Maarten | Begeleider nivea 4

Maarten Banner

Maarten van Megen ervaart een bijzondere groei binnen Prisma

‘Dit levert mij zoveel mooie dingen op, hier ligt mijn zorghart’

Als de puberende Maarten had geluisterd naar wijs advies uit zijn omgeving, had hij 25 jaar geleden al in de zorg gewerkt. Zijn carrièrepad loopt anders, maar brengt hem wel waar hij nu staat. Als zorgprofessional binnen Prisma heeft hij in zes jaar tijd enorme stappen doorgemaakt. Van werken met cliënten met een licht verstandelijke beperking tot werken met cliënten met een ernstig verstandelijke beperking. Hij vertelt wat dit hem heeft gebracht.

Pak jij die mooie baan?

Prisma is trots op de betrokken medewerkers die zich met hart en ziel inzetten om mensen met een beperking te helpen. We breiden ons team graag uit met jouw kwaliteiten. 

Bekijk onze vacatures
Maarten Text Image

Zoektocht brengt Maarten bij de zorg

Maarten van Megen (50) woont in Made, is trotse vader van twee dochters en verliefd op zijn Ginny. Pas op latere leeftijd gaat hij in de zorg  werken. “Ik ben een duizendpoot, maar op school absoluut geen hoogvlieger. Alles wat zich buiten school afspeelt, vind ik in die tijd interessanter. Dat resulteert in een havo denkniveau maar een mavo-diploma.” 

Maarten wordt op jonge leeftijd al gewezen op werken in de zorg. “Het is de vader van een goede vriend die in mij een goede zorgmedewerker ziet. Maar als je dat tegen een 16-jarige puber zegt die ‘lang leve de lol’ in het leven staat, komt dat helaas niet binnen.” Maarten komt uiteindelijk in de wereld van de detailhandel terecht waar hij ruim 20 jaar werkzaam is. Hij maakt een uitstapje naar een baan in de arbeidsparticipatie waar hij helaas boventallig lijkt te worden. Zijn zoektocht naar iets anders brengt hem bij de zorg…
‘Dankzij mijn werk in de zorg, zit ik zo goed in mijn vel. ’

Aanpakken

“De opmerking dat ik een goede zorgmedewerker zou zijn, is gek genoeg toch altijd blijven hangen.” Als hij de mogelijkheid krijgt voor een baan in de zorg besluit Maarten deze met beide handen aan te pakken. Het is oktober 2015 als hij bij Prisma binnenwandelt… “Mijn ogen gingen daar echt open, dit had ik 25 jaar eerder moeten doen!” Maarten wordt er met open armen ontvangen en krijgt de mogelijkheid om via Prisma het vak te leren en diploma’s te behalen. “Ik start er op een groep met mensen met een licht verstandelijke beperking, dat is fantastisch. Met mijn open instelling ga ik graag met andere mensen om. Het geeft mij zo’n goed gevoel er voor mensen met een beperking te zijn. Om anderen te helpen.” 

Maarten Testimonial
‘Ik kan talloze voorbeelden noemen van waardevolle momenten die mijn zorghart vullen met energie’

Successen

Maarten combineert zijn werk in de zorg met diverse opleidingen die hij met succes afrondt. “In vier jaar tijd heb ik bijna drie nieuwe diploma’s in de pocket.” Hij groeit van assistent begeleider niveau 2 naar persoonlijk begeleider niveau 4. Tijdens het opleidingstraject mag Maarten ook werkervaring opdoen in de verzorging bij cliënten met een ernstig verstandelijke en lichamelijke beperking. “Deze overstap is in het begin wel even wennen. Je merkt dat de doelgroep heel anders is. Meer zorgbehoevend en dat maakt het werk fysiek zwaarder. Het mooie aan deze manier van zorg verlenen is dat je samen met de cliënten kleine stapjes vooruit maakt.. Bovendien doe je zoveel ervaring en kennis op door juist uit je comfortzone te stappen.” Inmiddels studeert Maarten bijna af voor zijn laatste diploma. “Het voordeel van werken en leren is dat je zoveel direct in de praktijk kunt toepassen. Alles is zo herkenbaar. Ik merk dat ik dankzij mijn werk in de zorg zo goed in mijn vel zit.” 

Zorghart

Maarten is vooral te spreken over de respons van cliënten die hij op de werkvloer ontvangt: “Dat is fantastisch! Ik kan talloze voorbeelden noemen van waardevolle momenten die mijn zorghart vullen met energie. Toen corona uitbrak bij onze woonvoorziening en de noodklok werd geluid, heb ik een stap naar voren gedaan om aan de frontlinie te helpen. Wel heb ik dat altijd, ondanks de nare situatie, met een vleugje humor gedaan. In onze blauwe beschermende kleding ben ik al neuriënd op het smurfenlied de afdeling binnengestapt. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is dat herkenbaar. Als grote smurf ben ik de cliënten gaan helpen. Corona is niet leuk, maar samen maken we er het beste van. Je merkt dat je met zo’n instelling zoveel kunt bereiken. Dat blijf ik prachtig vinden aan dit vak!” 

Wil jij meer informatie over werken in de zorg?

Wij hebben mooie vacatures voor jou