Stephanie | ouderenzorg

Stephanie: begeleider ouderenzorg

Werken met ouderen geeft voldoening

Stephanie: ‘Ouderen vinden troost in deze dekens en knuffels'

‘Nog steeds krijg ik kippenvel als ik die foto zie.’ Het zijn de woorden van Stephanie Pennings, werkzaam in de ouderenzorg binnen Prisma. Met de foto doelt ze op een beeld van één van haar cliënten met een deken en knuffel gemaakt door Stephanie’s moeder. 

Werken in de ouderenzorg

Wil jij de laatste jaren van iemands leven van betekenis zijn? Neem gerust contact met ons op. Wij hebben mooie vacatures. 

088 - 770 2410
Stephanie 2

Een vak waar ik elke dag dankbaar voor ben

Al ruim vijftien jaar werkt Stephanie voor Prisma in de ouderenzorg. Een vak waar ze nog elke dag dankbaar voor is. “Het idee dat je in de laatste jaren van iemands leven van grote betekenis kunt zijn, geeft mij veel voldoening. Het zijn de kleine dingen die ertoe doen voor deze mensen. Een glimlach, een knipoog… Als ik iemand daardoor zie opbloeien, geeft me dat zoveel voldoening. Nog elke dag doe ik mijn werk met veel passie en plezier.”
Stephanie Troost

Troostdekens en knuffels

Als Stephanie's moeder een paar maanden geleden begint met het maken van troostdekentjes en knuffels voor couveusekindjes en ze hier samen over praten, komt ineens het idee: is dit ook niet iets voor de ouderen waarmee Stephanie werkt? “Mijn moeder ging vervroegd met pensioen en vond in het breien en haken haar hobby. Naast de couveusekindjes wilde ze dit voor meer mensen doen. Ze vroeg mij of het iets is voor de ouderen waarmee ik werk. Zodoende ben ik gaan onderzoeken hoe zij hierop reageren. Al snel bleek het een schot in de roos: veel cliënten pakten de deken tijdens hun rustmomenten in de middag. En wanneer ik een cliënt met een van de knuffels van mijn moeder zag, deed me dat zoveel. Ouderen zijn vaak op zoek naar troost, naar verbinding. Dat halen ze onder andere uit de dekens en knuffels in onze woonvoorziening.”

Werken in de ouderenzorg betekent ook omgaan met verlies, weet Stephanie inmiddels. “Toen ik laatst met vakantie ging, had ik bij een cliënt waar ik een heel goede band mee heb al een beetje een vreemd voorgevoel. Tijdens mijn vakantie overleed hij. Dat doet me uiteraard veel, maar in al die jaren heb ik ook geleerd om hier met vrede naar te kijken. Ik weet dat mijn collega’s op zo’n moment met liefde hun werk doen voor deze cliënt en zijn nabestaanden. En toen ik een foto ontving van de cliënt met de deken en knuffel van mijn moeder… Daar krijg ik nog altijd kippenvel van.”

Stephanie 3
“Het idee dat je in de laatste jaren van iemands leven van grote betekenis kunt zijn, geeft mij veel voldoening. Het zijn de kleine dingen die ertoe doen voor deze mensen. Een glimlach, een knipoog… Als ik iemand daardoor zie opbloeien, geeft me dat zoveel voldoening. Nog elke dag doe ik mijn werk met veel passie en plezier.”

Vrienden van Prisma

Over de werking van de troostdekens en knuffels kan ze urenlang praten. “Eén van de cliënten in de woonvoorziening kan wel eens huilen. Als de begeleiding hem het konijntje aangeeft, houdt hij het als een kindje vast en haalt hier steun uit.” Stephanie is blij met dit initiatief, dat er mede dankzij de Vrienden van Prisma is gekomen. “Zij gaven aan hierin financieel te willen ondersteunen. Dat is te gek, gezien het effect van de knuffels en dekens. Mijn moeder is druk bezig met het maken van extra dekens en knuffels, maar kan dit niet zó snel doen. Als er meerdere woonvoorzieningen voor ouderen hier gebruik van gaan maken, willen we meer mensen vragen hierin te helpen. Ik zou het mooi vinden om bijvoorbeeld andere moeders of vaders van mijn collega’s te vragen hetzelfde te doen. Misschien kunnen ze samen een clubje vormen, daarmee is er voor hen ook weer een stukje verbondenheid. Hoe het precies gaat verlopen weet ik nog niet, maar ik ben blij met alles wat er nu al is.”

Van betekenis zijn in de laatste jaren van iemands leven?

Of wil jij een bijdragen leveren aan de Vrienden van Prisma?