • Kies je ervoor om (de cliënt) naar huis te (laten) gaan? Dan kun je als cliënt niet terugkeren naar de locatie gedurende deze maatregel.

Contact houden
We realiseren ons dat dit een zeer ingrijpende maatregel is voor iedereen, maar het is noodzakelijk om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. 

We moedigen jullie aan het contact op andere manieren voort te zetten wanneer dit mogelijk is, bijvoorbeeld door videobellen.

Overzicht van alle geldende maatregelen
Er zijn veel maatregelen van kracht in deze crisistijd. Wij zetten hieronder de huidige maatregelen die we binnen Prisma voor cliënten en netwerk hanteren (sowieso tot 6 april 2020) overzichtelijk op een rij:

 • Voor alle Prisma locaties geldt de bezoekregeling: “Geen bezoek, tenzij”, zoals hierboven uitgelegd.
 • Alle dagbestedingslocaties van Prisma, inclusief ODC’s, zijn gesloten en alle dagbestedingsactiviteiten stoppen. 
 • Er is geen taxivervoer van en naar ODC’s of dagbestedingslocaties van Prisma.
 • De behandelingen van cliënten waarbij direct contact plaatsvindt gaan niet door, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Ambulante zorg: de ambulant medewerker belt voorafgaand aan het huisbezoek of de cliënt klachten heeft. Wanneer sprake is van (milde) klachten, wordt het bezoek verplaatst of vervangen door bijvoorbeeld videobellen.
 • We nemen op alle locaties van Prisma de algemene hygiënemaatregelen in acht: 
  • Geen handen schudden
  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Op deze pagina vind je onder de veelgestelde vragen alle eerdere nieuwsberichten terug over het coronavirus.

Update 23 maart 2020 15:00 uur

Nieuws: 23 maart 2020 - Helaas is de eerste officieel bevestigde corona besmetting binnen Prisma een feit. Het gaat om een cliënt, wonende in Hilvarenbeek. De andere cliënten van de betreffende woonvoorziening, het netwerk van de cliënten en het team zijn op de hoogte gesteld. Het crisisteam en de teamleiders zorgen voor passende zorg aan de getroffen cliënt, dit doen zij in overleg met de GGD. Alle voorzorgsmaatregelen die getroffen kunnen worden om de kans op besmetting van andere cliënten en medewerkers te beperken, worden in acht genomen.

Update 21 maart 2020 14:00 uur

Nieuws: 21 maart 2020 - Samen met Brabantse organisaties in gehandicaptenzorg benadert Prisma Minister De Jonge vanwege dringende behoefte aan extra testen en beschermingsmiddelen voor medewerkers! Lees hier de brief

Update 17 maart 2020 12:00 uur

Om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen heeft het crisisteam van Prisma - met het welzijn van onze medewerkers en de cliënten als uitgangspunt - de volgende aanvullende maatregelen opgesteld:

 • De dagbesteding van Prisma, inclusief ODC’s, sluit tot 6 april 2020. Maatwerk wordt geleverd indien nodig en mogelijk, de inventarisatie daarvan en eventuele afspraken worden door de teamleiders gemaakt. 
 • Er is dus ook geen taxivervoer van en naar de dagbestedingslocaties van Prisma tot 6 april. De teamleider is aanspreekpunt voor cliënten, ouders, netwerk van cliënten.
 • Er wordt vandaag een brief verstuurd naar cliënten en contactpersonen over de maatregelen die m.b.t. de dagbesteding zijn genomen. 
 • Medewerkers die behoren tot risicogroepen, zoals bekend zijn met longklachten, zwanger zijn, diabetes etc, overleggen met hun huisarts en bespreken met hun leidinggevende hun inzet.

Kijk voor de meest actuele status rondom het coronavirus op de RIVM website.

Update 15 maart 2020 - 19:00uur

Vandaag scherpte de overheid de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus weer aan. 

