Stan | Begeleider niveau 3

IMG 4608 2

Van je hobby je beroep maken: onze medewerker Stan is erin geslaagd

Is werken in de zorg wel iets voor mij? Stan van den Berg vroeg het zich hardop af toen zijn eerste baan in de zorg niet was wat hij ervan verwachtte. Hij besluit de tijd te nemen om te overdenken wat hij dan wel wil. Met zijn zorgzame, meelevende karakter lijkt werken in de zorg hem toch op het lijf geschreven. Gelukkig geeft hij het nog een kans en dat is maar goed ook: Stan tovert een lach op het gezicht van bewoners! 

IMG 4614 2
“Ik zie bewoners stralen als ze voor het klusbusteam mogen werken" - Stan

Wij geven spullen binnen de organisatie een nieuwe bestemming

Naast werken in de zorg is Stan in zijn vrije tijd een fanatiek klusser. Als hij maar creatief bezig kan zijn met z’n handen, is hij gelukkig. “Ik vind het heel leuk om te lassen. Ik maak allerlei meubilair, van eetkamertafels tot kapstokken en lampen. In allerlei vormen en maten.” Zijn creatieve achtergrond bracht hem op het idee van het ‘klusbusteam’. Een bus waarmee spullen naar verschillende locaties van Prisma worden vervoerd. Of waarmee niet gebruikte spullen naar de milieustraat worden gebracht. “Dat kan werkelijk om vanalles gaan. Bijvoorbeeld om de verspreiding van meubilair van mensen die overleden zijn. Of om het opruimen van ruimtes. Wij geven spullen binnen de organisatie een nieuwe bestemming.”

‘Ik bied cliënten een mix van humor en een luisterend oor’
IMG 4623 2

Gezien worden als iemand die een steentje bijdraagt

“Sommige cliënten vinden het lastig om een dagbesteding te vinden die bij hen aansluit. Gelukkig heeft het klusbusteam hier verandering in gebracht. Dit is een activiteit waarin cliënten zich nuttig kunnen maken en dat lijkt voor velen een mooie invulling van hun dag. Niet gezien worden als cliënt, maar als iemand die een steentje bijdraagt. Zo benader ik ze ook. Ik bied cliënten een mix van humor en een luisterend oor. Vooral met humor kun je zoveel bereiken. We zijn met allemaal mannen onder elkaar. Als iemand wat stiller is omdat zijn vriendinnetje niet heeft gereageerd, dan zeg ik: ‘Vrouwen? Je kunt beter kippen houden!’. Dan is het ijs gebroken en eigenlijk alles weer goed.”

Naast humor is ook een luisterend oor van groot belang. “Het mooie aan mijn rol is dat ik zowel op de woonvoorziening als op de dagbesteding werk. Als we op pad zijn praten we over allerlei dingen. Als ik hoor dat iemand nog een afspraak bij de tandarts moet verzetten, onthoud ik dat en pak ik het op zodra ik er tijd voor heb. Ik kan alles snel voor ze regelen en dat wordt enorm gewaardeerd.” 

IMG 4644 2

Dankbaarheid

Stan werkt binnen Prisma vooral met mensen met een licht verstandelijke beperking. “De dankbaarheid die je krijgt, is zo waardevol. Elke week word ik weer bedankt voor de gezellige dag en kijkt iedereen uit naar volgende week. Daar doe ik het voor. Sommige cliënten vragen zelfs: ‘Kun je niet meer dagbesteding geven?’ Dat is voor mij het grootste compliment dat ik kan krijgen.” Onlangs hebben cliënten Stan verrast voor zijn positieve bijdrage binnen Prisma. “Op een houten blokje hebben ze als bedankje een foto van het Klusbusteam afgedrukt met alle namen erop. Dat vind ik echt heel bijzonder!”

Benieuwd hoe wij invulling geven aan onze dagbesteding?

Binnen Prisma zijn er mogelijkheden voor iedereen en wij vertellen je er graag over.