IMG 20210720 WA0001 (2)

‘Onze zoon Willem heeft in de kindwoning van Prisma zijn plek gevonden. Dat is zijn tweede thuis!’

Een veilige plek

✔️ Een goed en veilig thuis voor jouw kind.

✔️ De woning biedt rust en regelmaat.

✔️ Kinderen mogen zijn wie ze zijn. 

Wij bouwen momenteel een nieuw kindcentrum zodat wij de ontwikkeling van jouw kind en gezin nog meer écht voorop kunnen zetten. 

Ben jij benieuwd naar ons nieuwe kindcentrum? 

Bekijk het hier

Een veilige woonomgeving

Licht geëmotioneerd deelt Lian Boom in een openhartig gesprek haar verhaal over de zoektocht naar een veilige leefomgeving voor haar zoon Willem. Hoewel de eerste signalen van Willems achterstand op jonge leeftijd al zichtbaar worden, zet Lian samen met haar man alles op alles om hun zoon een zo’n fijn mogelijke thuisbasis te geven. Totdat de situatie voor het gezin niet meer haalbaar is én er hulp nodig is. Lian deelt haar verhaal.

Kindwoning Gezin Willem

Je moedergevoel geeft aan dat er iets niet klopt

Adrian (49), Lian (47) en zoons Willem (18) en Wiebe (14) zijn woonachtig in het Brabantse Etten-Leur. 18 jaar geleden wordt daar de kleine Willem geboren. “Ik weet nog goed dat ik na de geboorte van Willem met de meiden van de zwangerschapsyoga samenkwam. De kinderen kropen in het rond, pakten spullen vast, behalve onze Willem. Die werd getriggerd door de verwarming en liet het speelgoed links liggen. Hij deed niet wat je van een kindje van die leeftijd verwacht. Op zo’n moment geeft je moedergevoel al aan dat er iets niet klopt.”

Signalen herkennen 

Als de tijd verstrijkt en de tweejarige Willem ook op de peuterschool een opvallende verschijning blijkt, wordt Lians moedergevoel steeds meer bevestigd. “Op school leren kinderen in de kring een bepaalde routine aan en dat doen ze na van de juf of meester. Willem liep weg en hield even verderop twee balletjes tegen zijn hoofd aan in plaats van ermee te spelen. Hij paste zich niet aan in de groep en dan ga je als ouder op zoek naar de oorzaak.” Het gezin komt bij Prisma terecht. “Het heeft veel indruk op ons gemaakt hoe zij uitleg geven over autisme en de ontwikkelingsachterstand die Willem lijkt te hebben. De tips en tools die zij deelden om hier in de thuissituatie mee om te gaan, gaven ons veel houvast.”

Je hebt gezien dat het thuis niet goed gaat en dat is de waarheid.
Kindwoning Willem (1)

De controle kwijtraken

Willem gaat naar het speciaal onderwijs en lijkt daar zijn plek te vinden. Toch wordt het in zijn tienerjaren steeds lastiger om het gezin op de been te houden. “Sociaal emotioneel vertoont Willem het gedrag van een peuter en cognitief van een jongen van een jaar of acht. Je kunt enerzijds veel met hem lachen, maar er komt ontzettend veel zorg bij kijken. Wij waren alleen maar bezig met bijsturen; in lastige periodes draaide alles om Willem. Als we op visite waren en Willem kon de vele prikkels niet aan, dan moesten we abrupt naar huis toe. Ook thuis ontstonden er wrijvingen binnen ons gezin. Kwam Willem met de bus thuis, dan schoot mijn jongste zoon naar boven toe, omdat alles op z’n kop werd gezet. Mijn man en ik kregen onderling strubbelingen, omdat de ander het bijvoorbeeld beter lijkt te weten. Dan raak je de controle langzamerhand kwijt. Het is zo bepalend hoe Willem zijn dag is.” Steeds vaker krijgt het gezin signalen van buitenaf om verder te kijken.
Kindwoning Duim Omhoog

Zij maken zijn leven veilig en behapbaar

Licht ontroerd vertelt Lian hoe alles samenvalt als Willem op veertienjarige leeftijd in een kindwoning van Prisma in Raamsdonksveer gaat wonen, en later verhuist naar een locatie in Oosterhout. “Daar past onze zoon écht! Hij woont er met kinderen die ook op zichzelf zijn; ze leven niet met elkaar, maar naast elkaar… Met een eigen kamer en zelfs een tuintje. Willem houdt van buiten spelen, dus daar kan hij helemaal tot rust komen. Onze zoon Willem heeft in de kindwoning van Prisma zijn plek gevonden, dat is zijn tweede thuis! De begeleiders maken het leven voor hem veilig en behapbaar, en dat heeft hij nodig. Een veilige woonplek waar hij zichzelf kan zijn.” Het gezin heeft een aantal maanden nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. “Je hebt gezien dat het thuis niet goed gaat en dat is de waarheid. Je kunt als ouder niet 24/7 met je kind bezig zijn, dat hou je simpelweg niet vol.” Willem woont grotendeels in de kindwoning en eens in de twee weken gaat hij een weekend naar huis toe.
Dankzij deze hulp kun je op een andere manier ouder zijn. Je laat een kind los, voor een mooie toekomst.
Willem Loslaten Kindwoning

Je kind loslaten

“De kindwoning van Prisma is zijn tweede huis geworden. En gelukkig is zijn thuis bij ons ook nog altijd belangrijk voor hem. Wat ik vooral zo fijn vind, is dat de begeleiders er in moeilijke tijden voor hem zijn. Soms escaleert Willem in zijn boosheid en doet hij begeleiders pijn, dat is als moeder best moeilijk om te zien. Maar zij nemen hem zoals hij is en staan altijd voor hem klaar. Dat doet mij als moeder goed.” Lian is ook erg te spreken over de open communicatie. “De begeleiders zijn heel eerlijk en oprecht. Als Willem boos is vertellen ze dat het even niet goed gaat. Ze bellen mij dan om me op de hoogte te brengen. Als het echt niet lukt om hem rustig te krijgen, bellen ze om even te overleggen. Als ouder mag je meedenken en die betrokkenheid is ontzettend fijn. Maar ook als ik even de behoefte heb om een potje te janken omdat het niet altijd even makkelijk is, staan ze voor mij klaar.” Dankzij deze hulp kun je op een andere manier ouder zijn. Je laat je kind voor je gevoel wat los, maar dat doe je voor een mooie toekomst voor hem en voor ons als gezin. Zijn begeleiders bieden hem duidelijkheid, leren hem om zelfstandig te zijn, geven hem rust en een veilige leefomgeving. Dat is toch prachtig! Als ik zie waar we nu staan, dan ben ik als moeder enorm trots.”

Wil je graag meer informatie over de kindwoning of advies wat voor jouw gezinssituatie een passende oplossing is?

Prisma biedt een kindwoning aan waar jouw kind écht zichzelf kan zijn. Door in het ritme een stapje terug te nemen, biedt deze woonomgeving rust en regelmaat. Er werken begeleiders die jouw kind echt leren kennen