Een dekentje van troost - Hospice Balade

Door medewerkster hospice Balade

Als er een nieuwe bewoner op het hospice komt wonen, ligt er op de kamer een gehaakt dekentje klaar. 
Dit dekentje wordt gemaakt door een aantal vrijwilligers in Nederland en wij maken dankbaar gebruik van hun aanbod om gratis deze dekentjes te mogen ontvangen. Het worden dan ook troostdekentjes genoemd, om troost te bieden op wat voor manier dan ook aan onze bewoners.

We hadden een opname van een mevrouw op leeftijd in ons hospice. Haar man had al die tijd voor haar gezorgd en ooit beloofd toen ze trouwden dat hij voor haar zou zorgen tot het einde toe. Die belofte kon hij niet waarmaken en dat viel hem zwaar. Na meer dan 50 jaar samen te zijn geweest werden ze nu toch gescheiden van elkaar. En dat betekent nogal wat als je na zoveel jaren samen zijn het laatste stukje niet samen af kunt leggen op een plek die vertrouwd is en waar veel lief en leed gedeeld is.

Toch kon hij ook nog voor haar zorgen toen ze op het hospice woonde en het voelde al snel vertrouwd aan. Bijna dag en nacht was hij er voor haar. Het gehaakte troostdekentje lag bij mevrouw op bed, lekker bij haar voeten om ze extra warm te houden. Deze mevrouw was maar korte tijd in het hospice, ze overleed in het bijzijn van haar man en kinderen. Het dekentje ging met haar mee toen ze het hospice verliet.

Enkele weken later belde ik de echtgenoot op van mevrouw voor een nazorggesprek. Hij had het moeilijk, miste zijn maatje,
zijn echtgenote, zijn alles. Het was leeg in huis, niemand om tegen te praten en toch moest hij verder. "Maar", zegt hij, "ze ligt toch nog een beetje naast me".

Deze uitspraak kon ik niet zo goed volgen maar ik kreeg al snel duidelijkheid. "Naast mij in bed ligt het gehaakte dekentje wat ze steeds op haar bed had liggen. Dat was het laatste wat ze steeds bij zich had, en dat dekentje van troost geeft me het gevoel dat ze nog heel dicht bij me is".

Het werd ook even stil in mij….. dat een simpel dekentje zo veel meer waard kan zijn dan een aantal aan elkaar gehaakte draadjes. Mooi dat iemand kracht kan putten uit zoiets kleins.