De geschiedenis van Prisma en Landpark Assisië

Landpark Assisië ligt middenin de natuur van het Brabantse Biezenmortel.

Op Landpark Assisië levert Prisma al meer dan 110 jaar zorg aan mensen met een beperking. Op het Landpark in Biezenmortel wonen en werken bewoners van alle leeftijden. Samen zorgen wij dat zij de beste zorg krijgen. Lees over het bijzondere verhaal van dit terrein.

Bouw Administratiegebouw.jpg

Een gulle gift

De geschiedenis van Landpark Assisië begint op 19 januari 1901. Een vrouw schonk toen 45 hectare grond met 3 boerderijen aan de kerk. Haar vader was jarenlang verzorgd door broeders in Boekel en zij wilde graag wat terugdoen. De broeders openden op de grond in Biezenmortel een verzorgingstehuis voor mensen met een beperking. Op 12 januari 1904 gingen de eerste bewoners op het landpark wonen. Nu wonen er 220 mensen.

De Franciscuskapel

De Franciscuskapel is een historische parel in het hart van Landpark Assisië. Hier komen mensen al sinds 1908 samen voor een moment van rust en bezieling. Gelovig of ongelovig.

De Franciscus kapel landpark assisie Prisma.jpg

Johannes Smulders, eerste geneesheer-directeur (1872 - 1939).bmp

De eerste dokter op Landpark Assisië

Dokter Jan Smulders is de eerste dokter die zich verbindt aan Landpark Assisië. Hij woont op het landgoed en voert gedurende zijn loopbaan talloze vernieuwingen door: hij breidt de inrichting uit, zet een ziekenhuis en verplegersopleiding op en start een speciale school - voor buitengewoon lager onderwijs - voor de bewoners. Na zijn dood wordt deze toegewijde arts op de begraafplaats van Landpark Assisië begraven.
Ansichtkaart 1919 Schoollokaal Huize assisie Prisma.jpg

De Assisiëschool

De Assisiëschool bestond van 1922 tot 1990 en werd speciaal opgericht voor kinderen met een beperking. Het begon met 1 broeder, maar al snel steeg het aantal leraren naar 4. Zij waren verantwoordelijk voor de educatie van 80 leerlingen. Iets dat we ons nu niet meer voor kunnen stellen. Tegen de jaren ‘50 volgden al ruim 200 leerlingen lessen op de school.
Ansichtkaart 1919 Kleden knopen Huize assisie Prisma.jpg

Onderwijs als middel om te ontspannen

Het was destijds een revolutionair idee: onderwijs als middel om te ontspannen. Met zang, muziek, spel, boeken en sport werden de leerlingen gestimuleerd om te relaxen. Hier werd ook de basis gelegd voor wat we nu kennen als dagbesteding. De leerlingen voerden arbeid uit als het vlechten van biezen manden en het maken van bezems.

De basis voor onze huidige zorg

Werken zorgt voor rust, regelmaat en zelfvertrouwen. Het is een gedachte waar Prisma nog steeds achter staat. En de broeders van Landpark Assisië hadden werk genoeg. De bewoners staken de handen uit de mouwen en verdienden zo hun eigen kost en inwoning bij elkaar. Ook nu hebben wij nog altijd meer dan genoeg vacatures voor mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk eens of er wat voor jou bij zit.

 

Luchtfoto KLM 1935_2.jpg

In Landpark Assisië gaan zorg en samenleven hand in hand. Laat je meevoeren naar deze bijzondere locatie.

Neem contact op voor meer informatie
i