Fiona | Logopedist

Als jij moeite hebt met communiceren, helpt de logopedist jou. Ook wanneer je niet kunt praten. Fiona van Gennip legt uit hoe ze dat doet. 

Picto’s

“Je vraagt je steeds af wanneer de taxi komt. Of wanneer je koffie mag gaan drinken. Je begeleiders hebben moeite om jou te begrijpen, en jij begrijpt hen niet. Wij onderzoeken dan waarom en waar het dan niet goed gaat. En zoeken samen naar een goede oplossing. Als je afbeeldingen beter begrijpt maken we een dagindeling met picto's zodat jij weet wanneer je koffie mag gaan drinken."

0Y8A3104 Bkl
“Liever behouden dan verliezen. Daarom blijven we de communicatie altijd trainen.” - Logopedist Fiona van Gennip

Een spraakcomputer

“Als je niet kunt praten, kan een spraakcomputer jou weer een stem geven. Want als jij gek op voetbal bent, dan moet je dat wel kunnen zeggen. We onderzoeken daarom eerst hoeveel je begrijpt en wat jouw wensen zijn. Als je de spraakcomputer eenmaal hebt, blijven we de mogelijkheden afstemmen op jouw wensen en behoeftes.”

0Y8A3114 Bkl

Begeleiders helpen

“We werken goed samen met jouw begeleiding om te kijken hoe ze jou kunnen helpen. We leggen ze bijvoorbeeld uit dat ze moeten praten in korte, duidelijke zinnen, Ook al voelt dat voor hen soms alsof ze bot tegen je zijn. ‘Pak je jas’ is nou eenmaal duidelijker dan ‘ga je jas maar rustig pakken’. En we leren hen gebaren waarmee jij makkelijker kunt communiceren.”

Eten en drinken

“Ook wanneer je problemen hebt met eten en drinken, kom je bij ons langs. Bijvoorbeeld als je je vaak verslikt. We kijken dan samen met de fysio, diëtist, ergotherapeut en gedragsdeskundige wat het probleem is. Is er bijvoorbeeld een andere houding waarin het beter gaat? Of moeten we je eten in hele kleine stukjes snijden? Kleine aanpassingen maken vaak al een groot verschil.”

“Van alle cliënten heeft 80 procent boven de 50 jaar een slikstoornis.” - Logopedist Fiona van Gennip

0Y8A3124 Bkl
“Een spraakcomputer kan eruit zien als een tablet met daarop picto's of foto's en geeft je een stem om mee te praten.”

Een logopedist helpt je om beter te communiceren.

Neem contact op