Het crisisteam van Prisma heeft - met het welzijn van onze medewerkers en de cliënten als uitgangspunt - daarom de volgende aanvullende maatregelen opgesteld:

 • Morgen - maandag 16 maart - en dinsdag 17 maart blijven alle dagbestedingslocaties, inclusief ODC’s (orthopedagogische dagcentra: ‘t Overstapje, Balade Waalwijk en Huis van de Heuvel Breda - Boris Beer en Leo Leeuw) gesloten. Dit is een tijdelijke maatregel (we verlengen het weekend); aanstaande dinsdag communiceren we hoe we vanuit daar verder gaan.
 • Waar je kunt, informeer je cliënten direct nadat je deze tekst gelezen hebt.
 • Alle taxibedrijven die cliënten morgen en dinsdag naar ODC’s of dagbestedingslocaties zouden brengen, worden vanavond nog afgebeld. Zij zullen morgen niet rijden.
 • De medewerkers dagbesteding komen morgenvroeg gewoon naar de dagbestedingslocatie/ ODC. We vragen jullie om er iets eerder te zijn, om telefonisch mensen te woord te kunnen staan waar nodig en om cliënten op te vangen die toch zullen komen.
 • Ambulante begeleiding gaat gewoon door zoals eerder gecommuniceerd: ambulante medewerkers bellen voorafgaand aan hun huisbezoek of de cliënt klachten heeft. Zo ja, dan wordt het huisbezoek vervangen door telefonisch contact of beeldbellen.
 • Kantoorpersoneel wordt nog steeds verzocht - waar kan - zoveel mogelijk thuis te werken. Stem onderling af over de bezetting als deze in het gedrang komt i.v.m. de sluiting van scholen en dagopvangcentra.
Update 13 maart 2020 - 14:00 uur

De maatregelen rondom het coronavirus zijn vanuit de overheid, en dus ook bij Prisma, flink aangescherpt. Zie hieronder de aanvullende maatregelen die het speciaal ingerichte crisisteam van Prisma heeft getroffen, in samenspraak met GGD Hart van Brabant en GHOR (Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio).

Alle maatregelen zijn weloverwogen gemaakt, met het welzijn van cliënt en medewerker als uitgangspunt. Wij volgen hierin zoveel mogelijk de richtlijnen van het RIVM:

 • Bezoek is alleen welkom op de woonvoorziening wanneer hij/zij geen (milde) gezondheidsklachten heeft. Heeft de bezoeker wel (milde) gezondheidsklachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts, dan wordt de toegang tot de locatie geweigerd. Deze regel hanteren we voor alle bezoekers, uitgezonderd zorgpersoneel.
 • Zorgpersoneel dient verkoudheidsklachten én koorts te hebben voordat ze zich ziek melden; dit om de continuïteit in de primaire zorg te kunnen waarborgen. 
 • We vragen zorgmedewerkers niet naar het buitenland te reizen om mogelijke besmetting zoveel mogelijk te beperken. 
 • Alle cliënten die dagbesteding hebben bij Prisma mogen alleen komen als zij geen (milde) gezondheidsklachten hebben. Heb je één van de klachten, dan kun je niet naar de dagbesteding komen. 24 uur nadat de klachten weg zijn, ben je weer welkom.
 • De behandelingen van cliënten waarbij direct contact plaatsvindt gaan niet door, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Ook voor mensen die bij Prisma wonen geldt dat sociaal contact vermeden moet worden. Op de woonvoorziening zijn de medewerkers hier extra alert op en begeleiden cliënten daarin. Uiteraard kunnen de cliënten gewoon in hun eigen woning blijven. 
 • Voor kantoorpersoneel geldt: werk tot 31 maart, waar het kan, zoveel mogelijk thuis. Hiermee vervallen ook de interne en externe vergaderingen. Overleg zoveel mogelijk telefonisch.

Tot nu toe zijn er nog geen besmettingen geconstateerd bij cliënten of medewerkers; vanzelfsprekend kan dat op ieder moment veranderen. Bij een constatering handelen we daarnaar. 

Door samen alert te blijven en de maatregelen nauwgezet te volgen, hopen wij de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Kijk voor de meest actuele status rondom het coronavirus op de RIVM website.

Update 12 maart 2020 - 15:56 uur

De richtlijnen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn - specifiek voor Brabant - door het RIVM aangescherpt. 

