Irma | Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist combineert verpleegkunde met medische zorg. Irma Joore legt uit hoe dit werkt.

Als je ziek bent

“Stel een cliënt krijgt van de dokter te horen dat hij prostaatkanker heeft. Hij gaat met dit nieuws naar huis en heeft geen contact tot de volgende afspraak. Het is mijn taak om hem in de tussentijd goed in de gaten te houden en te kijken of alles wat de dokter verteld heeft, duidelijk is. Ik let bijvoorbeeld ook op of er geen extra klachten ontstaan. En ik neem sommige taken van de huisarts over. Ik onderzoek zijn lichaam bijvoorbeeld en praat met familie en begeleiding. Ik overleg eventueel met de dokter en kan mee naar gesprekken.”

0Y8A8915b_b.jpg (1)
“Ik luister goed naar wat jij wilt en leg uit waarom ik keuzes maak. In mijn adviezen neem ik jouw mening mee.” - Verpleegkundig specialist Irma Joore

Meer betrokkenheid

“Vroeger moesten cliënten zelf naar de huisarts of de arts VG. Maar vaak voelden zij zich niet begrepen en gingen ze daarom helemaal niet meer. Nu kom ik regelmatig op visite om te controleren hoe het gaat. Of ik plan een belafspraak. Dat is net zo gemakkelijk. En als de cliënt toch naar de huisarts of arts VG moet, dan help ik in de voorbereiding, zodat hij of zij goed uit kan leggen wat er aan de hand is.”

Advies op maat

“Ik ben de verbinding tussen de arts en de cliënt. Dat betekent dat ik regelmatig compromissen sluit. Stel een cliënt krijgt het advies voor lichttherapie tegen zijn winterdip. De therapie werkt vroeg in de ochtend het beste, maar meneer is geen ochtendmens. Ik bekijk dan hoe we de lichttherapie wel in zijn dagritme kunnen passen. Bijvoorbeeld door het wat later in de ochtend in te zetten.”

 

0Y8A8918_2_b.jpg
“Doordat ik regelmatig bij jou thuis kom, krijg ik een goed beeld van wat jij nodig hebt. Misschien ben jij wel heel moe en snap je niet waarom. Als ik dan zie dat jij steeds twee trappen op en af moet, pas ik mijn advies daarop aan.”  Verpleegkundig specialist Irma Joore

Een werkplan

“Bij de dokter worden cliënten met een advies naar huis gestuurd en klaar. Maar wat betekent een advies eigenlijk? En hoe zet je een behandeling in? Mijn werkplan maakt dit allemaal duidelijk. In het geval van lichttherapie staat er: welke lamp heb je nodig? Wat is het beste opbouwschema? Wat zijn alarmsignalen? Het zijn allemaal vragen die ik heel precies beantwoord.”

Een tolk

“Het is mijn werk om ingewikkelde dingen simpel uit te leggen. Ik zorg dat iedereen elkaar begrijpt. Als ik het zelf niet meer begrijp, verwijs ik door naar andere specialisten. Met wetenschappelijk onderzoek kijk ik of de visie van Prisma klopt met de praktijk. Maar ik kijk ook of ik bijvoorbeeld kan helpen in de communicatie tussen een arts en de cliënt. Zo zorg ik ervoor dat de zorg altijd bij jou aansluit.”

Een verpleegkundig specialist zorgt ervoor dat de zorg altijd bij jou aansluit.