Lenie | Diëtist

Als je te veel of juist te weinig weegt, is dit ongezond. De diëtist helpt om weer op een gezond gewicht te komen. Lenie van Moorsel vertelt hoe ze dit doet.

Als je te weinig weegt of als je afvalt zonder dat je het wilt

“Het valt niet altijd op als iemand te weinig eet of afvalt. Vooral stress en spanning kunnen ervoor zorgen dat cliënten meer energie verbruiken. Bijvoorbeeld omdat ze zijn verhuisd. Of omdat de begeleiding is gewisseld. Ze hebben op die momenten meer eten nodig dan normaal. Het kan ook zijn dat de cliënt minder eet, omdat hij zich ziek voelt.”

Dietist bij Prisma.jpg
“Misschien kun jij niet goed slikken en is eten daarom moeilijk. Ik zoek dan naar een oplossing waarbij je niet veel hoeft te slikken en je in één keer veel voedingswaarde binnenkrijgt.” - Diëtist Lenie van Moorsel

Als je te veel weegt en blijft aankomen in gewicht

“Andersom kunnen cliënten ook juist te veel wegen, zonder dat het lijkt alsof ze te veel eten. Zeker bij mensen met het Syndroom van Down zien we dit probleem veel. Zij hebben vaak minder eten nodig, omdat hun stofwisseling heel traag is. Als begeleiders en familie dit niet weten, komen ze al snel wat kilo’s aan.”

Gewichtscontrole

“Op basis van geslacht, lengte en gewicht bepalen we hoeveel een cliënt mag wegen. Zelf kunnen zij niet altijd vertellen wat er aan de hand is. Daarom is het belangrijk om het gewicht regelmatig te controleren, minimaal een keer per maand.”

0Y8A8677_2_b.jpg (1)
“Dat jij te zwaar bent, betekent niet dat je niets meer mag. We willen dat jij nog steeds overal aan mee kunt doen. Je mag dus nog steeds cola drinken, maar dan bijvoorbeeld een kleiner blikje. Of je eet voortaan van een kleiner bord. Je schept dan al snel minder op.” - Diëtist Lenie van Moorsel

Samen met andere deskundigen

“Als iemand ongezond eet (te veel, te weinig of te eenzijdig), kijk ik hoe je dit kan oplossen. Dit doe ik soms samen met andere deskundigen. Stel dat jij bijvoorbeeld moeilijk eet. Ik kijk dan naar welk eten er op het bord ligt, de ergotherapeut kijkt naar hoe de cliënt zit en de logopedist let op hoe hij kauwt en slikt. Zo vinden we samen de beste oplossing voor het probleem.”  

Als jij te zwaar of juist te licht bent, helpt een diëtist jou om op het juiste gewicht te komen.