Xaviera: ouderen zorg

Xaviera: ouderen zorg

'Als ik een glimlach bij een cliënt zie, heb ik mijn doel bereikt’

Voor de Brabantse Xaviera Simons (37) is er geen mooier vak dan het zorgen voor ouderen met een ernstig verstandelijke beperking. Uit iets kleins als een glimlach op het gezicht, haalt zij haar geluksmomenten. Ze vertelt graag waarom ze 12,5 jaar geleden een carrièreswitch maakte naar de zorg bij Prisma, en specifiek deze oudere doelgroep.

Neem gerust contact met ons op

Werken met de specieke doelgroep ouderen iets voor jou? We hebben mooie vacatures. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op: recruitment@prismanet.nl

 

088 - 770 2410
Xaviera 3

Ons werk is veel meer dan billen wassen

Veel mensen hebben bij het zorgen voor ouderen een beeld van ‘billen wassen’, vertelt Xaviera maar meteen. “Ik wil dat beeld graag veranderd zien. Ons werk is namelijk zoveel meer dan dat. Wij proberen deze mensen deel te laten nemen aan de samenleving en comfort te bieden in de laatste jaren van hun leven en doen dat op veel verschillende manieren. Natuurlijk hoort het verzorgen en verplegen van de mensen daarbij, maar het gaat er vooral om dat wij ervoor zorgen dat zij een fijne dag hebben. Als iemand een vervelende dag heeft en aan het einde van mijn dienst zie ik een blije glimlach, dan heb ik mijn doel bereikt. Dat zijn voor mij grote geluksmomenten.”

Groeien in de organisatie

Op school koos Xaviera niet direct voor een toekomst in de zorg. “Ik heb een opleiding gevolgd in grafische vormgeving. Dat was heel leuk, en zolang ik met mijn handen kon werken was ook het werk tof. Maar steeds vaker zat ik achter de computer. Niets voor mij! Later heb ik nog een baan gehad in een slagerij, maar daar kon ik voor mijn gevoel niet verder groeien. Toen heb ik de overstap gemaakt naar de zorg binnen Prisma. Hier kan ik ontzettend veel stappen zetten, groeien als persoon en ik word er ook nog eens heel blij van om anderen te kunnen helpen.” Bij Prisma stapte ze 12,5 jaar geleden binnen zonder ervaring. In de jaren die volgen haalt Xaviera haar diploma en kruipt ze hogerop in de organisatie. Inmiddels werkt ze met plezier als persoonlijk begeleider op Landpark Assisië. “Een hele fijne plek! Als ik hier ‘s ochtends aan kom rijden, rijd je meteen de natuur in. Er heerst hier rust, en toch bruist het ook. In principe lijkt het wel een samenleving op zich.”

Wat Xaviera ook mooi vindt aan haar werk in de zorg, is de betrokkenheid van verschillende mensen. “Een moeder van een collega van mij is een tijdje terug begonnen met het maken van knuffeldekens en knuffelkonijnen voor cliënten. De reacties daarop zijn heel goed, zij zijn hier echt blij mee.”

Xaviera 2 800
"Als ik in de ochtend aan kom rijden op het Landpark, rij ik meteen de natuur in. Er heerst hier rust en toch bruist het ook'’

Plezier in elke werkdag

Nog elke dag gaat Xaviera met plezier naar haar werk. “Natuurlijk is dit werk niet altijd makkelijk en soms keer je met een vol hoofd terug naar huis, maar bovenal is het heel dankbaar werk. Wij zijn de schakel voor de cliënten om hun leven comfortabel te laten verlopen. Dat is toch mooi?” Aan mensen die twijfelen over het werken in deze vorm van zorg, wil Xaviera meegeven dat ze welkom zijn om eens rond te kijken. “Toen ik de overstap maakte naar de zorg heb ik zelf ook veel rondgesnuffeld. Wat past bij mij en wat niet? Zo weet ik inmiddels dat de complexe zorg niet mijn ding is, terwijl ik hier juist heel gelukkig ben. Ga het gewoon eens ontdekken. Als je eenmaal weet waar je hart ligt, heb je plezier in elke werkdag.”

Werken met de doelgroep ouderen en zorgen voor geluksmomenten iets voor jou?