Jacko | Complexe zorg

Kopie Van Foto 4

Jacko werkt in de complexe zorg

 ‘Ik groei mee met wat ik doe.’

Werken in de complexe zorg: wat houdt het eigenlijk precies in? Wat maken zorgverleners in de complexe zorg mee? Is het zwaarder dan alle andere zorgtakken binnen Prisma? Jacko Meester vertelt over zijn ervaringen: “Elke dag brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat maakt dit werk voor mij juist zo mooi; ik groei er zelf ook van.”

Als er iemand is die met passie over zijn werk praat, dan is het Jacko. De van oorsprong Friese zorgverlener verhuisde in 2015 naar Brabant. Sindsdien werkt hij bij Prisma in de complexe zorg. “Voor mij is de complexe zorg de zorgverlening voor cliënten waar je net iets harder je best voor moet doen. Bijvoorbeeld omdat er agressie is. Of omdat er verschillende problematieken samenvallen. Voor mij persoonlijk brengt dat steeds weer een mooie uitdaging. Ik heb een bepaalde drive nodig in mijn werk, die krijg ik hier.”

Ook werken in de complexe zorg?

Prisma is trots op de betrokken medewerkers die zich met hart en ziel inzetten. We breiden ons team graag uit met jouw kwaliteiten. 

Check vacatures
Kopie Van Foto 3

Regenboogmodel: verbondenheid

Toen wij in 2019 de term ‘complexe zorg’ introduceerden, mocht Jacko met een clubje collega’s de schoolbanken in: “We gingen aan de slag met het regenboogmodel. Daarin staan de negen principes van de complexe zorg uitgelegd. Bijvoorbeeld dat je handelt vanuit verbondenheid. Dat vind ik een hele mooie. Handelen vanuit verbondenheid is een interessante manier om contact te maken met een bewoner. Jij als zorgverlener moet het contact durven en willen aangaan. Er echt voor iemand zijn en staan. Bij die verbondenheid begint voor mij de zorg.”

Een ander principe uit het regenboogmodel is: ‘Ik ben echt’. Jacko: “Ook dat is een hele krachtige wat mij betreft. Het leerde mij dat ik me op de werkvloer niet anders hoef voor te doen voor een cliënt. Heb ik een keer een mindere dag? Dat mag, ik ga dan vooral geen poppenkast spelen. Een bewoner prikt daar doorheen. Wees jezelf op de werkvloer. Kunstjes werken niet. Juist door je ware zelf aan de ander te laten zien, durft die ander zichzelf bij jou te zijn.”
Mijn werk in de zorg doe ik echt vanuit mijn hart

Succesverhalen

De negen basisprincipes voor de complexe zorg geven Jacko de nodige houvast in zijn werk. Toch is hij ervan overtuigd dat je het meeste leert door te ervaren. “Inmiddels heb ik zoveel meegemaakt in die twintig jaar dat ik in de zorg actief ben. Als ik een keer met agressie te maken krijg, deins ik daar niet meer voor terug.” Een mooie casus waar Jacko trots op is, is die van een bewoner die sinds 2014 bij Prisma woont. “Best een complexe casus. De betreffende bewoner heeft autisme, dwangneuroses en vertoonde onvoorspelbaar gedrag. Zo erg dat hij vanwege zijn gedrag niet meer bij zijn ouders kwam. Samen met het team zijn we hard aan het werk gegaan met hem. Het resultaat? Sinds vorig jaar komt hij eens in de twee weken een paar uurtjes bij zijn ouders, met succes. Dat dat weer kan, daar ben ik echt trots op. Helemaal als zijn moeder, wanneer ik hem wegbreng, tegen hem zegt: ‘Geef Jacko eens een dikke knuffel’. Dat doet veel met je, je bouwt echt een band op met de mensen aan wie je zorg verleent én met de familieleden. Dit soort successen? Daar doe je het voor.”

Kopie Van Foto 4
“Bijna elke dag sta ik energiek op en begin ik met zin en vol overtuiging aan mijn werkdag. Natuurlijk is er wel eens een dag dat ik geen zin heb, maar als ik dan eenmaal aan het werk ben, is het goed en maak ik er het beste van. Ik beleef het werken binnnen Prisma als iets dankbaars. Ik word gewaardeerd als begeleider op de Singel"

Wil jij meer weten over de complexe zorg?

Lees de verhalen van onze medewerkers in de complexe zorg. Of bel ons