Alle emoties zijn de afgelopen weken al voorbij gekomen bij cliënten, familie, vrijwilligers en medewerkers sinds corona Nederland bereikte. “Hoe ga je om met zo’n gevaarlijk en besmettelijk virus? We maken ons uiteraard zorgen. We doen alles om te voorkomen dat onze kwetsbare cliënten en medewerkers ziek worden”, vertelt Linda Tielen, teamleider Specialistische Zorg bij Prisma. “We zijn goed voorbereid.”
Linda legt uit wat zij en haar collega’s hebben gedaan én doen. “Uiteraard volgen we de richtlijnen van de overheid en het RIVM. In het begin volgden de maatregelen elkaar in een sneltreinvaart op. Activiteiten werden afgelast. De dagbestedingen en de Orthopedagogische Dagcentra gingen dicht en cliënten moeten binnen blijven. Bezoek is sindsdien ook helaas niet toegestaan. Zowel cliënten, familieleden, medewerkers en vrijwilligers zijn verdrietig, bezorgd, boos, bang en onzeker. Er waren en zijn ook veel vragen. Wat gebeurt er allemaal? Hoe moeten we hiermee omgaan? Samen proberen we zo goed mogelijk in te spelen op deze vragen. Het is geweldig om te merken hoe eensgezind we samen zijn en goed voor elkaar zorgen. Iedereen denkt met elkaar mee, staat voor elkaar klaar en probeert er het beste van te maken. Dat maakt me trots.”
Samen gezellig maken
De teamleider geeft een voorbeeld: “De medewerkers van de dagbesteding werken nu mee op de woonvoorzieningen. Tegelijkertijd verzorgen de begeleiders op de woonvoorzieningen nu ook activiteiten om bewoners toch een fijne dag te bieden. Dat vraagt echt wat van iedereen. Opeens is alles anders. Toch proberen we ook om het met elkaar gezellig te maken én plezier te hebben. Anders houd je het niet vol. Soms zijn medewerkers ook bezorgd. Wat als ik op mijn werk besmet raak en het virus mee naar huis neem? De meeste collega’s hebben ook een gezin. Toch staan medewerkers voor de verantwoordelijkheid die ze voelen voor onze cliënten. Dat laat de kracht zien van onze zorgprofessionals. Dat raakt me elke dag opnieuw.”
Vertrouwen
Linda vervolgt: “We treffen ook voorbereidingen als cliënten onverhoopt ziek worden. Als we denken dat iemand ziek is door het coronavirus, blijft hij op zijn eigen kamer. De begeleiders zorgen dan in beschermende kleding voor de zieke. We proberen te voorkomen dat een zieke cliënt naar het ziekenhuis moet. Dat is voor iemand met een verstandelijke beperking extra ingrijpend. Bovendien is er voor hen op de IC’s niet echt ruimte.” De goede voorbereiding geeft Linda vertrouwen. “We zijn uiteraard nog steeds bezorgd, maar samen staan we sterk en komen we hier doorheen.”