Geluk vergroten door ondersteuning in de zorg: 'Iedereen kan hieraan bijdragen!' 

Wat als je het in de zomerperiode iets rustiger hebt op je werk? Dan spring je bij op andere locaties die het zo hard kunnen gebruiken. Dat dacht onze collega Marijke Doevendans. Als accountmanager werkt ze normaal gesproken op het hoofdkantoor van Prisma. Deze zomer draaide ze een paar diensten mee in de zorg, op de locatie Fresiastraat in Wijk en Aalburg.

Met de zomer in aantocht besluit Marijke binnen de organisatie van Prisma rond te bellen met de vraag: waar kunnen ze wel wat extra handjes gebruiken? Marijke: “In de zomermaanden is het bij ons op kantoor altijd wat rustiger. "Je kunt dat natuurlijk laten gebeuren, maar ik vond het een fijner idee om collega’s in de zorg te ondersteunen waar mogelijk.” 

 

Bij ons werken ook iets voor jou?

Prisma is met regelmaat op zoek naar persoonlijke begeleiders. Neem gerust contact op voor meer informatie of loop eens een keertje mee.

Check onze vacatures
IMG 0044

Focus op de positieve dingen

Op de locatie Fresiastraat is de hulp van Marijke deze zomer meer dan welkom. Ze besluit er een extra doel aan te hangen: zorgmedewerkers en cliënten laten zien hoeveel moois er eigenlijk gebeurt in de zorgverlening. “De laatste jaren is er veel aandacht voor de negatieve kant van de zorg. Het personeelstekort, de hoge werkdruk en ga zo maar door. Dat gaan zorgverleners voelen en dat merken de cliënten vervolgens op de werkvloer. Terwijl: toen ik er was, zag ik de goede zorgverlening. Met passie, liefde en vakkennis verlenen de collega’s de zorg aan de cliënten. Dat heb ik geprobeerd uit te dragen door dit met regelmaat te benoemen op de locatie. En met succes: voor de zorgmedewerkers was dit een positieve stimulans."

Samen met teamleider Jannette van de Fresiastraat, kijkt Marijke tevreden terug op de zomerperiode. Jannette: “Ik vind het heel belangrijk dat we goed blijven luisteren naar de cliënten. Door te focussen op de druk op de werkvloer schiet dat er soms bij in. Daarom ben ik heel blij met de rol die Marijke heeft gepakt: zij heeft geprobeerd die focus te verleggen naar een positieve kant. Naar de dingen die wél goed gaan. En dan gebeuren er mooie dingen: zorgverleners gaan weer in hun kracht staan. En hun werk nog beter doen, bijvoorbeeld door nog beter naar de cliënt te luisteren. Als onze zorgverleners écht luisteren naar cliënten, raakt me dat.” Marijke: “Ik zag op mijn beurt dat dat sowieso al heel veel gebeurde op de Fresiastraat. Hoe goed zorgverleners ogen en oren hadden voor de cliënten. En ik merkte dat de zorgverleners vaak niet eens doorhadden hoe goed ze dat doen. Ze vonden het bijzonder dat ik dat benoemde.”

‘Als je de focus verlegt naar wat er wél goed gaat, gebeuren er mooie dingen’
IMG 0055 B (1)

Samen kom je verder

Voor Marijke was de afgelopen periode een leerzame tijd. Niet zozeer het werken op de zorgvloer was leerzaam voor haar, want dat heeft ze jarenlang gedaan. Wel het inzicht dat je het als organisatie echt samen moet doen. “Eigenlijk is het mijn wens dat iedere medewerker van kantoor of buurtgenoot zo nu en dan eens meedraait op de zorgvloer. Deze zomer leerde ik weer dat we de zorg echt sámen moeten doen. De zorgverleners, maar ook de andere medewerkers van Prisma, de buren, de vrijwilligers uit het dorp… Wat ik zoal deed? Helpen bij het ontbijt, lunch klaarmaken, cliënten naar een taxi brengen en in contact zijn met de bewoners. Iets dat we allemaal kunnen. Als je je samen inzet, ontstaan er zoveel mooie dingen. Je draagt echt bij aan geluk!”
‘We moeten niet alleen kijken naar de zaken waar druk op staat, maar ook naar wat er goed gaat in de zorg’

Wil jij meer weten over werken bij Prisma

Lees de verhalen van onze medewerkers