Om cliënten en medewerkers te beschermen neemt Prisma de volgende maatregelen:

 • Voor kantoorpersoneel geldt: werk tot en met maandag 16 maart, waar het kan, zoveel mogelijk thuis. Hiermee vervallen ook de interne en externe vergaderingen. Overleg zoveel mogelijk telefonisch (via Hangouts / Meet met meerdere mensen tegelijk).
 • Voor medewerkers uit de zorg geldt: alle overleggen waar je bij betrokken bent, vervallen tot 1 april. Het gaat hier om zaken als: teamoverleggen, scholing en training, cliëntplanbesprekingen en -evaluaties, reguliere (niet opgeschaalde) MDO's en werkgroepen. Het besluit is deze bijeenkomsten te laten vervallen en ook niet meer in te halen. Doen er zich problemen voor, bespreek deze dan telefonisch. We leggen hiermee de focus op de primaire zorg.
 • Verplichte scholingen en trainingen voor medewerkers en leerlingen worden tot 1 april afgelast. Deze maatregel zorgt ervoor dat er (naast het mogelijk voorkomen van besmettingen) zoveel mogelijk mensen in de primaire zorg ingezet worden.
 • Grote bijeenkomsten en evenementen worden tot 1 april afgelast. Alle betrokken partijen worden hiervoor apart benaderd.
 • Ambulante medewerkers bellen voorafgaand aan hun huisbezoek of de cliënt klachten heeft. Zo ja, dan wordt het huisbezoek vervangen door telefonisch contact of beeldbellen.
 • Flexmedewerkers worden op de reguliere manier ingezet. Voor hen gelden dezelfde richtlijnen als voor overige medewerkers van Prisma.
 • Naast de al geldende hygiënemaatregelen geldt nu ook als maatregel dat we geen handen meer schudden. Desinfecterende doekjes zijn beschikbaar en te bestellen om bij gedeeld gebruik van bijvoorbeeld toetsenbord, bureau en muizen eerst te desinfecteren.
 • Bezoek cliënten en/of locaties alleen wanneer noodzakelijk, zodat we op deze manier besmetting zoveel mogelijk voorkomen. Bij (milde) gezondheidsklachten zoals verkoudheid, hoesten of koorts, meldt u dan bij de teamleider vóór het bezoek.
 • Voor iedereen die werkzaam is binnen Prisma (medewerkers, vrijwilligers, stagiaires, leerlingen etc) geldt: wanneer je je ziek meld vanwege verkoudheid, koorts en/ of luchtwegklachten (bij één van de drie klachten of een combinatie van klachten) meld je je niet alleen ziek bij je leidinggevende, maar óók bij de praktijkverpleegkundigen. Bij besmetting of duidelijk vermoeden van besmetting (urgente situatie) meld je dit telefonisch via 088 - 7702290.
  Alle overige meldingen meldt je via infectieziekten@prismanet.nl Op deze manier blijven we zo alert als mogelijk op alle risico’s.
 • De extra maatregel rondom ziekmelding geldt ook bij het ziekmelden van cliënten. Wanneer je een cliënt ziek meld vanwege verkoudheid, koorts en/ of luchtwegklachten (bij één van de drie klachten of een combinatie van klachten) meld je dit bij de praktijkverpleegkundigen. Ook hier geldt: bij besmetting of duidelijk vermoeden (urgente situatie) meld je dit telefonisch via 088 - 7702290.
 • Alle overige meldingen meld je via infectieziekten@prismanet.nl 

Kijk voor de meest actuele status rondom het coronavirus op de RIVM website.

Update 9 maart 2020 - 12.45 uur

Het aangescherpte advies voor inwoners uit de provincie Noord-Brabant is nog steeds van kracht. Prisma volgt het RIVM in het aangepaste advies voor zorgmedewerkers uit de provincie Noord-Brabant:

 1. Heeft een medewerker risicogebied bezocht of contact gehad met cliënten/ patiënten met corona infectie en klachten van verkoudheid: thuisblijven 
 2. Voor Brabant geldt extra voor alle zorgmedewerkers bij verkoudheid EN luchtwegklachten EN koorts: thuis blijven (ongeacht contacten of bezoek aan risicogebieden) – in alle andere gevallen kunnen medewerkers gewoon komen werken. Enkel bij een combinatie van alle drie de gezondheidsklachten is het advies thuis blijven. 

