De Rijp is een gemengd wonen initiatief van Prisma en zorgpartners SMO, SOVAK, WonenBreburg en Zintri Zorggroep. Het nieuwbouwcomplex telt ongeveer 33 reguliere huurders en 20 huurders met een indicatie die gezamenlijk deel uitmaken van een community.

Bewoners en hulpverleners aan het woord over gemengd wonen De Rijp in Breda: ‘In dit nieuwe wooninitiatief ontstaat verbintenis’

Beter een goede buur dan een verre vriend. Het is de slogan voor het nieuwe wooninitiatief De Rijp in Breda en het blijkt werkelijk zo te zijn. Bewoner Patrick de Groot raakt uit zijn isolement en gaat nieuwe sociale contacten aan. De moeder van Luna is zichtbaar blij dat haar dochter geniet van de community. Hulpverleners Ingrid en Ralf halen voldoening uit hun werk. Ze vertellen erover…

IMG 1651 2
Na een hersenbloeding, vier hartaanvallen en een flinke depressie ziet Patrick de Groot (54) het leven somber in. Als Prisma hem de eerste optie geeft voor een woning aan De Rijpstraat krijgt zijn leven letterlijk kleur. “Toen het nieuwbouwproject het hoogste punt bereikte, mocht ik de vlag hijsen.” Voor Patrick voelt het als een nieuwe start…
Foto 4

Kleine dingen maken een groot verschil

Ook Luna Jansen (27) is bewoonster vanaf het eerste uur en is erg te spreken over het concept: “Je kiest ervoor een goede buur te zijn. Dat je iets voor een ander kan betekenen, vind ik heel fijn. Het zit ‘m vaak al in de kleine dingen: of ik iets voor iemand kan printen of iemand wil even zijn verhaal kwijt. Op dat soort momenten bied ik een luisterend oor.” Luna zit in een rolstoel, dus fysieke klusjes kan ze niet voor de buren oppakken. “Op deze manier kan ik toch een steentje bijdragen.”

Naast steun van de buren staat het kernteam van De Rijp klaar voor de bewoners. Ralf Pruijsen: “Je bent er op de momenten dat mensen je echt nodig hebben. Komt er vanuit de community een hulpvraag, dan sta ik of mijn collega’s voor ze klaar. De kracht van dit initiatief is de community zelf. Je stelt vragen eerst aan elkaar en dan pas aan het team.” Van hulp bij de post tot bewindvoering, zelfstandig wonen en beschermd wonen. Soms ga ik voor de eerste keer met iemand mee naar de psycholoog, omdat ze het spannend vinden. Ik help de bewoners graag op weg.”

IMG 1667 2

Zoektocht naar zelfstandigheid

Jarenlang sloot Patrick zich af van de buitenwereld. “Als ik mezelf nu verveel, kan ik in de ontmoetingsruimte met mensen praten en koffie drinken. Ik heb hier al zoveel leuke dingen meegemaakt. Laatst stond ik in de lift en sprak een vrouw mij aan: ‘Hé Patrick, weet je nog dat wij bij elkaar in de kleuterklas zaten. We waren vroeger verliefde kleuters’. Haar zoon woont hier ook en ik mag hem nu altijd om hulp vragen als dat nodig is.” Op dezelfde galerij woont een oude bekende van vroeger waarmee Patrick de gezamenlijke passie voor motorcrossen deelt. “Dat zorgt ook voor een bijzondere band.” Of de wasmachine nu kapot is, Patrick iets niet gelijmd krijgt of een nietje nodig heeft, de buren en begeleiders staan voor elkaar klaar en dat geeft een vertrouwd gevoel.

Ingrid krijgt er energie van om samen met de bewoners aan doelen te werken. “Ze maken echt een mooie groei door.” Als voorbeeld noemt Ingrid een bewoner die ze helpt in haar weg naar meer zelfstandigheid. “We hebben samen een brief opgesteld die ze zelf op de post heeft gedaan en verzonden naar de rechtbank. Het is mooi om te zien hoe iemand in kleine stappen de regie pakt over z’n eigen leven.” 

Foto 1 (1) Smal

Leven in een community

Wat Luna ook aanspreekt is dat je je niet bezwaard hoeft te voelen om om hulp te vragen. “Zelfs als je het niet goed durft. Je weet dat je bij elkaar terecht kan. Op deze woonvorm hoopte ik stiekem al langere tijd op. Ik heb namelijk altijd het gevoel gehad dat ik in bepaalde woonvoorzieningen tussen wal en schip viel. Bij sommige dingen heb ik ook fysieke hulp nodig, maar juist van de zelfstandigheid geniet ik net zo goed.”

Sandra van Ommering, moeder van Luna, is blij haar dochter zo zelfstandig te zien. “Luna was er echt aan toe. Ze heeft al eerder geleerd om op zichzelf te wonen, maar wat zo leuk is aan deze woning: ze geniet van de community. Ze is er lid van een kookclub en eet samen met de andere bewoners. Het is zo fijn om te zien dat ze nu alles voor zichzelf heeft. Een mooi balkon, waar ze met haar rolstoel zelf op kan. Winkels tegenover haar woning, waar ze naartoe kan.”

Ook graag gemengd wonen?

Wij kunnen je helpen.