Michael | Geestelijke verzorger

De geestelijk verzorger helpt je met grotere vragen in het leven. Ook als je niet gelovig bent. Michael Kolen legt uit hoe hij dat doet.

Aandacht als doel

“In mijn vak zijn we niet op zoek naar snelle oplossingen voor problemen. Het proces is veel belangrijker. Ik praat met de cliënt die weet dat hij doodgaat en zijn leven probeert af te sluiten en met de cliënt die voor het eerst op zichzelf woont en zoekende is naar de vraag waar hij bij hoort. We lossen niet per se problemen op, maar schenken samen aandacht aan jouw nieuwe situatie zodat jij verder kan.

0Y8A9054_b_b.jpg
“Ik ben geen pastoor en geen psycholoog. Ik zit er ergens tussenin. Ik vertel geen verhaal, maar kijk mee naar jouw verhaal” - Geestelijk verzorger Michael Kolen

De zin van het leven

“We vragen ons allemaal wel eens af wat het doel in ons leven is. Of hoe we om moeten gaan met de bepaalde beperkingen. Dat is niet anders voor onze cliënten. Alleen kunnen zij het niet altijd goed in woorden uitdrukken. Samen zoeken we uit wat de betekenis van het leven voor hen is dat ze samen met anderen leven.  En als praten niet gaat, geven we het gesprek bijvoorbeeld vorm in rituelen.”

0Y8A9042_b.jpg
“Niet alle vragen in het leven zijn op te lossen. Als geestelijk verzorger bekijken we met elkaar waar het schuurt en botst en wat de betekenis daarvan is.” - Geestelijk verzorger Michael Kolen
0Y8A8991_b2_b.jpg

De beperking van het leven

“Waar zingeving vroeger vooral via de kerk ging, geven mensen daar nu zelf vorm aan. Dat zie je ook terug in onze kapel. Dat is een lege ruimte geworden. Dit vanuit de gedachte ook letterlijk ruimte te bieden aan verschillende manieren waarop mensen zin zoeken en betekenisvolle verbanden met elkaar aangaan.”

Als geestelijk verzorger geeft Michael Kolen graag aandacht aan de grote vragen in het leven.