Bewegen met een ernstig verstandelijke beperking

Simone geniet ondanks haar ernstig verstandelijke beperking van het leven. Bekijk wat haar begeleiders voor haar doen.

Simone heeft een ernstig verstandelijke beperking. Haar begeleider Floor vertelt hoe Simone fit blijft door middel van een fysiorol en wat ze doen om Simone te laten ontspannen.

IMG_6701_b.jpg

Bewegen om verslechtering tegen te gaan

“Op advies van de fysio beweegt Simone op de fysiorol. Dit doen we om te zorgen dat ze lichamelijk zo min mogelijk achteruit gaat. Eén oefening duurt tien minuten. We houden haar via de spiegel in de gaten om te kijken of alles goed gaat. Daarnaast bieden we haar veiligheid door een liedje voor haar te zingen.”

Lekker ontspannen

“Simone kan door haar ernstig verstandelijke beperking niet praten. We communiceren met aanrakingen en geluid. Als ze blij is, laat ze dat merken door een glimlach of door vrolijk te hummen. Het meest ontspannen is Simone als ze op het waterbed ligt met een lekker dekentje en iets in haar handen. We geven haar dan meteen een voetmassage erbij.”

IMG_6696_b.jpg
“In een grote ligschommel en rolstoelschommel ontspant Simone. Hier kan ze een andere houding aannemen.” - Begeleider Floor

Een op maat gemaakt bewegingsplan

“Voor alle bewoners maken we een op maat gemaakt bewegingsplan. Dit bevat vooral leuke activiteiten. Bewegen is erg intensief voor Simone. We zien aan haar lichaamstaal wanneer het te zwaar wordt. Als ze wat meer gaat hangen en wat pips ziet, is het genoeg geweest.”

Persoonlijk contact is enorm belangrijk om de juiste zorg te bieden als jij een (zeer) ernstig verstandelijke beperking hebt.

Zelfs als je niet kunt praten, leren wij met jou communiceren.