David & Floor over omscholen naar de zorg: ‘In de zorg kun je echt jezelf zijn’

David van Mook (24) en Floor Vingerhoets (48) kozen ervoor zich om te scholen tot zorgmedewerker. In een mooi duogesprek vertellen ze over hun bevindingen. David: “Hier is geen druk om te presteren. Je leert vanuit jezelf te werken, zoals jij bent als persoon. Het is niet geforceerd en dat voelt heel prettig.” Ook voor Floor geldt dat: “Het is zo’n dankbaar werk. Een glimlach, een omhelzing, daar doe ik het voor. Mijn familie zei altijd al dat ik een zorghart heb. Nu ervaar ik dat zelf ook.”

Bij ons werken ook iets voor jou?

Prisma is met regelmaat op zoek naar (persoonlijke) begeleiders! Neem gerust contact op voor meer informatie of loop eens mee.

Check onze vacatures
Foto 1 Gezamenlijk (3)

Een nieuwe branche

David besluit met zijn werk als projectmanager te stoppen nadat hij als vrijwilliger ervaring opdoet bij Prisma. “Ik voelde me niet zo nuttig op kantoor. Het voelt voor mij veel natuurlijker om met mensen te werken die ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld vanwege een beperking. Nu werk ik als begeleider niveau 3, volg ik een intern traject tot begeleider niveau 4 (Persoonlijk Ondersteuner) en volg ik een deeltijd bacheloropleiding Social Work. Bij Prisma zijn er goede ontwikkelingsmogelijkheden en bovendien focussen we op de veranderende doelgroep. Er zijn allerlei cursussen om jezelf te ontwikkelen.” Voor Floor is dit haar eerste baan in de zorgbranche. “Ik zou nu voor geen goud meer ergens anders willen werken. De dankbaarheid van de mensen is zo bijzonder. Ik heb 22 jaar in de autobranche gewerkt en had niet de juiste papieren om in de zorg te beginnen. Gelukkig mocht ik toch op gesprek komen bij Prisma en kon ik instromen in het AIC-traject. Het is echt waar: waar een deur dicht gaat, opent altijd een andere deur. Dankzij de interne cursussen voel ik me klaar om mensen te begeleiden. Ik volg nu nog diverse trainingen zoals epilepsie en weerbaarheid en in oktober begin ik aan mijn cursus ‘werkbegeleider voor leerling'."
'Ik voelde me niet zo nuttig op kantoor. Het voelt voor mij veel natuurlijker om met mensen te werken die ondersteuning nodig hebben.'
Foto 3 Gezamenlijk (2)

Leermomenten

Floor en David vinden het fijn om met iemand samen te werken, vooral als je nieuw bent. Of wanneer er een incident is, voegt Floor toe. “Ik had laatst voor het eerst te maken met agressie. Daar was ik wel even van geschrokken, want ik wist niet goed hoe ik moest reageren. Ik voel me sterker met een collega naast me, zeker wanneer cliënten mij uittesten. Maar het maakt mij sterker en ik leer er enorm veel van.” Ook David leert veel van zijn collega’s, vertelt hij: “Als fulltime medewerker werk ik juist met veel verschillende collega’s. Iedereen heeft een andere achtergrond, een andere manier van denken. Ik heb geleerd dat je jezelf moet blijven. Want als je onzeker bent of je bent jezelf niet, dan voelen de cliënten dat aan. Dat veroorzaakt conflict. Maar ook voor mij geldt: wanneer je iets meemaakt, leer je keiveel. Ik geloof niet dat je ooit kunt zeggen dat je een dag niets geleerd hebt.”
'Wanneer je iets meemaakt, leer je keiveel'

Wil jij meer weten over werken bij Prisma

Lees de verhalen van onze medewerkers