Helga | Muziektherapeut

Als jij de woorden niet hebt  om dingen te vertellen, helpt muziek maken en zingen jou misschien. En dat is precies wat muziektherapeut Helga Schouwenaars met jou doet.

Vastlopen

“Veel cliënten van Prisma kunnen zich niet goed uiten in taal. Daardoor komen veel emoties er niet uit en lopen ze uiteindelijk vast. Het gevolg is verdriet, spanning of agressie. Maar de cliënt kan zelf niet vertellen wat er mis is. Als een cliënt houdt van muziek, helpt muziektherapie om deze emoties te uiten.”

0Y8A8529_b_b.jpg
“Woorden doen veel met mensen, maar door muziek wordt echte emotie geraakt. Denk maar eens terug aan de beroemde traan van Màxima. Dat is ook door een nummer dat zij heel mooi vindt.” - Muziektherapeut Helga Schouwenaars

Afrekenen met verdriet

“Een cliënte van mij was erg verdrietig vanwege de dood van haar moeder. Dat was al acht jaar terug, maar ze had het nog steeds niet verwerkt. Daarom zijn we samen achter de piano gaan zitten. We zongen over huilen en verdriet en ik ondersteunde met heftige muziek. Alle tranen kwamen eruit.”

0Y8A8524_b_b.jpg
“Woorden zijn niet belangrijk tijdens muziektherapie. Het is veel belangrijker dat jij emotie in muziek ervaart die op dat moment echt je gevoel raakt. De rest komt dan vanzelf.” - Muziektherapeut Helga Schouwenaars

Steeds vrolijker

“Ik wilde graag dat zij anders tegen de dood van haar moeder aan ging kijken. Daarom speelde ik tijdens elke volgende sessie ongemerkt steeds luchtigere muziek. Bij moeilijke stukjes speelde ik even wat langzamer en gaf ik haar de kans om rustig te zingen over wat er in haar opkwam. Zo ontdekten we samen dat er nog meer onverwerkt verdriet was waarvan ze enge nachtmerries had. Dat pakten we ook aan.”

Met een kusje de deur uit

“De nachtmerries gingen altijd over dezelfde gebeurtenis in haar familie. Daarom maakte ik daar een lied over dat we samen speelden. In het lied stuurden we de enge gezichten van familieleden met een kusje de deur uit. Vervolgens gingen we samen lieve liedjes zingen over de familie. En dat hielp: haar nachtmerries zijn weg.”

Een muziektherapeut zorgt dat jij je beter kunt uiten.