Actueel 1 Kranten (1)

Landpark Assisië opent zonnepark

BIEZENMORTEL - De zonnestralen deden nog even aardig hun best. Wel zo leuk donderdagmiddag op Landpark Assisië, want juist daarom draaide het. Het terrein waar ruim 200 mensen met een verstandelijke beperking wonen is een zonnepark rijker. Twee hectare groot, 6106 panelen in lange rijen, vanuit de trein Tilburg-Den Bosch goed te zien.

Twee bewoners en Jaap de Bruin, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgorganisatie Prisma, zorgden samen voor de officiële openingshandeling. Bewonersmedium Landpark TV legde het op camera vast. Het werd niet gezegd, maar voor zover bekend is de zonnewei de eerste die is aangelegd in de regio rond Tilburg.

Driekwart van de stroom voor heel Prisma 

De panelen kunnen samen 1,68 megaWatt aan elektriciteit leveren. Daar profiteert Assisië van, maar ook de andere 129 locaties die Prisma in Brabant heeft. ,,Ze leveren 75 procent van onze elektra-energie”, hield De Bruin zijn gehoor voor.

Voor deze vorm van verduurzaming zijn de stichters van Assisië, de broeders Penitenten, volgens de topman een mooie inspiratiebron. ,,Zij zijn altijd vrijwel zelfvoorzienend geweest, met een eigen boerderij, bakkerij en wasserij.”

In die geest is de landbouwschuur op het terrein onlangs gerenoveerd en gasloos gemaakt. In twee nieuwe groepswoningen komt er ook al geen gas aan te pas voor verwarming, douchen en koken. Die al bewoonde huizen hebben vorige week gezelschap gekregen van twee soortgelijke en een ontmoetingsruimte, en nog drie woningen zijn op komst. Allemaal geheel van hout.

,,Ze gaan net zo lang mee als de huizen hier van staal, steen en baksteen”, zegt Sander van Peer, directeur van bouwer MBC uit Bergen op Zoom. Het nieuwbouwproject heeft zijn plek op de hoek van de straten Hindeloop en Paardendraf. Daar toonde Van Peer een voorbeeld van de doorsnede van een wand: 24 centimeter dik en gevuld met cellulose. Daardoor is de isolatiewaarde zeer hoog.

Het bedrijf zet de modulaire woningen in zijn geheel in elkaar. Ze gaan in de vroege ochtend op transport, een kraan takelt ze op de locatie op de juiste plek en ‘s avonds zijn ze klaar. ,,En vrijwel al het materiaal is weer te hergebruiken.”