Marijke | Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut behandelt alle klachten die je te maken hebben met houding en bewegen. Marijke Burgmans legt uit hoe ze jou kan helpen.

Meerdere klachten

“Een normale praktijk voor fysiotherapie kijkt vaak naar één klacht, zoals schouderpijn. Zij behandelen en adviseren een oplossing voor alleen deze klacht. Maar dat werkt bij ons niet altijd. Wij krijgen vaak te maken met meer problemen tegelijkertijd. Bijvoorbeeld rugklachten in combinatie met epilepsie en gedragsproblemen. Ik houd hier rekening mee tijdens de therapie en pas mijn benadering voortdurend aan op de cliënt.”

 

0Y8A8814_b.jpg
“Alleen problemen waar je in het dagelijks leven last van hebt of waar je in de toekomst last van kunt krijgen, pakken we aan. Daarbij is het belangrijk dat we uitgaan van jouw vraag. Wat kun je niet meer en wat zou je nog wel willen leren/kunnen of willen behouden” - Fysiotherapeut Marijke Burgmans

Hulp op maat

“Neem bijvoorbeeld een cliënt die looptraining nodig heeft na een verlamming in zijn benen. Daarbij heeft hij gedragsproblemen waarbij hij graag prikkels opzoekt. Tijdens de looptraining proberen we ook prikkels aan te bieden die hij fijn vindt waardoor de looptraining voor hem prettig wordt en hij gestimuleerd blijft om te trainen".

Zoeken naar toegevoegde waarde

“Bij cliënten met een complexe problematiek zijn er vaak meerdere motorische problemen die je aan kan pakken. De vraag is of het goed is om alles aan te pakken. Ik maak liever de keuze voor wat het meest functioneel is en wat voor de cliënt het belangrijkste is. Als iemand graag op een woonplek wil blijven wonen maar moeite heeft met zich verplaatsen en kleine stukjes zelfstandig veilig lopen. Dan is het belangrijk dat de er hulpmiddelen komen die de omgeving voor hem veiliger maakt en dat we het lopen gaan trainen en onderhouden. Zo voorkomen we dat iemand moet verhuizen.”

 

0Y8A8851_b.jpg
“Voor fysiotherapie kom ik vaak bij jou thuis of op het werk. Zo heb ik een goed beeld van jouw situatie, kan ik de oefeningen inpassen in jouw situatie en kan ik jouw begeleiding leren hoe ze met jou moeten oefenen.” - Fysiotherapeut Marijke Burgmans

Verder kijken voor een oplossing

“Stel iemand van 53 jaar met het Syndroom van Down heeft klachten aan zijn knie. Hij durft niet meer te lopen. Het Syndroom van Down zorgt voor een snellere veroudering en er treedt sneller dementie op. Dat houd ik in mijn achterhoofd. Ga je dan heel erg trainen op stabiliteit of loopkracht of accepteer je de situatie en pas je de omgeving aan door iemand een rollator of extra hulpmiddelen te geven? De beste oplossing voor het probleem hangt af van wat de cliënt zelf wil en kan.”

Laat de fysiotherapeut jou helpen om jouw lichaam zo goed mogelijk te verzorgen.