In beide gevallen geldt, dat de medewerker contact moet opnemen met de leidinggevende.

 1. Voor overige burgers in Noord-Brabant geldt bij verkoudheidsklachten; sociale contacten vermijden. Het advies is dat zorgorganisaties in Noord-Brabant familie en ander bezoek moeten vragen om weg te blijven wanneer er sprake is van verkoudheidsklachten.

Prisma hanteert het aangepaste advies van het RIVM voor zorgmedewerkers ook voor de cliënten, waarbij dus geldt dat op vertoon van alle drie de gezondheidsklachten geadviseerd wordt thuis te blijven (bijvoorbeeld bij ODC of cliënten in de dagbesteding). 

Update: 6 maart 2020 - 21:30 uur

Het RIVM adviseert iedereen in Brabant met milde gezondheidsklachten om het contact met de buitenwereld voorlopig tot een minimum te beperken. Onder zulke klachten verstaat het RIVM hoesten, een neusverkoudheid en koorts. Het instituut komt met dit advies omdat het de bron van een aantal besmettingen in Brabant niet kan achterhalen.
Het instituut roept mensen met klachten dus op om het uitgaansleven dit weekend te mijden en geen evenementen te bezoeken.

Voor zorgpersoneel geldt een aangepast advies (dit is het gezamenlijke advies van NVZ en RIVM). Voor zorgpersoneel geldt bovenstaande alleen als zij recent in één van de de risicogebieden* zijn geweest of mogelijk in onbeschermd contact zijn geweest met een patiënt die besmet bleek.

Dit advies geldt tot besluitvorming in het BAO (bestuurlijk afstemmingsoverleg, georganiseerd door het ministerie van VWS) op 9 maart 2020 en op basis van inzichten uit het lopende onderzoek in Noord-Brabant.

Neem contact op met de teamleider van de locatie en de bedrijfarts als je als zorgmedewerker de geringste verkoudheids- of luchtwegklachten krijgt.

Voorzorgsmaatregelen in onderstaande berichtgeving blijven van kracht.

*De risicogebieden in Europa en daarbuiten zijn:

 • China (inclusief Hong Kong en Macau)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
  Kijk voor de meest actuele update op deze website.
Update: 6 maart 2020 10:30 uur

Update rondom maatregelen coronavirus

Iedere dag blijven we de grootst mogelijke voorzorg in acht nemen; we blijven extra alert op de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes

Update: 2 maart 2020 14:00 uur

In verband met de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus in Nederland breiden we onze voorzorgsmaatregelen verder uit:

We vragen alle cliënten, netwerk en medewerkers die:

 • de afgelopen 14 dagen in een corona gebied* zijn geweest en luchtwegklachten of gezondheidsklachten hebben
  of
 • de afgelopen 14 dagen contact hebben gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus

zich te telefonisch te melden bij:

 • client-netwerk: teamleider van de betreffende locatie
 • medewerkers: bij de leidinggevende.

Wij rekenen erop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de grootst mogelijke voorzorg in acht neemt.

Wij zullen de cliënten extra in de gaten houden en letten op eventuele ziekteverschijnselen.

* Coronagebieden zijn gebieden die door het RIVM als risico verspreidingsgebied worden aangemerkt. Dat zijn op dit moment:

 • China (inclusief Hong Kong en Macau)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • In Noord-Italië de provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië
update: 28-02-2020

Coronavirus in Nederland

Gisteren werd bekend dat er bij een inwoner van Loon op Zand het nieuwe coronavirus  (COVID-19) is vastgesteld. De patiënt, die kort geleden in de regio Lombardije (Italië) is geweest, ligt in isolatie in het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.  De GGD brengt contacten van deze patiënt in kaart voor contactonderzoek.

Wij houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en houden ons aan het COVID-19 protocol welke uitgaat van de richtlijnen van de GGD. 

We willen jullie attenderen op de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, bron RIVM:

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Wees alert op de hygiëne en op eventuele klachten bij jezelf en naasten.  Voor vragen over het coronavirus kun je terecht bij de Praktijkverpleegkundigen op het nummer: 088-7701212.

Wij blijven alert en houden jullie op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.