Maaike | complexe zorg

Maaike: complexe zorg

Maaike werkt in de complexe zorg met jongeren

‘Dit werk is niet altijd makkelijk, maar wel ontzettend waardevol’

Veel mensen in haar omgeving kijken met bewondering naar het werk dat Maaike Reniers (28) doet. Ze geeft toe: werken met jongeren met een complexe zorgvraag is niet altijd makkelijk, maar ze vindt het heel waardevol om haar steentje te mogen bijdragen aan mensen die het zo hard nodig hebben. Ze vertelt graag over haar werk binnen Prisma.

Maak kennis met ons

In de dynamische wereld van de complexe zorg zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe zorgprofessionals.

Wil jij eerst kennis maken met de complexe zorg voordat jij de volgende stap zet? Bel ons gerust en maak vrijblijvend een afspraak. Je bent altijd welkom. 

  • Charlotte de Cler | recruiter 06-16002233
  • Ria de Leijer (teamleider) 06-13049156 
  • Sylvia van Tienhoven - de Ruijter (recruiter) 06-30986954

 

Meer over de complexe zorg
IMG 6589 Edit

Geen dag is het zelfde

Het is 2018 als Maaike als onervaren stagiaire binnenkomt bij Prisma. Ze studeert op dat moment pedagogiek en de doelgroep kind en jeugd trekt haar aandacht. Maaike: “Ik mocht stage lopen op een locatie met jongeren tot en met 18 jaar. Toen had het nog niet de naam ‘complexe zorg’, maar het hield hetzelfde in. In het begin vond ik dat zeker spannend. Je krijgt te maken met agressie en onverwacht gedrag. Als je daar nog onervaren in bent, is het allemaal vrij intens wat er op je afkomt. En hoewel het naarmate je ervaring opdoet allemaal wat normaler wordt, blijft de spanning in sommige situaties bestaan. Als één van de cliënten spanningsopbouw heeft, neemt de adrenaline het van je over. Dat ga je nooit helemaal normaal vinden. En gelukkig maar!”

‘We proberen altijd te achterhalen waar het gedrag vandaan komt’

In de relatief korte tijd dat Maaike binnen de complexe zorg van Prisma werkt, heeft ze als mens een enorme groei doorgemaakt. Maaike: “Nu ik een paar keer met agressie te maken heb gehad, merk ik dat ik steviger in mijn schoenen sta. Ik weet ook steeds beter waar het gedrag van de cliënt vandaan komt, dat is heel interessant. Daarvoor volgen we zo nu en dan ook interne trainingen binnen Prisma, waarbij we video-opnames terugkijken van heftige situaties. Simpelweg omdat je in zo’n heftige situatie niet altijd in staat bent om te analyseren wat er gebeurt. Dan moet je gewoon doen wat je op dat moment het beste lijkt en vooral niet te lang nadenken. Maar het is wél belangrijk dat je er achteraf nog op terugblikt: wat gebeurde er? Waarom gebeurde dit? Wat ging er in de cliënt om? Vaak komt onbegrepen of probleemgedrag voort uit lichamelijk ongemak. Een cliënt kan zich niet uiten. Die signalen proberen we steeds te achterhalen.”

IMG 6570 Edit
’Dit werk kent ook heel veel mooie, vredige kanten’

Dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is in Maaikes functie, betekent niet dat haar rol binnen Prisma geen mooie kanten kent. Maaike: “Dit werk is niet alleen maar heftig; het is juist ook heel mooi. Ik weet nog dat ik stage liep en er een jongen was met hechtingsproblemen. Als stagiaire had ik meer tijd om aan hem te besteden. Zo bouwden we in korte tijd een goede band op. Nadat het tijdens een avonddienst niet helemaal lekker liep, kwam hij ‘s ochtends met een schilderijtje naar me toe. Om te laten blijken dat hij blij met me is. Dat soort gebaren, daar doe je het voor. Vaak genoeg toveren we bij cliënten een glimlach op het gezicht. Daar word je als begeleider ongelooflijk blij van.”

Werken in de complexe zorg is meer dan alleen escalaties

Binnen de complexe zorg bij Prisma zijn nieuwe medewerkers altijd welkom. Maaike licht graag toe dat mensen altijd welkom zijn om een dag of een paar uur mee te lopen op de afdeling. Maaike: “Dat raad ik altijd aan. Pas dan zie je hoe het er hier echt aan toegaat. Natuurlijk moet je rekening houden met de pittige momenten, een escalatie hoort nu eenmaal bij deze functie. Maar het zijn ook heel veel leuke momenten. Daarnaast leer je ontzettend veel over jezelf en het leven an sich. Zo leerde ik hier heel erg te relativeren. Vroeger kon ik al boos worden als mijn auto niet startte, nu weet ik dat er ergere dingen zijn. Je mag in je handjes klappen als je gezond bent. Voor onze cliënten is dat niet het geval. Maar juist daarom is het zo waardevol om hen te mogen helpen in hun leven.”

In de dynamische wereld van de complexe zorg zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe zorgprofessionals.

Lijkt het werken in de complexe zorg je een mooie uitdaging? Wees vrij om een keer met Maaike of een van haar collega’s mee te lopen. Neem hiervoor contact met ons op.