Transferverpleegkundige

Met een beperking in bad of ‘s ochtends uit bed. Het kan lastig zijn. Een transferverpleegkundige denkt na over de beste manier om jou in beweging te krijgen en te verplaatsen. Cindy van Gurchom legt met een voorbeeld uit hoe dat werkt.

Niet uit bed

“Een cliënt wil niet uit bed. Begeleiders hebben alles al geprobeerd, maar niets helpt. Ik ga er dan naartoe en kijk wat voor deze meneer de reden is om niet op te staan. Als het kan, praten we erover. Anders kijken we naar zijn lichaamstaal. Zo zien we of er hulpmiddelen nodig zijn.”

0Y8A7997_b.jpg
“Wij zijn er voor zowel jou als voor onze collega’s. We kijken waar jij je het prettigst bij voelt, maar zorgen er ook voor dat jouw begeleiders lichamelijk niet overbelast raken.” - Transferverpleegkundige Cindy van Gurchom

Het probleem

“Bij meneer bleek dat zijn begeleiding meteen bij binnenkomst de lampen aandeed. Dat vindt hij erg vervelend, want zo kan hij niet rustig wakker worden. Ook komen we erachter dat hij pas na het douchen zijn bril en gehoorapparaat krijgt. Hij kreeg alles dus maar half mee en dat zorgde in combinatie met zijn dementie voor angst.”

Transferdeskundige Prisma Cindy .jpg
"Wij vinden het belangrijk dat jij zoveel mogelijk alleen kunt doen met de begeleider. Bijvoorbeeld douchen. Het is fijner om maar twee handen aan jouw lijf te hebben, dan vier omdat dit makkelijker was. Met deze afwegingen kiezen we de juiste haptonomische werkwijze.” - Transferverpleegkundige Cindy van Gurchom

Een andere begeleidingsstijl

“Begeleiders staan niet altijd stil bij wat hun handelingen met een cliënt doen. Daarom helpen wij ze om terug te gaan naar de basis. We leren hen om de tijd te nemen en contact te leggen met de cliënt. In het geval van deze manier werkte dat meteen. Met wat tijd en aandacht stond hij uit zichzelf op.”

“Als jouw begeleiding nog nooit met een tillift heeft gewerkt, leggen wij uit hoe dit moet. Zo wennen jullie samen aan het hulpmiddel en dat maakt het een stuk minder spannend.” - Transferverpleegkundige Cindy van Gurchom

Hulpmiddelen

“Het gaat niet altijd zo gemakkelijk. Misschien kan iemand niet meer goed staan. Er zijn dan extra hulpmiddelen nodig. We overleggen met de fysio- of ergotherapeut of iemand helemaal niet meer kan staan of misschien nog een beetje. Aan de hand daarvan kijken we wat er nodig is. Een tillift bijvoorbeeld.”