Brian werkt in de complexe zorg binnen Prisma: ‘Mensen weer vooruit helpen, daar doe ik het voor’

Werken in de complexe zorg: voor gedragsdeskundige Brian Krijgsman lijkt het zijn roeping. Cliënten met verschillende problematieken weer vooruit helpen, ziet hij als een mooie missie in zijn leven. Daarnaast geeft hij collega’s scholing in de werkwijze die Prisma hanteert. Hoe hij dat doet, waar hij tegenaan loopt en wat hij zoal tegenkomt in zijn werk? Hij vertelt het graag!

Als er iemand gepassioneerd spreekt over zijn werk, dan is het Brian. Ooit koos hij voor het zorgvak omdat hij mensen vooruit wil helpen. Brian: “Ik probeer altijd te kijken naar mogelijkheden, in plaats van in problemen te denken. Op die manier zijn er altijd stappen die je kunt zetten, hoe klein soms ook. Ik snap heus wel dat een cliënt met meerdere grote problematieken geen Indische rijsttafel tevoorschijn tovert, maar zelfstandig een ei bakken of koken kan misschien wél. Samen met de cliënt gaan wij op ontdekking; waar liggen nog kansen voor hem of haar?”

Bij ons werken ook iets voor jou?

Prisma is met regelmaat op zoek naar (persoonlijke) begeleiders in de complexe zorg! Neem gerust contact op voor meer informatie of loop eens mee.

Check onze vacatures
Foto 2 (1)

De uitdaging van complexe zorg

Brian werkt met veel plezier in de complexe zorg binnen Prisma. Daarin krijgt hij te maken met cliënten die op verschillende vlakken problemen ervaren. Van geestelijk tot fysieke, financiële, emotionele of andere problemen. “Voor mij geeft die uitdaging van verschillende problematieken me juist een voldaan gevoel. Het is zeker niet altijd makkelijk, het werken in de complexe zorg. Ook omdat je te maken hebt met de omgeving van een cliënt, waarvan de naasten niet altijd hetzelfde in de situatie staan. Als ik zie dat een collega zijn of haar uiterste best doet voor een cliënt en iemand uit de omgeving van de cliënt reageert vervolgens negatief, dan is dat best even lastig. Maar voor mij staat uiteindelijk bovenaan dat we mensen vooruit kunnen helpen. Dat is wat voor mij telt, dat is waarvoor ik het doe. Die uitdaging ga ik graag aan.”
‘Soms ga ik gewoon een kop koffie drinken met een cliënt, alleen maar om contact te maken. Daar draait het om in de zorg.’
Foto 4 (2) 2

9 principes

In zijn werkwijze hanteert Brian de benadering vanuit de 9 principes. Dat zijn principes die het werken in de complexe zorg houvast geven. Denk daarbij aan: ‘Ik handel vanuit verbondenheid’ of ‘Ik maak waardevolle ervaringen mogelijk’. Brian geeft collega’s hierin scholing. “Soms is iets simpel als een kopje koffie drinken met iemand, waarbij je diegene observeert, al ontzettend waardevol, meer dan we denken. Contact maken is een van de belangrijkste uitgangspunten van de 9 principes.” In zijn scholing benoemt Brian ook vaak het ijsbergmodel. “Ik vertel collega’s dat ze niet enkel moeten kijken naar het gedrag dat iemand vertoont, dat wat zichtbaar is, maar ook naar wat er ónder die ijsberg zit. Daar bevinden zich vaak interessante dingen.” Brian ziet regelmatig vooruitgang bij de mensen die hij helpt, mede dankzij de 9 principes die hij hanteert. “Een mooi voorbeeld vind ik een jongen die bij ons werd geplaatst omdat hij te vaak wegliep, met alle gevolgen van dien. Regelmatig werd hij als vermist opgegeven, de zorgverleners konden en niet veel mee. Inmiddels is hij al even bij ons op Landpark Assisië en kunnen we vaststellen dat hij rust heeft gevonden. Hij loopt nauwelijks meer weg en als ie vertrekt, komt ie ook weer terug. Dat lijkt misschien iets kleins, maar het zijn enorme stappen voor zowel de cliënt als voor ons.”
‘Wat kleine stappen lijken, zijn voor een cliënt juist vaak enorm’
Brian Foto 3 2

Teamwork

Dat je het zorgen voor een cliënt in de complexe zorg niet in je eentje doet, is iets wat Brian graag wil benadrukken. “Zonder de collega’s om ons heen zouden we nooit de resultaten halen die we nu halen. Teamwork is een van de belangrijkste dingen binnen de complexe zorg. Als ik een goed team om me heen heb, werk ik zelf ook beter. Je hebt elkaar echt nodig, zeker wanneer je werkt met deze doelgroep. Werken in de complexe zorg is werken met een doelgroep waarvan je moet houden. Maar houd je van deze doelgroep? Dan bloei je er, net als ik, ontzettend van op!”

Wil jij meer weten over werken bij Prisma

Lees de verhalen van onze medewerkers