Dagbesteding voor ouderen

Ouderen hebben vaak behoefte aan een ander soort dagbesteding dan jongeren. Prisma biedt een programma op maat.

Ben Sweep (68) heeft door zijn beperking hulp nodig om zichzelf te verzorgen en bij het invullen van de dag. Via Prisma gaat hij naar speciale dagbesteding voor ouderen.

KAB_1836-bewerkt_b.jpg

Hulp bij de dagelijkse dingen

Het opstarten van de dag vindt Ben lastig. Bij het uit bed komen, aankleden en scheren heeft hij een zetje nodig. Prisma helpt hem daarom om zijn dag goed in te vullen. Hij woont begeleid en heeft het naar zijn zin op de dagbesteding voor ouderen. “Prisma is een plek waar ik mezelf mag zijn. Vooral begeleider Henk helpt mij goed”, vertelt Ben.

Meer rust en veiligheid

Ben leerde bij Prisma dat hij zelf mag kiezen, vertelt begeleider Marie Louise. “Als wij vragen of hij de vaatwasser inruimt, mag hij af en toe best nee zeggen. Hij hoeft niet klakkeloos te doen wat wij zeggen. Laat hem maar gewoon zichzelf zijn. Zo hadden we voorheen een vast doucheschema waarin Ben voor het eten moest gaan douchen. We ontdekten dat hij daar niet blij van wordt. Nu hij na het eten doucht gaat het veel beter.”

Een hechte familie

Ben woonde tot zijn 59ste bij zijn moeder. Toen zij te oud werd om hem te verzorgen, kwam hij naar Prisma. Maar ook nu is er veel contact met de familie. “Mijn zus Jeanne is erg belangrijk voor mij. Ze gaat mee leuke dingen doen en ze helpt me als ik bijvoorbeeld naar de kapper of naar de dokter moet.”

KAB_1839_b.jpg

Vissen en biljarten: de ideale dagbesteding voor ouderen

Twee dagen in de week gaat Ben naar De Wijngaerd in Made. Dat is een zorgcentrum voor ouderen waar meerdere cliënten van Prisma komen. Als dagbesteding gaat Ben een rondje wandelen, biljarten of koffie drinken. Eerst ging hij altijd hout zagen bij de Kurenpolder. Nu dat te zwaar werk is, gaat hij er vooral vissen. “Voor mij is het ontspanning. Tegenwoordig vis ik wel alleen nog bij mooi weer.”

Ook als je wat ouder bent, hoef je niet thuis te zitten.

Ga net als Ben naar dagbesteding voor ouderen. Er zijn genoeg leuke dingen te doen.