Karin|Gedragsdeskundige

Wij willen jou zo goed mogelijk begrijpen en begeleiden. Een gedragsdeskundige helpt ons daarbij. Karin Molendijk legt met een voorbeeld uit hoe dit werkt.

Onbegrepen

“Een cliënte is boos. Zo boos dat ze haar bed niet meer uitkomt. En als mensen haar willen helpen, zegt ze nee. Met haar hele lichaam geeft ze aan dat ze niet wil opstaan. Ze deelt zelfs een klap uit. Niemand weet wat er aan de hand is. Daarom kom ik kijken wat er speelt.”

Wat wil de cliënte?

“Wat wil de cliënte? Dat is de hoofdvraag. En wat heeft zij nodig? Wordt ze goed begeleid of zijn er hier nog verbeteringen mogelijk? Om hier een antwoord op te krijgen, kijk ik goed naar wie zij is en wat ze doet. Ik praat met de cliënte zelf, haar begeleiders en haar familie. Wat merken zij aan haar? Misschien komt ze haar bed niet uit, omdat ze het niet leuk heeft op haar dagbesteding.”

“Ik houd ook rekening met jouw eigen wil. Want heb jij niet gewoon het recht om niet uit bed te komen als jij geen zin hebt? Of moeten we je tegen jezelf beschermen en je hiermee helpen?”

- Gedragsdeskundige Karin Molendijk

Veel onderzoek

“Ik praat met het netwerk en lees onderzoeken. Misschien plan ik zelf nog nieuwe tests. Ook overleg ik met andere artsen. Misschien wil de cliënte bijvoorbeeld wel niet uit bed komen doordat ze de avond ervoor medicijnen krijgt waarvan ze suf wordt.”

 

0Y8A7884_2_b2.jpg
“Welke behandeling het beste bij jou past staat niet in een boekje. Daarom zet ik alles in zijn werk om een goed beeld te krijgen van wie jij bent. Zo kan ik een advies geven wat past bij wat voor jou belangrijk is.” - Gedragsdeskundige Karin Molendijk

De juiste begeleiding

“We vinden geen lichamelijke oorzaak voor de klachten. Wel komen we erachter dat de cliënte behoefte heeft aan meer voorspelbaarheid. Iedere begeleider heeft zijn eigen manier om haar uit bed te halen. Dit werkt niet voor haar. Ik maak daarom een gedetailleerd werkplan voor haar begeleiders. Hierin staat stap voor stap hoe zij de cliënte het beste helpen om op te staan.”

Er zijn verschillende manieren waarop een gedragsdeskundige helpt. Zo begrijpen we jou steeds beter en voel jij je helemaal thuis bij Prisma.

Er zijn verschillende manieren waarop een gedragsdeskundige helpt.

Zo begrijpen we jou steeds beter en voel jij je helemaal thuis bij Prisma.