Bijzonder hoe cliënten én medewerkers van Prisma zich aanpassen in tijden als deze 

Farouk: ‘Ik vind het hartstikke leuk om de broodjes weg te brengen’

IMG 4505

Mensen een leuke tijd bezorgen

Mensen een leuke tijd bezorgen: dat is aan Farouk en Henk wel besteed. Zij werken sinds jaar en dag in lunchroom Lokaal 12 bij Landpark Assisië. Met stilzitten maak je de gepensioneerde Henk niet blij. Als vrijwilliger steekt hij zijn handen dan ook graag uit de mouwen in de spoelkeuken. Farouk, woonachtig bij Prisma, ontfermt zich over de dagelijks verse lunchgerechten. Hoewel ze momenteel geen bezoekers in het restaurant mogen ontvangen, is er plaatsgemaakt voor een bezorgservice. Cliënten en medewerkers halen er alles uit wat er in zit.
IMG 4548

Bezorgen vind ik hartstikke leuk

Farouk is verzot op het maken van verse soepen en broodjes, dus bij de lunchroom zit hij helemaal op z’n plek. Het is niet voor niets dat Farouk hier graag werkt: voordat hij bij Prisma kwam wonen, heeft hij ruimschoots ervaring opgedaan in de horeca. Dit maakt dat hij vrijwel alles heel goed en zelfstandig kan doen. Welke broodjes zijn er allemaal vandaag? Farouk is er dol op als gasten dat aan hem vragen. “Ik vind het heel erg leuk om de menukaart te maken en om mensen van mijn soep te laten proeven.” Hij geniet ervan om de medewerkers van Prisma van zijn gerechten te zien smullen, dat is nu vanwege corona, even anders. Maar Farouk haalt het positieve eruit: “Ik vind het hartstikke leuk om de broodjes weg te brengen’.

Met aangepaste regels werken op locatie

Op deze manier gaat de dagbesteding, weliswaar aangepast, maar wel zoals de cliënten dat gewend waren, door. Tijdens de eerste lockdown heeft Henk vanuit huis administratieve werkzaamheden voor Prisma verricht. “Dat vond ik niet zo leuk om te doen. Ik werk veel liever in de horeca: samen met collega’s, een muziekje erbij en gezellig kletsen.” In de huidige situatie staat Henk nu veelal alleen in de spoelkeuken, toch is hij blij dat hij als vrijwilliger een aantal dagdelen in de week zijn steentje kan bijdragen. “Ik vind het hartstikke leuk om hier te werken.”

IMG 4539
Ik ken hier heel goed de weg: met mijn scootmobiel kan ik al de briefjes rondbrengen

Tijden als deze vragen om een andere aanpak. Waar voorheen het restaurant vol zat met gasten, gaan ze nu naar de mensen toe. Waarbij de medewerkers van Prisma ervoor zorgen dat de cliënten er alles uithalen wat erin zit. Lange afstanden afleggen is aan Henk niet besteed, dus mag hij met zijn scootmobiel de menukaarten rondbrengen. “Ik ken hier heel goed de weg: met mijn scootmobiel kan ik al de briefjes rondbrengen.” Dit maakt het voor Henk mogelijk om voor zijn doen behoorlijke afstanden af te leggen én om met mensen een praatje te maken.

IMG 4452

Werken met een glimlach

Farouk is hét gezicht van lunchroom Lokaal 12. Zo nu en dan bedient hij een koffietafel, geeft hij uitleg over de broodjes die hij zelf maakt of dekt hij de tafel voor een lunch. “Ik vind het jammer dat er nu minder mensen komen, dan kan ik toch minder soep maken.” Gelukkig kan hij zijn soepen en broodjes dankzij de broodjesservice nog wel blijven maken en serveren. Vol trots praat hij over de gerechten die hij er dagelijks met hulp van de medewerkers bereid: “Ik mag kijken welk eten er is en wat er besteld wordt. Als er bijvoorbeeld tomaten zijn, maak ik verse tomatensoep. Maar het allerliefst maak ik champignonsoep, dat is mijn favoriet.” Het aanpassingsvermogen van cliënten in tijden als deze is bijzonder om te zien. Wat de situatie ook is, zij doen hun werk met een glimlach!

Meer over dagbesteding en werk